Esterházy gróf, az utolsó főúri zeneszerző

2015.04.28. 09:02 caruso_

esterhazy5.jpgEsterházy Mikós gróf, a tatai Várszínház építtetője és a rövid életű helyi operakultúra megteremtője 1897-ben, gyermektelenül hunyt el. Az uradalom, azaz hitbizomány unokatestvére, Esterházy Ferenc kezébe került. Az ő 1896. január 28-án, Devecseren született, Mária Ferenc Miklós névre keresztelt fia lett a kiterjedt család következő, színházi szempontból is érdekes tagja. Természetesen nem az Esterházy Ferenc, akinek halálára Mozart a Szabadkőműves gyászzenét komponálta.

„Az utolsó tatai Esterházy” a piaristáknál érettségizett, majd Bécsben folytatott zenei tanulmányokat Ferdinand Löwénél, a Bécsi Szimfonikus Zenekar alapító karmesterénél. A művészetek iránti fogékonyságának első maradandó jele egy némafilm, melyet az utolsó békebeli tavaszon, 1914-ben, Pesten forgattak A háromszáz éves ember címen. Bródy Sándor és Nagy Endre ötletéből Fodor Aladár rendezte a „fantasztikus és szatirikus bohóságot”, melyben kizárólag arisztokraták játszották, élükön Batthyány Gyulával, a festőművésszel és Andrássy Katinka grófnővel. A történet szerint egy 17. századi várúr az 1914-es Pestre álmodja magát. Sajnos maga a film elveszett, pedig Esterházy Ferenc is játszott benne, egy konflis kocsist. A gróf mindössze 18 éves volt, amikor nyáron eldördült a végzetes szarajevói lövés. A világháborúban súlyos fejsérült szerzett az 1915-ben bevonult önkéntes. Jellemző történt, hogy a fiatal nemes huszonötezer koronát adományozott a birtokához tartozó vértesszőlősi katolikus templom új harangjára, amikor kiderült, hogy a régiből ágyút öntöttek a háborúban.
esterhazy4.jpg

A tatai Esterházy kastélyba még egyszer, 1921. október 22-én, kopogtatott be a nagypolitika. IV. Károly, a trónfosztott magyar király ekkor másodszor hagyta el a számára kijelölt svájci tartózkodási helyet, hogy megpróbálja átvenni az ország felett az uralmat. Dénesfalván landolt a repülője, majd vonattal Budapest felé vették az irányt. A puccs főszervezője Lehár Antal ezredes, a zeneszerző testvére volt. Minden jelentősebb városban, így Tatán is megálltak katonákat toborozni, ezért meglehetősen lassan haladtak a Vár felé. Esterházy Ferenc is a királlyal tartott, s két nappal később, a vesztes Budaörsi csata után, együtt tértek vissza az Esterházy-kastélyba. Itt IV. Károlyt, Zita királynét, és a kíséret jelentős részét a Nemzeti Hadsereg őrizetbe vette. A szerencsétlen pár még egy éjszakát tölthetett Tatán, a gróf védelme alatt, majd néhány nappal később örökre elhagyták Magyarországot. Gróf Bánffy Miklós, aki ekkor éppen külügyminiszterként szolgálta hazáját, hosszan leírja visszaemlékezéseiben, hogy mekkora bajt zúdított a trianoni határrevízióért küzdő országra a Zita által irányított meggondolatlan Habsburg király akciója.

Esterházy Ferenc többet nem vett részt jelentős politikai akciózókban. Feleségétől, Zichy Mária grófnőtől (Vajta, 1896 – Sydney, 1973), született házasságuk harmadik évében, 1924-ben született egyetlen fia, Mária Ferenc Miklós Aladár Alajos Júdás Tádé András Ignác Károly Borromaus Ottó Hubert György Rudolf Eustach. Ferenc gróf zenei tanulmányait New Yorkban folytatta, ahol 1933-ban, a College of Musicon doktorátust szerzett. Hazatérve 1935-től egy éven át Ausztria zene- és színészetügyi kormánybiztosa lett.
esterhazy1.jpg

Nehéz megállapítani, hogy ki lehetett az értelmi szerzője a tatai kastély parkjában nyaranta megtartandó operaelőadásoknak. Nyilván közrejátszott benne a hazai turizmus fejlődése és az 1931-ben induló Szegedi Szabadtéri Játékok. Oláh Gusztávot – aki sosem volt az Operaház igazgatója, mégis haláláig színház valódi ura volt és a mindenkori vezető felett álló önálló intézmény – erős szállak kötötték a magyar arisztokráciához is. Ennek legjellemzőbb lenyomata az 1934-es Operabál, a főúri ifjak felvonulásával. Mindenestre az 1933-tól négy nyáron át színre kerülő előadásokat mindig Oláh rendezte, s a park adottságaihoz igazított díszletek is az ő tervezőasztalán készültek. Szintén az Operaháztól került a Tatai Ünnepi Játékokhoz Tolnay Pál műszaki felügyelő. Az előadásokon a színház zenekara működött közre, a karmester általában Ferencsik János volt. Az első évben, 1933. június 10-én a házigazda Danaidák című táncjátékának nyitánya, Poldini Ede népszerű, Csavargó és királylány című kisoperája és Delibes elkoptathatatlan Sylviájának I. felvonása volt műsoron. A vállalkozás sikerét az bizonyítja leginkább, hogy a következő évre a gróf tervei és elképzelése alapján megépítették a kastély előtt a szabadtéri színpadot, ahol immáron az országos, Júniusi hetek rendezvénysorozat keretén belül rendezték a nyári előadásokat. A rendezvény főszervezője Fellner Alfréd, a Magyar Operabarátok Egyesületének elnöke lett. Céljuk a „magyar Salzburg” létrehozása volt, s valóban a Színházi Élet fotói szerint a hazai született és pénzarisztokrácia prominensei szép számmal vonultak le Tatára, az ősfás parkba, hogy a színvonalas előadás után egy kiadós garden partyval tegyék teljessé a nyárestéjüket. A nézőteret évről évre bővíteni kellett, már az induló négyezer szék is rengetegnek hat, de az utolsó évben állítólag már hatezer vendég érkezett, több mint háromszáz automobilon. 1934. június 17-én a Bajazzók és Weiner balettje, a Csongor és Tünde ment, 1935. június 20-án a Tannhäuser, két világsztár – Max Lorenz és Németh Mária – közreműködésével.
esterhazy3.jpg

A nyári operaelőadások szervezése 1936-ban a gróf új zenei titkára, dr. Karácsonyi Lajos (Budapest, 1894 – Komárom, 1980) feladata lett. A különös sorsú Kodály tanítvány volt az Intim Kabaré karmestere és a kalocsai gimnázium énektanára is, 1942-ig ő igazgatta a Gróf Esterházy Zeneiskolákat (Tata, Bánhida, Felsőgalla, Tatabánya). "...olyan volt az egész, mint valami elbájoló biedermeier látomás a tatai park évszázados fái alatt." – írta az egyik lap 1936 nyarán, az Elssler Fanni című Nádor Mihály balett június 11-i előadása után. Az estén egy másik táncjáték, a Liszt művekből összeállított Szent fáklya is színre került, Dohnányiné Galafrés Elza koreográfiájában, valamint ismét egy Wagner mű, ezúttal a Siegfried III. felvonása, a korban szokatlan módon németül. A szereposztás – Némethy Ella, Szánthó Enid, Theodor Strack és Friedrich Schorr – bayreuthi minőségű, de ami meglepő, hogy a karmesteri dobogón maga a házigazda állt. A Tatai Ünnepi Játékok utolsó előadása 1936. június 21-én a Fidelio volt, ezúttal az öreg vár udvarán, Nádasdy Kálmán a tér lehetőségeit kiaknázó rendezésében, 2500 néző előtt. A Júniusi hetek alatt a Tatára látogató filmesek felfedezték maguknak a kastélyt és a parkot. Itt forgatták a Nem élhetek muzsikaszó nélkül és a Tóparti látomás egyes jeleneteit. A következő évben Esterházy gróf megbetegedett, a Fideliót nem utaztatták Tatára, inkább a Vajdahunyad vára udvarán újították fel.

Esterházy Ferenc zeneszerzői munkásságáról keveset tudunk. Műjegyzékét még senki sem állította össze, valószínűleg okkal. Ismert munkái: Danaidák (táncdráma, 1933), Ünnepi nyitány (1933.III.30. Zeneakadémia, Budapesti Szimfonikus Zenekar, Sámy Zoltán), Capriccio (1933.VIII.8., Vigadó, Székesfővárosi Zenekar, Bor Dezső), Deine Rosen (dal, 1934.II.6, Vigadó, Szántó Enid, Herz Ottó, 1935.V.14., Vigadó, Simone Rose, Herz Ottó), Preludium és fuga (1934), Liebesklänge (zenekari dalciklus, 1936), A szerelmes levél (vígopera, Operaház, 1937.II.25.); Thekla (opera, Schiller Wallensteinje alapján, a gróf szövegre, Tata, 1938)., Scherzo zenekarra, két szimfónia, Az istennők kelyhe (balett).
esterhazy2.jpg

Kettős bemutatót tartott az Operaház 1937. február 25-én. Lajtha László Lysistrata című táncjátéka előtt mutatták be Esterházy Ferenc A szerelmeslevél című vígoperáját. A főúri premierhez nyilván hozzájárult a zeneszerző jó kapcsolata az estet rendező Operabarát Egyesülettel. Mindazonáltal a művet kedvezően fogadták, a nem rossz indulatú kritikák leszögezték, hogy az opera szerzője nem dilettáns, de nem is nagy újító. Az előadást Fleischer Antal vezényelte, a főszerepeket Réthy Eszter és Halmos János énekelte, de szerepelt Basilides Mária, Koréh Endre és a pályakezdő Sárdy János is. A mű öt előadást ért meg.

Minden bizonnyal a világháborús sérülés következtében alakult ki Esterházy gróf agydaganata. Stockholmban ugyanaz a Herbert Olivecrona professzor műtötte, aki néhány évvel korábban Karinthyt is. A műtét sikerült, de néhány nappal később, 1939. március 19-én, alig negyvenhárom évesen, a gróf szívelégtelenség következtében elhunyt. Fia már nem vehette át örökségét, a II. világháború után a család Ausztráliába menekült. A kastélyt és a környező birtokot államosították. A tatai nézőteret 1960-as években, majd néhány éve korszerűsítették, így a mai napig üzemel Esterházy Ferenc álma.

A fotók a Színházi Életből valók

Szólj hozzá!

Címkék: Operaház magyar operák Oláh Gusztáv gróf Esterházy Ferenc Tata Várszínház A szerelmeslevél

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr67404548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (3) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro De Marchi (1) Alessandro Scarlatti (1) Alexander Vinogradov (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Almási Sári (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (2) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Bauer Kanabas (4) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (3) Angerer Margit (1) Anja Harteros (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Pappano (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (2) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) AZ Antikrisztus bukása (1) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (4) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (2) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (3) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (5) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A windsori víg nők (1) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (50) Bál a Savoyban (3) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (7) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (13) Bayerische Theaterakademie München (10) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Bejun Mehta (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (12) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (193) Billy Budd (1) Birgit Nilsson (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Brigitte Fassbaender (1) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Capriccio (1) Carlo Bergonzi (1) Carl Heinrich Graun (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (15) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (2) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Chrisopher Maltman (1) Christian Jost (2) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (4) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudia Mahnke (1) Claudio Monteverdi (1) Claus Guth (2) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Der Schatzgräber (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (7) Diana Damrau (1) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Die andere Frau (A másik nő) (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (5) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (4) Doris Soffel (2) Dózsa György (1) Dózsa Imre (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (23) Elina Garanca (2) Elza van den Heever (1) Enea Scala (1) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (3) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (11) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Ernst Krenek (2) Eugen dAlbert (1) Evelino Pidò (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (52) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fidelio (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (2) film (7) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Lanzillotta (1) Francesco Meli (2) Francis Poulenc (1) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (2) Franz Schubert (4) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (3) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (3) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (5) Giacomo Puccini (21) Gianni Schicchi (4) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Giacomini (1) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustavo Dudamel (1) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (2) Hankiss Ilona (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Himnusz (1) Hoffmann meséi (5) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (3) Hunyadi László (4) Húzd rá Jonny! (1) I. világháború (5) Iain MacNeil (1) Ian Bostridge (2) idézet (45) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (2) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (7) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Holloway (1) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (3) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (4) kántor (1) Karel Burian (2) Karenina Anna (1) Karine Deshayes (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Karsten Januschke (2) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) Kent Nagano (3) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (3) Királyi Operaház Stockholm (3) Kirill Petrenko (2) Kirill Serebrennikov (2) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Klaus Florian Vogt (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (8) könyv (24) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (27) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (2) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) Lea Desandre (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Hussain (3) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Louis Langrée (1) Luca Pisaroni (2) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Ludwig van Beethoven (1) Luigi Dallapiccola (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (2) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (4) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (3) Martha Mödl (1) Márton Dávid (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (3) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (8) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Nagy (3) Michael Obst (1) Michael Schade (3) Michele Pertusi (1) Mikó András (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Mojka Erdmann (1) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Mundruczó Kornél (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Nagy Zoltán (3) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (24) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nikolaus Lehnhoff (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) Olivier Py (1) OMIKE (1) opera (30) Opéra-Comique (1) Operaház (119) operaházak (4) operaházi kronológia (41) operakultúra (4) opera abc (23) Opera Ballet Vlaanderen (2) Opéra national de Paris (8) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (7) Oper Graz (6) Oper Leipzig (4) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Orr (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Otto Nicolai (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (2) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pavol Breslik (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (6) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pier Giorgio Morandi (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (11) Plácido Domingo (6) Pogány László (1) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (17) Richard Wagner (39) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rote Laterne (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Sabine Devieilhe (1) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (1) Samuel Marino (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (21) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Silla (1) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (9) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) Sólyom-Nagy Máté (1) Sólyom-Nagy Sándor (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (3) Staatsoper Hamburg (3) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (2) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Stéphane Degout (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (2) Széll Kálmán (1) Szende Ferenc (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tanja Ariane Baumgartner (2) Tannhäuser (4) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Tatjana Gürbaca (1) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (3) Teatro Regio di Parma (1) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (18) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Erfurt (1) Theater Freiburg (1) Théâtre Royal de la Monnaie (2) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) Tiroler Festspiele Erl (2) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Torsten Rasch (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Triptichon (2) Trisztán és Izolda (6) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) Ulisse (1) utazás (3) Valer Barna Sabadus (5) Varga András (1) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Viktor Ullmann (2) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vittorio Prato (1) Vladimir Jurowski (1) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (11) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Željko Lučić (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása