A titokzatos Reich-ügy, avagy eltussolt „meleg-botrány” az Operában

2022.11.14. 07:22 caruso_

Hivatalosan „Reich-ügy” sohasem létezett, sőt, bizonyára maguk az érintettek lennének a legjobban megdöbbenve azon, hogy több mint százharminc évvel a történtek után bárki számára hozzáférhető és érdekes lehet az a közjegyzői okirat, amely a nyomozás alapját képezi, s melyből ma – egy egészen más világban – bárki tetszése szerint vonhat le következtetéseket.

operahaz_1900.jpgFotó: Klösz György, 1900
Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.178

A nyilatkozat jogi szempontból is ritkaság. Talán nem egyedülálló, de a maga korában igencsak szokatlan témában íródott, éppen ezért kuriózum. Zolnay Lóránd (más helyeken Zolnai, és olykor Lóránt) karénekes 1891. december 3-án, Gaszner Béla közjegyző előtt („civilben” Falk Miksa veje) ugyanis írásban rögzítette: Értesültem arról, hogy a m. kir. operaház személyzete között és avval érintkezésben álló némely körökben arról beszélnek, hogy Reich Gyula operaházi gazdasági főnök úr ellenem állítólag fajtalanságot követett el. Ezennel kijelentem, hogy az itt jelölt kijelentésből egy szó sem igaz s hogy minden alapot nélkülöz.

Az bizonyos, hogy az 1800-as évek végén önszántából senki sem vetett papírra ilyen tartalmu, és a nyilvánosságnak szánt sorokat. A szóbeszéd (vagy a vád?) alapját képező „fajtalanság”, más szóval szodómia ugyanis ekkoriban börtönnel sújtandó bűncselekménynek számított, így – ha meg is történt az aktus – mindkét félnek az volt érdeke, hogy a dolog szigorúan „a négy fal közt” maradjon. Nem sokkal korábban lépett ugyanis hatályba az 1878. évi V. törvénycikk, mely a megalkotója után „Csemegi-kódex” néven híresült el. Ennek két vonatkozó paragrafusa meglehetősen világosan fogalmaz: „241. § Férfiak között véghez vitt fajtalanság, úgyszintén embernek állattal elkövetett fajtalansága (!) a természet elleni fajtalanság vétségét képezi, és egy évig terjedhető fogházzal büntetendő.
242. § A természet elleni fajtalanság bűntettet képezi, és öt évig terjedhető börtönnel büntetendő; ha az férfiak között, erőszakkal vagy fenyegetéssel követtetett el; ha pedig a bűntett a sértettnek halálát okozta: életfogytig terjedő fegyházzal büntetendő.

oberst_redl_balra_mit_dem_prager_korpskommandanten_arthur_giesl_freiherr_von_gieslingen_1913.jpgAlfred Redl ezredes (balra) és mentora, báró Arthur Giesl von Gieslingen ezredes Prágában,1913

A törvények ellenére bizonyára létezett a világvárossá fejlődő Budapesten egy titkos szubkultúra, melyet rendőrségi nyilvántartásokból és aktákból, esetleg egyes padlásokon kallódó naplókból lehetne megismerni – ha… A valcermámorban úszó Monarchiában pedig nem csak Alfred Redl ezredes élte ekkoriban világát, hanem Ferenc József császár legkisebb öccse, Lajos Viktor főherceg is, aki olykor női ruhában flangált a császárváros utcáin. Az uralkodó meglepően sokáig bizonyult elnézőnek, de miután testvére egy bécsi közfürdőben kirívó viselkedésével verekedést provokált, fenséges bátyja száműzte Salzburgba. Bár az udvar rendre megpróbálta eltussolni a főherceg ügyeit, Bécs (de valószínűleg az egész Monarchia) pletykaéhes polgárai falták a „Luziwuzi” gúnynéven emlegetett főúr kalandjait.

luzi_wuzi.jpgLajos Viktor főherceg, Ferenc József császár legkisebb öccse

Az operaházi botránykrónikákban az 1930-as évek előtti időről semmi hasonló történet, pletyka, de még csak legenda sem maradt fenn. Sőt, az 1884-ben megnyílt műintézmény vezetősége és személyzete kifejezetten szigorúan ügyelt arra, hogy a társadalom által lassan elfogadott „színésznépség” élete semmiféle szóbeszédre ne adjon okot. Mindezek tükrében különösen izgalmas dokumentum Zolnay nyilatkozata.

A történet két szereplője közül érdekes módon Reich Gyuláé van jobban dokumentálva. Az erdélyi fiú 1853-ban született Reich Károly módos marosvásárhelyi kereskedő és városi képviselő, valamint második felesége, Braun Anna házasságának első gyümölcseként. Noha római katolikus vallású, a Református Gimnáziumban érettségizik, ahol az iskolai zenekarban is játszik, utána a Budapesti Kereskedelmi Akadémia növendéke lesz. Előbb a Pénzügyminisztériumban kap állást, majd 1886-ban az Operaházba kerül számsegédként, 1890. januárjától pedig eljut a hivatali ranglétra tetejére: gazdasági főnök (mai szóhasználattal igazgató) lesz.

fortepan_32126_adomanyozo_ggaabboo.jpgForrás: Fortepan, adományozó: GAABBOO

Ha éppen nem megy csődbe egy színház, a gazdasági vezető neve csak elvétve kerül a hírekbe. Reiché azonban – annak ellenére, hogy munkáját korrektül végezhette – meglepően gyakran fordul elő a korabeli sajtóban. A Királyi Operaház gondos és nyilvános elszámolására jellemző, hogy annak idején a fővárosi lapokban még azt is közreadták, hogy 1889-ben és 1890-ben Alszeghy Kálmán főrendező és Reich pár napos tanulmányutat tett fontos európai dalszínházaknál (Bécs, Prága, Drezda, Lipcse, Berlin és München). A következő évben a gazdasági főnök Oroszországba tartó útitársa Odry Lehel, a színház vezető baritonja lesz. Nem tudni, mi történt, de a nem sajtónyilvános énekesvadászatuk Reich indiszkréciója folytán kiderül. A júliusi uborkaszezonban az újságok ráharapnak a történetre, melynek csattanója Reich interpretációjában az, hogy egy útlevél-pecsét hiányában Odrynak három napot Krakkóban kellett vesztegelnie. A sértett énekes levélben kér elégtételt az intézmény vezetőitől: Komoly művész, komoly társadalmi és komoly családos ember (!) létemre már harmad ízben esik meg rajtam az, hogy a Budapesti Hírlap ily humoros modorban ingerkedik velem – írja. Zichy intendáns bölcsen felel: „Én magam is minden megtámadtatást szó nélkül eltűrök s kívánom, hogy az Operaház tagjai is ezt cselekedjék.” Az affér ennek ellenére nem tehetett jót a gazdasági főnök renoméjának – s a nyári utazás után alig néhány hónappal kelt Zolnay ominózus nyilatkozata…

felujitaselott_004_palyi_zsofi_1.jpgRészlet az Operaház művészei által festett Arcképcsarnokból
Fotó: Pályi Zsófia, forrás: Operaház Archívum

Márpedig Zolnay Lóránd jóval több volt, mint mezei kórusbariton. Egyelőre egyetlen életrajzi adata – születési, házassági (?), vagy halotti anyakönyvi bejegyzés stb. – sem volt kideríthető. Lehetséges, hogy pályafutása kezdetétől művésznevet használt. Miután 1905-ben „tót népdalokat” énekelt gramofonlemezre, elképzelhető, hogy felvidéki (zolnai vagy zólyomi) származású. Egy évvel Reich belépése után, 1887-ben lesz az Opera énekkari tagja. Bár kisebb-nagyobb szólókat is rábíznak, ennél feltűnőbb, hogy számos balettben kap szerepet. Ekkoriban csak egy-két férfitáncosa volt a színháznak, így elkélt a segítség, de a bizonyára ügyes mozgású Zolnay nem csupán a megszokott pantomim feladatokat látta el, hanem például A zsidónő balettbetétjében bizonyosan táncolt is Zsuzsanits Emília és Enrico Pini vezető magántáncosok partnereként. Nehezen nélkülözhető művész és közkedvelt kolléga lehetett, aki kiválóan rajzolt is. Ő készítette az 1900-es évek elején néhány számot megért Bombardon című operaházi belsős vicclap remek karikatúráit éppúgy, mint a Filharmóniai Társaság díszokleveleit, sőt Zolnay könyveket is illusztrált egészen az 1930-as évek közepéig.

20221111_165120_a.jpgZolnay Lóránd neve egy 1892-es Zsidónő színlap balettbetétjének közreműködőjeként 

Sohasem fog kiderülni, hogy milyen kapcsolat fűzhette egymáshoz a két férfit. Mindenesetre Zolnay nyilatkozata után alig egy héttel a Fővárosi Lapok tudni véli, hogy: „Az operaház ügykezelési főnöke, Reich S. (sic!), mint írják, a jövő év elején különböző okoknál fogva megválik állásától.” A háttérben bőszen dolgozhattak a különféle érdekcsoportok, hiszen hat nappal később már meg is született a cáfolat: „Az a hír, mintha Reich Gyula, az operaház gazdasági főnöke ez év végével megválnék állásától, mint biztos forrásból értesülünk, minden alapot nélkülöz.” Zolnay karrierjében ekkor semmilyen törés nem tapasztalható, ám Reichet 1892 januárjában „megműtik”. Hivatalát Szilágyi Lajos műszaki tanácsos, Sz. Bárdossy Ilona koloratúrszoprán férje veszi át. Kérdéses, hogy Reich valóban beteg volt-e, vagy régi színházi fogással élve pár hétre – a "fajtalanságról" szóló szóbeszéd elültéig (?) – „kivonták a forgalomból”. Annyi bizonyos, hogy a „lábadozása alatt” nem tétlenkedett, ugyanis január 22-én tudtára adja az újságoknak, hogy jegyet váltott Monori Teréz kisasszonnyal a balettből. Az eljegyzésből azonban sosem lett házasság…

A történet hátterében felsejlik még egy agglegény figura is, Vécsey Sándor báró, egy műkedvelő arisztokrata, aki 1891-től intendáns-helyettesi rangban, a kor bevett gyakorlatának megfelelően próbált „szakértőként” rendet vágni a kulisszák mögötti világban. Kérdés, hogy kinek szól valójában a Magyar Szemle tüskéje 1892 februárjában: „…az intendantúrának két influenzás betege van: Reich Gyula, a gazdasági főnök és Vécsey báró, a jogtanácsos és intendánshelyettes. De föntebb már mondottuk, hogy a valódi indiszpozíciónál még sokkal veszedelmesebb a szimulált. Mert ez a rettegett rém nemcsak járványok idején, hanem az egész színházi évadban folyton felütögeti hydrafejét.

20221109_112118.jpgZolnay Lóránd portréja az operaházi Arcképcsarnokon

A kedélyeskedéseknél azonban jóval komolyabb az a pisztolygolyó, amelyet egy elbocsátott házimunkás lőtt ki bosszúból Alszeghy Kálmánra, amiért nem vették vissza az állásába. A lövedék nem ért létfontosságú szervet – az a főrendező gyorsan gyógyuló testében maradt egészen 1927-es haláláig –, ám közvetve mégis ez a golyó okozhatta Zolnay időleges, és Reich végleges távozását. A pontos események itt sem rekonstruálhatók, a Pesti Napló 1892. október 12-i cikke szerint: „Az operaházban nagy az izgatottság a személyzetben a történtek felett. Reich Gyula gazdasági főnökhöz a tegnapin kívül ma is érkezett névtelen fenyegető levél. A levél írója kijelenti, hogy Alszegi (sic!) után most ő reá (Reichre) következik a sor és hogy többen vannak. A levelet átadták a főkapitányságnak.” A gyanú az énekkarra terelődik. A kórus nevében Krausz Soma karigazgató elutasítja a vádakat, ám november 30-i hatállyal kirúgják – Zolnayt. Egy héttel később pedig a jól értesült Fővárosi Lapok azt adja hírül, hogy: „Reich Gyula, az Operaház gazdasági főnöke beadta lemondását. Az intendáns elfogadta s Reich már meg is vált állásától. Távozását egy följelentéssel hozzák kapcsolatba, melyet egy elbocsátott karénekes tett ellene.” Az ominózus feljelentésnek (mely szintén a történet egyik kulcsa lehet) sajnos ma már sehol sincs nyoma.

Zolnay Lóránd nem marad munka nélkül. Két évre Kolozsvárra, az ország második legnagyobb zenés társulatához szerződik, ahol főszerepek is várják. 1894-ben – immáron Reich és Vécsey báró távozása után – kerül vissza az Operába, hogy aztán egészen 1925-ös nyugdíjazásáig az intézmény egyik legmegbecsültebb tagja maradjon. Olyan művész, aki nemcsak kollégái szószólója volt, hanem – miután másodállásban tizennyolc évig dolgozott egy ügyvédi irodában – jogi tanácsokkal segítette a munkájukat, egy kenyérgondokkal és sztrájkokkal tarkított időszakban.

kep_986.jpgZolnay Lóránd ön-karikatúrája az Operaház énekkari művészeiről készített humoros albumából

Reich Gyula elbocsájtása után kevéssé izgalmas állást kap: a Pénzügyminisztérium Járadékosztályán lesz számvizsgáló, valamint póttag a Nemzeti Színház Nyugdíjintézetében. Végül 1899 novemberében, negyvenhat évesen valóban nősülésre adja a fejét. Hajadon választottja, Molnár Vilma alig négy évvel fiatalabb nála. A házaspárnak azonban csak rövid boldogság adatik: Reich öt héttel az esküvő után meghal, a halotti anyakönyvi bejegyzés szerint a szíve ölte meg. „Reich Gyula mint gazdasági főnök kiváló érdemeket szerzett, mégis Zichy Géza egészen indokolatlanul fölmentette” – írja ekkor a laikus Pesti Hírlap.

Zolnay és Reich örökre magukkal vitték a rejtélyt, hogy miért is kellett 1891-ben egy énekkari művésznek ügyvéd előtt megalázó nyilatkozatot tenni arról, hogy idősebb kollégája nem molesztálta. Biztosra vehető azonban, hogy a színfalak mögött egy igen furcsa dráma zajlott le. Hogy valójában megtörtént-e a letagadott "fajtalanság", volt-e bárminemű mélyebb kapcsolat, netán tiltott szerelem a két férfi között, örökre kettejük titka marad.

1 komment

Címkék: Operaház

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr6017976958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.11.15. 19:24:59

Erre mondanák azt, hogy zsidó belügy.
S akkor még visszafogottak.
Amúgy a helyzet mit se változott a nagyvilágban.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) 4.48 Psychosis (1) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (3) Adler Adelina (1) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (3) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (4) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (2) ajánló (7) Alban Berg (3) Alcina (1) Alekszander Borodin (1) Alessandro De Marchi (1) Alessandro Scarlatti (1) Alexander Vinogradov (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Almási Sári (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (3) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Bauer Kanabas (5) Andreas Homoki (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Breth (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (3) Angela Denoke (2) Angelica nővér (3) Angerer Margit (1) Anita Rachvelishvili (1) Anja Harteros (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Ante Jerkunica (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (3) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Pappano (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (2) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Asmik Grigorian (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) AZ Antikrisztus bukása (1) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) Az Orléans-i szűz (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (8) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (4) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (4) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A genti kovács (1) A három narancs szerelmese (1) A hattyúk tava (3) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (3) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (5) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A varázslónő (1) A walkür (3) A windsori víg nők (1) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (51) Bál a Savoyban (3) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (4) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (8) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (14) Bayerische Theaterakademie München (11) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Bejun Mehta (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (13) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (4) Bertrand de Billy (2) beszámoló (231) Billy Budd (1) Birgit Nilsson (1) Bogdan Volkov (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Brigitte Fassbaender (1) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Calixto Bieito (3) Camilla Nylund (3) Camille Saint-Saëns (2) Camille Saint Saens (2) Capriccio (1) Carlo Bergonzi (1) Carl Heinrich Graun (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (15) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (2) Chabert ezredes (1) Charles Castronovo (1) Charles Gounod (4) Chrisopher Maltman (1) Christian Jost (2) Christian Thielemann (3) Christof Loy (3) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (4) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudia Mahnke (2) Claudio Monteverdi (1) Claus Guth (2) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (4) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Dan Ettinger (1) Daphné (1) David Alden (2) David T. Little (1) debreceni Csokonai Színház (1) Der Schatzgräber (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (4) Deutsche Oper Berlin (9) Diana Damrau (1) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Die andere Frau (A másik nő) (1) Die ensten Menschen (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Diskay József (1) Dmitrij Sosztakovics (5) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitri Tcherniakov (3) Dmitry Korchak (1) Dog Days (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (4) Doris Soffel (2) Dózsa György (1) Dózsa Imre (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (2) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elbphilharmonie (1) Elektra (3) elfeledett magyar énekesek (28) Elina Garanca (2) Elza van den Heever (1) Enea Scala (1) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (3) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Eric Cutler (2) Erkel Ferenc (11) Erkel Színház (6) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Ernst Krenek (2) Erwin Schrott (1) Erwin Schulhoff (1) Eugen dAlbert (1) Evelino Pidò (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (53) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Félkegyelmű (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fidelio (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (2) film (7) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Lanzillotta (1) Francesco Meli (2) Francis Poulenc (1) Franco Zeffirelli (1) Frank Martin (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (3) Franz Schubert (5) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaëlle Arquez (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (3) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Petean (2) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (9) Georg Niggl (1) Georg Nigl (1) Georg Zeppenfeld (3) Gera István (1) Gere Lola (1) Gerhard Siegel (3) Giacomo Meyerbeer (5) Giacomo Puccini (22) Gianni Schicchi (4) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giorgio Battistelli (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Giacomini (1) Giuseppe Verdi (41) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustavo Dudamel (1) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (3) Hankiss Ilona (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Himnusz (1) Hoffmann meséi (5) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (3) Hunyadi László (4) Húzd rá Jonny! (1) I. világháború (5) Iain MacNeil (3) Ian Bostridge (2) Ian Koziara (2) idézet (47) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Il Teorema di Pasolini (1) Immo Karaman (5) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (2) interjú (3) Intolleranza (1) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (7) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jaromír Weinberger (2) Jean-Christophe Malliot (3) Jennifer Holloway (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (3) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (3) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (4) kántor (1) Karácsony-éj (1) Karel Burian (2) Karenina Anna (1) Karine Deshayes (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Karsten Januschke (2) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (4) Katya Kabanova (1) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) Kent Nagano (3) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (2) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (3) Királyi Operaház Stockholm (3) Kirill Petrenko (2) Kirill Serebrennikov (2) Kishegyi Árpád (1) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Klaus Florian Vogt (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (12) könyv (24) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (30) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (2) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Lángok (Plameny) (1) Laurence Kilsby (1) Laurent Pelly (1) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) Lea Desandre (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (5) Leo Hussain (3) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (3) Le Bal (1) Le Grand Macabre (1) Le vin herbé (1) Ligeti György (1) Lisette Oropesa (1) Lohengrin (5) Louis Langrée (1) Luca Pisaroni (3) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Ludwig van Beethoven (1) Luigi Cherubini (1) Luigi Dallapiccola (1) Luigi Nono (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) Magdalena Kožená (1) magyar operák (21) Mahagonny (2) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Marc Minkowski (1) Maria Bergtsson (4) Maria Callas (3) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (3) Martha Mödl (1) Márton Dávid (2) Massányi Viktor (1) Mathis a festő (1) Mats Ek (1) Medea (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (3) Melis György (6) Mese Szaltán cárról (2) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (8) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Nagy (3) Michael Obst (1) Michael Schade (3) Michele Pertusi (1) Mieczysław Weinberg (1) Mikó András (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Mojka Erdmann (1) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Mundruczó Kornél (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Nagy Zoltán (4) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (5) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (24) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nikolaus Lehnhoff (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (2) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (4) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oksana Lyniv (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) Olivier Py (1) OMIKE (1) opera (30) Opéra-Comique (2) Operaház (127) operaházak (4) operaházi kronológia (41) operakultúra (4) opera abc (23) Opera Ballet Vlaanderen (2) Opéra national de Paris (9) operett (4) Opern Köln (3) Oper Frankfurt (11) Oper Graz (6) Oper Leipzig (4) Oper Wuppertal (1) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Orr (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Otto Nicolai (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (2) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patricia Petibon (1) Patrizia Ciofi (1) Paul Hindemith (1) Paul Potts (1) Pavol Breslik (2) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (6) Peter Konwitschny (5) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Philipp Venables (1) Pier Giorgio Morandi (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (2) Piotr Beczala (2) Pjotr Iljics Csajkovszkij (14) Plácido Domingo (6) Pogány László (1) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Rainer Trost (2) Ramon Vinay (1) Raphaël Pichon (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (18) Richard Wagner (40) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rote Laterne (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudi Stephan (1) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Russell Braun (1) Ruszalka (3) Sába királynője (4) Sabine Devieilhe (1) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (2) Samuel Marino (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Sara Jakubiak (2) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebastian Weigle (2) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (21) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Silla (1) Simándy József (3) Simon Boccanegra (6) Simon István (9) Simon Keenlyside (1) Slávka Zámečníková (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) Sólyom-Nagy Máté (1) Sólyom-Nagy Sándor (1) Sonya Yoncheva (2) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (42) Staatsoper Berlin (5) Staatsoper Hamburg (3) Staatsoper Hannover (6) Staatstheater Braunschweig (4) Staatstheater Nürnberg (3) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Stefan Herheim (1) Stéphane Degout (2) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Svanda a dudás (2) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (2) Széll Kálmán (1) Szende Ferenc (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (4) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (9) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tanja Ariane Baumgartner (2) Tannhäuser (4) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Tatjana Gürbaca (1) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro di San Carlo Napoli (1) Teatro La Fenice Velence (4) Teatro Regio di Parma (1) Tell Vilmos (1) temető (7) Theater an der Wien (20) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (2) Theater Erfurt (1) Theater Freiburg (2) Theater Münster (1) Théâtre du Châtelet (1) Théâtre Royal de la Monnaie (4) The Rakes Progress (3) Thomas Guggeis (1) Thomas Hampson (2) Tirana (9) Tiroler Festspiele Erl (2) tíz kép (30) Tobias Kratzer (3) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Torsten Rasch (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Triptichon (2) Trisztán és Izolda (6) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) Ulisse (1) utazás (3) Valer Barna Sabadus (5) Varga András (1) Vásáry André (1) Vasily Barkhatov (3) Vera-Lotte Boecker (1) Vérnász (1) vers (1) VIII. Henrik (1) Viktor Ullmann (2) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vittorio Prato (1) Vladimir Jurowski (1) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (12) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (2) Xerxes (2) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Željko Lučić (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása