Egy nyilas az Operaház élén

2015.03.17. 09:31 caruso_

fenykep0408.jpgNéhány napja múlt hetven éve, hogy Sámy Zoltán – aki jó eséllyel pályázhatna „az Operaház legdicstelenebb igazgatója” címre – elhunyt. Sopron bombázáskor, 1945. március 4-én, menekülés közben, autójában érte a halálos találat. Sámy életrajzát sem életében, sem azóta nem tartotta senki szükségesnek megírni, így csak igen kevés adat maradt fent róla. Ráadásul, akik segíthetnék a kutatást szemérmes hallgatásba burkolóznak. Mintha ahelyett, hogy az illetékesek megírnák a nyilas uralom hónapjait, inkább igyekeznek úgy tenni, mintha nem történt volna meg. Így nem is kell szembenézni vele.

Sámy Zoltán Révai 1903. augusztus 4-én született, Nagyváradon, polgári családban. Apja, Sámy Sándor az 1920-as években már a pesti Kereskedelemügyi Minisztériumban tanácsos, az úthálózatok szakértője. Fia a Zeneakadémián hegedű és zeneszerzés tanulmányokat folytatott a ciszteri főgimnázium mellett. Hegedűtanári diplomát szerzett 1928-ban. Sámynak fontos lehetett, hogy rendben legyen a zeneakadémiai iratai, ugyanis valamikor - nyilván amikor hatalmában állt - személyesen javította át az adatait. Hegedűművészként nem lehetett különösebben tehetséges, csak egyetlen koncertről tudunk az 1920-as években, amelyiken szólistaként szerepelt. Diplomája után egyből felvételt nyert az Operaházba – ami abban az időben ritkaságnak számított, hiszen a színház egy kicsi és zárt együttessel dolgozott. Két évadot töltött a zenekarban, 1923 szeptembere és 1925 augusztusa között, majd 1926 szeptembere és 1928 nyara között, valamint 1929 szeptembere és 1933 nyara között korrepetitorként működött. A közbeeső időkben szem elől tévesztjük a muzsikust, aki legközelebb 1934-ben tűnik fel a kevéssé dokumentált Budapesti Szimfonikus Zenekar vezető karmestereként. Érdemes felidézni az 1935. november 27-i koncertjük teljes műsorát: Hassan Felid Almar: Két török tánc, Sosztakovics I. szimfónia, Siklós Albert: Históriás ének, Rachmaninov: c-moll zongoraverseny, Schubert: VIII. „Befejezetlen” szimfónia. A három magyarországi bemutató közül a legérdekesebb, hogy Sámy vezényletével szólalt meg először a szovjet Sosztakovics zenéje az országban. A zenekar valószínűleg 1937-ig működött, s olyan kortársakat is játszottak, mint Paul Dessau és Jaromír Weinberger, de a zsidó származású Goldmark Hegedűversenye sem hiányzott a repertoárjukról. Sámy 1936 őszén visszaszerződik az Operaházba, ahol a II. hegedű utolsó pultjából csak évek múlva kerül egy sorral előbbre. Ez a biztos kenyérkereset megalázó lehetett egy olyan ember számára, aki nagyzenekarokat vezényelt. Zenekari munkája mellett olykor Budapesti Hangversenyzenekar dirigensei között találjuk.

72925.jpg

Nem sok adatunk van a zeneszerző Sámyról sem. Falu végén kurta kocsma című dalát Pilinszky Zsigmond, majd Jacoby Antal énekelte egy-egy koncerten 1924-ben, majd 1925-ben.  A Három intermezzót Budapesti Hangverseny Zenekar élén a szerző vezényelte, ahogy A lenyugvó Nap sugarai című művet is, ez utóbbit a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekarának élén. Nagyszabású opus lehet, még orgonaszólót is komponált bele a szerző. Az 1932. november 12-i koncert volt az egyetlen alkalom, amikor az ország legnagyobb múltú együttesével dolgozhatott, mely – annak ellenére, hogy Sámy az operaházi zenekarban játszott – sohasem választotta tagjai sorába. Egyes források szerint írt egy operát G. B. Shaw: Vissza Matuzsálemhez című színdarabjából, de nincs adat arról, hogy valaha színre került volna.

Sámy nem volt tehetséges hegedűművész és zeneszerző, karmesterként nem tudott érvényesülni. Állítólag Jan Cieplinskinél, az Operaház lengyel származású balettmesterénél jelentkezett egyszer korrepetitornak, de a koreográfus nem vette fel, mondván tehetségtelen. Az 1930-as évek egyre szélsőségesebbé forduló légköre a művészt a hungarista mozgalom felé sodorta. A számukra komponált indulók zeneszerzői munkáságának kétes értékű – ám egyedüli maradandó – bizonyítékai. Az Uy Károly és Bitskey Miklós szövegére írt Ébredj magyar! a Hungarista Mozgalom, az Erdélyi József szövegére készült Riadó a Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség hivatalos indulója volt. (A költő irredenta korszaka gyorsan véget ért, s az 1950-es években Rákosi és Sztálint dicsőítette.)

72728.jpg

A nemzetiszocialista hatalomátvétel után, 1944. október 26-tól Sámy zeneügyi kormánybiztos és a Hungarista Mozgalom Hűségszékének tagja lesz. Ugyanekkor nevezik ki Kiss Ferencet a Színművészeti Kamara és Baris Dezső nyugalmazott őrnagyot a film és mozi ügyek élére. „Hatáskörömbe tartozik az Operaház munkája, amit egyébként igazgatói minőségben is vezetek, a Zeneművészeti Főiskola, a Nemzeti Zenede és a többi zeneiskola, az összes zenekar és azoknak átszervezése, a Zeneszerzők Szövetkezete, az összes zenés színház, a Hangversenyrendező vállalatok, a Zeneműkiadók és természetesen a Rádió zenei műsorainak felügyelete.”  - nyilatkozta Sámy kinevezése után. Majd kiadta a jelszót: „Csak tehetséges, tiszta jellemű és erkölcsű magyarok szolgálhatják a magyar zenét.” Sámy – a másodhegedűs – tehát főszerephez jutott. „Mint zeneügyi kormánybiztos, végrehajtom az összes zenei intézmények totális hungarista átállását, erkölcsi, szellemi és anyagi vonatkozásban, a művészeti szempontok teljes figyelembevételével. A zenei átállításra évek óta kidolgozott terveink vannak, most megvalósítjuk ezeket a terveket.” Sámy bizonyára hatalma minden percét kiélvezte. Sohasem fog kiderülni, hogy hogyan zajlott legendás párviadala Dohnányi Ernővel, akinek korábbi hatáskörét bitorolta a zeneügyi kormánybiztos. A nagyhatalmú komponistával szemben valószínűleg Sámy is meghátrált, de a küzdőteret végül mindketten vesztesen hagyták el.

72699.jpg

Nagypál László tenorista nem publikált önéletrajzában írja: „Egy hónappal vagyunk a nyilas hatalomátvétel után, amely úgy zajlott le az Operaházban, hogy egy délelőtt megjelent négy feketeruhás, csizmás, zöldinges zenekari tag, /Sámy, Szerafini (György), Bándó (Gyula dr.) és Kocsis (János vagy László)/ bemutatkoztak a Lakatos kormány által kinevezett, addig példás rendet tartó báró Lukács Miklós igazgatónál, és a „nemzetvezető testvér” nevében távozásra szólították fel, s „átvették” tőle az Operaházat. Ugyancsak elkergették Csávojszky Vince gazdasági főnököt is, meghagyva helyén helyettesét, Juhász Andort, aki ugyan nem árult velük egy gyékényen, de hát gazdasági szakembert nem hoztak magukkal.”  Ferencsik János, Sergio Failoni, Rékai Nándor és András, valamint Székelyhidy Ferenc a kinevezés hírére azonnal felmondott. Oláh Gusztáv helyére vitéz Szende Ferencet, Morlin Amadé főtitkár helyett Serafinit nevezte ki Sámy. Az utolsó zsidó származású művészt 1944. április 30-án távolították el a színházból, a társulat tagjai közül, aki csak tehette inkább kerülte az Andrássy utat. „Az operai folyosókon gyakran végigcsörtetett egy fekete egyenruhás férfi a kíséretével, akinek az övén körben kézigránátok csörögtek és a mellkasán átfutó szalag teli volt rakva töltényekkel. Elcsodálkozva kérdeztem a mellette állót: „Miben akar ez így fellépni?” „Azt mondják, ő az új igazgató. Valamikor játszott egy picit a zenekari tuttiban.” Tán ettől volt olyan otthonos? Még a sapkáját se vette le, ha berobogtak, csörömpöltek a balett-terembe! Sámy Zoltánnak hívták ezt a bácsit” – emlékezett vissza Erdélyi Hajnal, arra az időre, amikor kilencéves balett növendék volt. Az igazgató szerette éreztetni a hatalmát. Mint oly sok direktor, ő is kedvelte a meghallgatásokat. Például kiemelt az énekkarból egy tenoristát. Schulder József később Simándyként lett egy ország kedvence. Ezekben a hónapokban mutatkozott be az Operaházban Barabás Sári (Lakmé) és Palánkay Klára (Amneris) is. Bemutatót nem tudtak tartani, a repertoár előadások közül is sok elmaradt, rengeteg volt a szereposztás-változás.

72843.jpgÁllítólag 1944. december 23-án indult útnak az a „kultúrvonat”, amin mintegy ötven zenekari tag hagyta el Magyarországot. Máig a legendák ködébe vész, hogy a szerelvényen valójában mennyi kotta, díszlet és jelmez volt. Elképzelhető, hogy Sámy telepakoltatta a vonatot, de a színház munkásai nem tettek eleget a felszólításnak, vagy később leszedték az értékes rakományt. Közben zajlott Budapest ostroma, az Operaház külső raktárait is talált érte. Sámy igazgatásának utolsó napjaira így emlékezett Erdélyi Hajnal: december „24-én nekem be kellett mennem az Operába. Az utolsó munkanapon Sámy direktor beállított a balett-terembe, és megparancsolta, hogy a Babatündér-előadást minden körülmények között meg kell tartani. Fenyegetőzött, hogy aki nem lesz ott, annak a lakására ki fogja küldeni az embereit, azok fogják behozni. De azt nem fogja megköszönni senki!” A történelem közbeszólt, a december 24-i előadást már nem lehetett megtartani. Előző este a Gyurkovics Mária – Horányi Karola – Rösler Endre – Sárdy János kvartett énekelte a Szöktetés a szerájból fináléját: „Akinek ennyi jó kevés, azt érje gáncs és megvetés.”

A zeneügyi kormánybiztos a Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugdíjalapját egy soproni bankszámlára utalta, majd elhagyta Budapestet és a Szálasi kormány tagjaihoz hasonlóan nyugat felé menekült. Sokáig várt, hiszen a nemzetvezető és miniszterei már december 11-én elhagyták az ostromlott fővárost. Érdekes lenne tudni, miben hitt vagy bízott még a Sopronban és Szombathelyen meghúzódó csoport. Sámynak mindenesetre nem maradt sok ideje, hogy két hónapos uralkodásának eredményein gondolkozzon.

A fotók – Sámy egyetlen ismert portréját kivéve – a Fortepan gyűjteményéből származnak.

Szólj hozzá!

Címkék: Operaház Sámy Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr867276261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Almási Sári (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Harteros (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) AZ Antikrisztus bukása (1) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (5) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (46) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (10) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (164) Billy Budd (1) Birgit Nilsson (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Brigitte Fassbaender (1) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (15) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (4) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (22) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (3) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (11) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (47) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (7) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Giacomini (1) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Himnusz (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (3) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (2) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (3) Királyi Operaház Stockholm (3) Kirill Petrenko (2) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (23) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (25) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (3) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (8) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (24) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (30) Operaház (113) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (4) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (2) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (6) Pogány László (1) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (38) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (19) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (9) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) Sólyom-Nagy Sándor (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (2) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) Tiroler Festspiele Erl (2) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (6) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Viktor Ullmann (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása