Erkel 100

2011.12.07. 19:07 caruso_

Kerek száz esztendeje, 1911. december 7-én nyitotta meg kapuit Budapest második operaháza, a Tisza Kálmán téri Népopera, vagyis a II. János Pál pápa téren roskadozó Erkel Színház. Tartja magát egy városi legenda, miszerint a színház története sehol sincs dokumentálva, de ennek ellentmond Molnár Klára könyve (A Népopera – Városi Színház, OSzMI, 1998) és Pálinkás Edit nemrég megjelent nagyszerű tanulmánya.

Magyarországon megmagyarázhatatlan okokból a színházakat mindig furcsa műsorokkal kezdik meg működésüket. (Elég, ha a Pesti Magyar Színház 1837-es von Schenk: Belizár című darabjára gondolunk, a Vígszínház azóta sem játszott Jókai színművére, a Barangokra, s az operai Hunyadi-nyitány, Bánk bán és Lohengrin I. felvonás potpurijára.). Ez itt sem történt másképp, hiszen a Hunyadi László nyitánya után egy 1909-ben, Nizzában bemutatott opera, Jean Nouges Quo vadis című opusa került színre, melyet meglepő módon összesen huszonötször el tudtak játszani. (A Sienkiewitz regény nyomán készült mű nyomati ma hiába keressük a lemezboltok polcain, egyedül Mattia Battistinival maradt fent egy ária) De nem ez az egyetlen évszázados rejtély a színház körül. A mai napig felderítetlen például, hogy mi lehetett az indítóoka Márkus Dezső karmesternek és feleségének, Szoyer Ilonkának, - korának egyik legnépszerűbb szopránjának - hogy a már akkor sem kultúréletéről híres Józsefváros közepén egy giga-dalszínházat alapítsanak, hiszen mindketten megbecsült művészei voltak az Operaháznak. Esetleg a század elei boldog békeidők városfejlesztési hulláma kapta el őket? Bárczy István főpolgármester mindenestre szerette volna a Tisza Kálmán teret méltóképpen bekapcsolni az egyre növekvő Budapest vérkeringésébe. A számos tervből csak a Népoperáé valósult meg.

Pór Bertalan freskója a Népopera színpadnyílása fölött

1911. márciusában írták alá a szerződést, melyben Márkus kötelezi magát egy olcsó helyáras színház felépítésére a főváros által adományozott telken. Az épület tervet két neves pesti építész, Komor Marcell és Jakab Dezső készítette, hozzájuk csatlakozott az akkor már nagyon beteg Márkus Géza – a karmester testvére, akinek leghíresebb alkotása a kecskeméti Cifrapalota. (Vagy Márkus terveit valósította meg két kollégája? Nem tudjuk.) A beruházást a Népopera Részvénytársaság rendelte meg, melynek elnöke Márkus Miksa a Magyar Hírlap főszerkesztője, a Magyarországi Újságírók Egyesületének elnöke, a harmadik testvér. Az építkezést március 21-én kezdték el, augusztus 17-ére készen volt az épület vasszerkezete. Ugyan folyamatosan anyagi nehézségekkel küzdött a beruházó, mégis alig több mint nyolc hónap alatt felépült a hatalmas színház. Hogy a lendület nagy volt, mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy heti öt előadást tartottak. A társulat gerincét két rendező, négy karmester (köztük Reiner Frigyes), harminchat magánénekes (köztük Adler Adelina, Basilides Mária, Durigo Ilona), hatvan tagú zenekar és hetven tagú énekkar alkotta. A Népopera sikeresen kapcsolódott be a fővárosi színházi életbe, melynek magyarázata a barátságos helyárak mellett a népszerű repertoár lehetett. A „hőskorszak” legjelentősebb eseménye a Parsifal magyarországi bemutatója volt, aznap, amikor az utolsó Wagner opera felszabadult a harminc éves kizárólagos bayreuthi játszási jog alól. A nagyköltségvetésű intézmény nem tudta önerőből fenntartani magát, ezért Márkus Dezső 1914-ben lemondott a színházról.

Ekkor kezdődött a Népopera történetének legkövethetetlenebb fejezete, mely egészen az 1950-es évek elejéig tartott. A színházépületeket ekkoriban az igazgatók-vállalkozók bérelték az önkormányzatoktól. Vállalkozó mindig akadt, így a Népopera – 1917-től Városi Színház – valamilyen formában mindig fogadta a pesti közönséget. Az elsődleges kihívást már ekkor is a színház mérete jelentette, mely egyszerre volt áldás és átok. Ide lehetett szervezni a teltház-gyanús vendégjátékokat: az Orosz Cári Balettet, a Müncheni Udvari Operát, a Burgtheater együttesét, a Bécsi Filharmonikusokat és a Staatsopert, a milánói Scalát, a párizsi Opera Comique-ot, Gyagilev Orosz Balettjét, a New York-i Szimfonikusokat Toscaninivel, a Concertgebow Zenekarát Mengelberggel, Pirandello, Anna Pavolova, és Max Reinhardt társulatát, vagy a Mojszejev Együttest. Olyan vendégművészek koptatták a deszkáit, mint Eugen d’Albert, Alpár Gitta, Mattia Battistini, Alessandro Bonci, Fritz Busch, Gina Cigna, Emmy Destinn, Miguel Fleta, Amelita Galli-Curci, Beniamino Gigli, Frieda Hempel, Maria Jeritza, Jan Kiepura, Selma Kurz, Giacomo Lauri-Volpi, Giuseppe de Luca, Maria Müller, Alfred Piccaver, Titta Ruffo, Fjodor Saljapin, Tito Schipa, Leo Slezak, és Riccardo Sracciari.  A hétköznapi olcsó előadásokból viszont általában alig csordogált a bevétel. A leleményes színigazgatók (Beöthy László, majd a Vígszínházas Faludi család), persze tudták, hogy ilyenkor műfajt kell váltani. Így kerültek színre a mindennapos fogyasztásra szánt operettek, melyekből volt, hogy többszázas széria is lefutott egyvégtében, például mára teljesen elfeledett Zerkovitz művekből. 

1921-ben Ábrányi Emil nyerte meg a fővárosi pályázaton az igazgatói széket. Véletlenül éppen ő volt ekkor az Operaház igazgatója is, így az előadási jogot és a színházat átadta az államnak. Ekkor három évadon keresztül az Opera játszik a Városiban – zömében az ottmaradt társulattal - nagyszériás operetteket. 1924-ben inkább visszaadják az épületet a fővárosnak, Sebestyén Géza bérli ekkor. A műsorrend változatlan, a legnagyobb siker a Csókos asszony Pest új kedvencével, Honthy Hannával. 1932-től másfél éven át egy olasz vállalkozó bérli az épületet és Labiola Varieté néven nyitja meg. Ez az a legendás időszak, amikor a bokszmeccstől kezdve az operaparódiákon át kínai ezermesterek fellépéséig mindennel megpróbálkozott a derék talián - nem sok sikerrel. Ezután Föld Aurél próbál szerencsét társulat nélkül, befogadó színházként. 1937-ben itt robban be Neményi Lili, az Éva a Paradicsom című operettben, melynek másik szenzációja az előadás alatti vetítés volt, melyet ekkor alkalmaztak először színházi előadás alatt.

Hosszú nyári szünet után nyitott meg 1940-ben a Magyar Művelődés Háza. Hivatalosan népművelési intézmény lett, kultúrház, amelyet a Magyar Szabadidő Mozgalom üzemeltetett. A Hatalom felismerte a hatalmas nézőtér lehetőségit, mely kiválóan alkalmas tömegrendezvények megtartására. Szép kilátás egy izraelita szabadkőművesek által gründolt színháznak! A gyöngyösbokréta rendezvények, nótaestek, sportünnepélyek mellett azért hangversenyek, opera és színházi előadások is voltak, itt forgatták 1944-ben a Magyar kívánsághangverseny című propagandafilmet is. A II. világháborút szerencsésen átvészelő épület visszakapta a Városi Színház nevet - és mozi lett belőle. 1948-tól tart benne az Operaház ismét előadásokat, 1951-től hivatalosan is a színház tulajdona és második játszóhelye lett; 1953 óta viseli az Erkel Színház nevet. Valójában ekkor kezdődött az a nyugodt, teltházas időszak, amelyet nosztalgiával szoktak emlegetni. Ezer okot lehet találni a kommunizmus (kultur)politikájának elátkozására – joggal – azt azonban el kell ismerni, hogy ekkor jutottak el először elérhető áron a szélesebb tömegek a színházakba. Sőt szinte rá voltak kényszerítve a kultúrafogyasztásra. S ez a színházaknak nem tett rosszat. Tóth Aladár jó érzékkel mérte fel, mely művek valók az Erkelbe, s ezek a népszerű operák valóban pár filléres-forintos jegyárakkal meg is töltötték a kétezerötszáz férőhelyes nézőteret. Amikor nem volt opera-, vagy balettelőadás, különböző koncerteket-rendezvényeket szerveztek, hiszen a városnak változatlanul nem állt rendelkezésére hasonló méretű színház. Amikor a hatvanas években újra megindult a külföldi művészek vendégjárása, természetesen ezeknek is az Erkel adott otthont, a jóval kisebb Operaház helyett. Gyakran léptek fel bérletes előadásokon olyan Failoni Nelly hívására Pestre látogató nagyságok, mint Mario del Monaco, Tito Gobbi, vagy ifjú korában a Három Tenor.

Az Erkel Színház a 60-as évek elején

A gondok a rendszerváltozás után kezdődtek: évről-évre csökkent az állami támogatás, a kereskedelmi televíziók elterjedésével egyre kevesebben jártak el otthonról, megszűnt a kulturális utánpótlás nevelés, összeomlott a zenei képzés. Ezt minden színház érzékelte, de talán a legjobban az egyre romló műszaki állapotú, utoljára 1961-ben felújított, majd a 80-as évek közepén kissé átalakított Erkel. Több terv született ugyan az átépítésére, de mindegyik elakadt valahol. Az elmúlt évtizedekben a fenntartó sem határozta meg a funkcióját, kísérletet sem tett egy esetleges Operaház melletti másik társulat létrehozására a rendelkezésre álló épületben, mely oly ösztönzően hat Bécs, Berlin, Párizs, vagy akár Prága operaéletére. Az egyre csökkenő anyagi források hiányában Vass Lajos főigazgató, hogy az Operaházat megmentse a csődtől és a tömeges létszámleépítéstől, bezáratta a sokak szívéhez nőtt színházat. 2007 óta próbateremként-raktárként várja, hogy rendeződjön a sorsa. 

Az alábbi fotókat Sarvady Mátyás készítette, 2007-ben.

Szólj hozzá!

Címkék: évforduló Operaház Erkel Színház

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr553447151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (4) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (43) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (9) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (159) Billy Budd (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (14) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (3) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (21) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (2) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (9) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (44) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (5) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (3) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (2) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (1) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (2) Királyi Operaház Stockholm (3) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (21) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (2) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (7) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (21) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (29) Operaház (108) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (1) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (4) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (35) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salomé (1) Salome (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (4) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (18) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (8) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (1) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (5) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő