Egy magyar szépfiú a Wagner-szentélyben

2020.03.25. 08:44 caruso_

dome3.jpgHogy ki volt Döme Zoltán? Úgy tűnik, erre a kérdésre már a kortársai sem tudtak pontos választ adni, nemhogy az utókor. Sőt, mintha maga Döme lett volna a legkiválóbb nyomeltüntető és hamis hírforrás. Életét már fiatal korában legendákkal burkolta be, nevét hol túlzó reklámokba csomagolva próbálta reflektorfénybe állítani, hogy épp ellenkezőleg, igyekezett láthatatlanná tenni Ambiciózus tehetség, vagy ragyogó testi adottságaiból élő zsúrfiú? Nehéz ítéletet mondani az imponálóan felépített életmű felett.

Még Döme pontos születési idejéről és nevéről sem került elő biztos adat. Az 1864-es év reálisnak tűnik, egy 1930-as New York-i vízumban legalábbis ez szerepel, de lexikonokban 1868 és 1869 is előfordul. Különböző források szerint hívhatták Solomon Teitlbaumnak, lehetett Bachrach ügyvéd, illetve egy pesti kovács fia, vagy Fried néven karénekes és Julius Perotti tenorista tanítványa az Operaház megnyitásának évében (a budapesti lakcím nyilvántartóban egyik néven sincs nyoma). A sajtóban valójában ez idő tájt, 1884-ben említik először Noséda Gyula iskolájának énekvizsgáján: „Bischitzky Gizella k. a. Döme Zoltánnal énekelt csinosan egy duettet Mozart „Don Juan“-jából.” Amennyiben a Döme művésznév, akkor azt az énekes már pályája legelején kitalálta magának. Annyi bizonyos, hogy a Zeneakadémiára sosem járt, és bár operaházi tagságát több visszaemlékező is említi, a színház évkönyveiben ennek nincs nyoma. A zömében 1930-as években keletkezett – tehát igen késői – források ugyancsak igyekeznek megegyezni az ifjú izraelita származásában, ennek azonban némileg ellentmondhat, hogy rendre a szerviták templomában koncertezett, majd három évet szolgált a hadseregben.

dome1.jpgÁllítólag Döme hangjára itt figyeltek fel felettesei és kezdték el komolyabban képeztetni. A színpadi debütálásra a népszerű osztrák fürdőhely, Bad Ischl nyári szezonokat tartó Kurtheaterében kerülhetett sor, Döme a színfalak mögött énekelt egy rövid szólót Ludwig Mendelssohn A valcerkirály című operettjében. A produkciót a bécsi Carltheaterbe is átvitték, itt hallhatta a pályakezdőt a Hofoper egykori szopránja, Pauline Lucca, aki az első jeles mestere lett. Döme neve 1888 szeptemberében bukkan fel ismét, mégpedig Gmundenben, a Bad Ischl közelében lévő szintén divatos üdülőhelyen. Mintha a jóképű ifjú tudatosan az úri társaságot kereste volna, a művészi dicsőség gyakran sovány kenyere helyett. Számításai beváltak. „Azon az estélyen, melyet a walesi herceg tiszteletére Cumberland herceg a minap Gmundenben adott, közreműködött Döme Zoltán baritonista hazánkfia is. Először víg dalokat, azután Lőwe (sic!) és Hess balladáiból énekelt néhányat, nagy tetszés közt. A walesi herceg pedig elismerése jeléül értékes melltűt ajándékozott a fiatal énekesnek.” Döme útja ősszel Pozsonyba, majd Londonba vitt. Úgy tűnik, az élveteg walesi herceg – Viktória királynő fia, a későbbi VII. Eduárd király – személyében valóban pártfogóra talált a bariton, aki ha operában nem is, de különböző koncerteken fellépett, magyar nótákat, operaáriákat és operett dalokat énekelt, s a hírek szerint Arthur Sullivan, az Egyesült Királyság legnevesebb komponistája is kísérte zongorán.

dome4.jpgA művész nagyjából két évet tölthetett Londonban, ezután székhelyét Párizsba tette át. „Döme Zoltán neve előttem, és úgy hiszem otthon is teljesen ismeretlen, de mondhatom, hogy e fiatal énekes úgy külső megjelenésével, mint páratlanul szép bariton hangjával az első percben meghódítja közönségét. (…) Szép tehetségének és magas protektorának köszönheti, hogy fiatal kora dacára már a londoni operához szerződtették. A walesi herceg óhajára azonban elébb még egy pár hónapra Párisba jött, hol Olivier hírneves énektanár vezetése mellett folytatja tanulmányait.” - Írta a hazai sajtó 1890 februárjában, amikor is Döme a kor népszerű énekesnőjével, Komáromi Mariskával adott koncertet Munkácsy Mihály palotájában. A hangverseny tökéletes belépőül szolgált a snájdig fiatalembernek a francia felsőbb körökbe. Alig egy évvel később szintén egy párizsi magánpalotában lép fel, a ház asszonyával, Hellmann berlini bankár feleségével A walkürből Wotan és Brünnhilde jeleneteit éneklik jelmezben, Vincent d’Indy irányításával. Döme időközben megjárja Olaszországot, majd a színlapok szerint 1892 nyarán a Covent Gardenben Donnert alakítja A Rajna kincsében és Fernandót a Fidelióban, a legendárium szerint persze Wotant is… Ezután állítólag New York várja, ahol a Parasztbecsületben, a Faustban és a Hugenottákban énekel.

dome5.jpgDöme okosan épített pályafutásának fordulópontja 1893 őszére esik. Visszatérve Párizsba Giovanni Sbriglia tanítványa lesz, aki másfél évtizeddel korábban sikeresen képezte át baritonból tenorrá Jean de Reszkét, elindítva ezzel a művész világkarrierjét. Nyilvánvalóan Döme is ezt az ösvényt akarta bejárni. A jeles olasz mester tanítványa volt többek között Sybil Sanderson, Pol Plançon, és ekkoriban járt hozzá Lillian Nordica is. A „jenki dívát” 1894 nyarán Cosima Wagner meghívta, hogy első amerikaiként lépjen fel a Bayreuthi Fesztiválon mint a Lohengrin Elzája. A pontos részletek ismeretlenek, mindenesetre Döme szintén a Wagner szentélybe utazott. A jó svádájú tenor nagyratörő célja kettős volt: végleg magába bolondítani a nálánál 7 évvel idősebb milliomos dívát – akinek első férje, Frederick A. Gower 1885-ben tűnt el, amikor a La Manche csatornát átszelte a léghajójával –, valamint főszerepben bemutatkozni az Ünnepi Játékokon. Ebben az évben került először színre Bayreuthban a Tannhäuser (Richard Strauss vezényletével), hat estén a Lohengrint játszották és kilencszer az elmaradhatatlan Parsifalt, melynek kizárólagos jogai egészen 1914-ig a család birtokában voltak. Örök titok marad, milyen eszközöket kellett Dömének, illetve főleg Nordicának bevetnie ahhoz, hogy a sziklaszilárd Cosima asszony végül ráálljon arra, hogy hacsak egyetlen előadásban is, de a tenor szólamot korábban sosem énekelt amorozó felölthesse Wagner balga szentjének jelmezét. A kritikák gyökeresen ellentmondanak egymásnak, de a várt botrány elmaradt. Döme első magyarként énekelt főszerepet Wagner színházában (azóta is mindössze három tenor követte: Mátray Dezső, Pilinszky Zsigmond és Kónya Sándor), így neve kitörölhetetlenül bekerült a bayreuthi krónikákba, ahogyan a művész életrajzára is rákerült a wagneri díszpecsét. Az eset után Nordicát többet nem hívták meg az Ünnepi Játékokra. Nem sokkal később a remekül érvényesülő díva a Coca-Cola reklámarca lett.

nordica1.jpgA Parsifal-előadás után Döme pályafutása beindulni látszik, Párizsba hívják Lohengrinnek és Radamesnek, de nem tudni, hogy végül színpadra lépett-e. További nyilvános fellépéseiről semmilyen adat sincs, a tenort a következő évtizedben kizárólag a magyar lapok reklamálják, azok is csak elvétve. A szerelmespár 1896 májusában Indianapolisban házasodik össze. Nordica karrierje változatlanul szárnyal, csak a Metropolitan Operában 1891 és 1909 között közel 400 előadást énekel. Azt azonban neki sem sikerül elintézni, hogy férjét is felléptessék, partnere a legtöbb esetben Jean de Reszke volt. A házasságnak akad egy magyar vonatkozású érdekessége is, a MET egyik karácsonyi koncertjén a szoprán elénekelte a La Grange áriát a Hunyadi Lászlóból, melyet később lemezre is rögzített. Erkel művészetének ez volt az első – vékonyka – hajtása az Újvilágban.

nordica2.jpgDömét vélhetően idővel egyre jobban frusztrálta a tétlenség valamint felesége sikere és saját sikertelensége. Míg Nordica elképesztő összegeket keresett, az ura igyekezett lépést tartani vele – a költésben. Az árok egyre mélyült köztük, míg végül 1903-ban szétköltöztek, bár a tenor már korábban is Párizs és München közt ingázott, miközben neje Amerikában turnézott. A decemberben beadott válóperről a hazai sajtó kimerítő részletességgel és kéjes örömmel számol be. „Döme csak úgy szórta a pénzt. Ruhára többet költött, mint három mágnás, sport- és kártyaszenvedélye pedig legalább is lépést tartott Nordica művészi dicsőségének a növekedésével. A fukarságáról híres művésznő ugyan erősen szorította a zacskót, s azzal iparkodott magához bilincselni csapodár férjét. (…) Legjobban bántotta a hiúságát az, hogy Döme a többek közt Melba asszonnyal, Nordica legnagyobb versenytársával is összeszűrte a levet.” Más források Nellie Melba helyett egy feltörekvő szoprán csillagot, Geraldine Farrart említenek, aki visszaemlékezései szerint pályakezdőként találkozott a házaspárral Párizsban. Döme gyorsan felmérte, mit veszíthet a válással, és az elsőfokú ítéletet 1904 nyarán számos kifogással élve megtámadta. Többek között azzal próbálkozott, hogy miután ő maga magyar állampolgár, a felesége is az, így a pert is csak a pesti bíróság előtt lehet lefolytatni. A végső döntést azonban csak elodázni sikerült. Nordica nem sokkal később ismét férjhez ment, ezúttal egy jólmenő New York-i bankárhoz.

dome2.jpgDöme csillaga ezzel végleg lehanyatlott, nevéről évtizedekig megfeledkezett a sajtó. További sorsáról annyit lehet sejteni, hogy Münchenben telepedett le és énektanítással foglalkozott. Halálhírét 1932 júliusában hozták le a magyar lapok (akik korábban Nordicát is legalább kétszer idő előtt eltemették), míg a német zenei lexikonok zöme a 1935. január 16-i dátumot jelöli meg. Döme valószínűleg élvezettel olvasta volna a tárgyi tévedésektől hemzsegő nekrológjait, melyek egy lakatoslegényből lett nagy magyar énekes képét igyekeztek felvázolni – akit fénykorában szülőföldje közönsége sohasem hallhatott. Az utóbbi az egyetlen biztos tény Döme Zoltánról, aki nagyot álmodott, ügyesen játszott, míg el nem fordult tőle a szerencse.

Szólj hozzá!

Címkék: elfeledett magyar énekesek Bayreuth Parsifal Döme Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr9915552140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (4) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (43) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (9) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (159) Billy Budd (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (14) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (3) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (21) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (2) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (9) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (46) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (5) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (2) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (1) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (2) Királyi Operaház Stockholm (3) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (21) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (2) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (7) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (21) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (29) Operaház (109) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (1) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (4) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (35) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salomé (1) Salome (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (18) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (8) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (1) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (5) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása