Bohémélet – az Operaház szent tehene

2016.02.19. 08:52 caruso_

szamosi_elza_bohem1905.jpgA Bohémélet – miközben Puccini második sikeres operája – egy közel negyvenéves ember búcsúja az ifjúságtól. Több mint közhely, hogy az olasz komponista nemcsak bolondja volt a nőknek, de művei középpontjában is ők (Manon, Mimi, Tosca, Cso-cso-szán és a többiek) állnak. Cserébe az asszonyokat imádó és azoknál jóval nagyobb százalékban életben maradó férfiak figurái mögött valahol Puccini is megbújik. Ahogy a zeneszerző korosodott, tenoristái heve is átalakult. A diák Des Grieux első szerelmi láza lecsillapodott Rodolphe-ban, a poéta lírai fellángolása egy felnőttebb szabadságharcosban öltött testet Cavaradossiban, Pinkertonban már érezni a cinikus, ötvenhez közeledő férfit, végül a sort egy távoli mesehős, Kalaf zárja. De a Bohémélet még a komponista milánói ifjúságának fűtetlen padlásszobájába varázsol…

bohemelet_zempleni_1996.jpgBudapesten Puccini művei közül először a Manon Lescaut került színre 1894-ben, Nikisch Artúr betanításában, a szerző megtisztelő jelenlétében. A századfordulón igen újszerűnek ható darab nem hozta meg a várt sikert, így majd tíz évet kellett várni a következő kísérletig, a Tosca 1903-as premierjéig. Miután a tragédia utat talált a közönséghez, 1905. április 27-én a Bohéméletet is bemutatták, amely akkor már egy évtizede járta világhódító útját. Radó Antal fordítása olyan jól sikerült, hogy amíg magyarul játszotta a színház az operát nem is nyúltak hozzá. A premiert Márkus Dezső vezényelte, s a vezetőség annyira bízott a sikerben, hogy a kor szokásaival ellentétben egyből két szereposztásban (Rodolphe: Arányi Dezső és Gábor József, Schaunard: Várady Sándor és Dalnoki Viktor, Marcell: Beck Vilmos és Takáts Mihály, Colline: Erdős Richárd és Kornai Richárd, Mimi: Szamosi Elza és Krammer Teréz, Musette: Szoyer Ilonka és Blätterbauer Gizella) tanították be a művet. A közönség és kritikai siker hatására még az évad végéig tíz előadást tudtak tartani, a következő szezonban pedig tizennégyet. Nem kérdés, Budapest a Bohémélettel végképp beállt a Puccini által meghódított városok sorába.

Meglepően korán, mindössze nyolc évvel a magyarországi bemutató után újították fel először a romantikus párizsi történetet. A frissítés kezdeményezője gróf Bánffy Miklós intendáns lehetett, akinek olyan alkotógárda állt a rendelkezésére, mint Hevesi Sándor rendező és Egisto Tango karmester, csak Kéméndy Jenő díszletei és jelmezei maradtak változatlanok, a szerelmespárt Hipolto Lazaro és Sándor Erzsi énekelte. 1928. október 4-én Tango után egy másik olasz karmester, a frissen Pestre szerződtetett Sergio Failoni újította fel a Bohéméletet. A rendező ezúttal Rékai András volt, az előadás látványvilága továbbra is megegyezett az 1905-ös bemutatóéval, a főszereplők: Laurisin Lajos, Maleczky Oszkár, Palló Imre, Székely Mihály, Tihanyi Vilma és Szabó Lujza. A produkció kilenc évadon keresztül futott és olyan világhíres tenoristákat látott vendégül, mint Helge Roswaenge, Giacomo Lauri-Volpi vagy Pataky Kálmán.

 bohemelet_1937_lendvay_pataky_losonczy_szekely.jpgNádasdy bohémjei: Lendvay Andor, Pataky Kálmán, Losonczy György és Székely Mihály (1937)

Kevés ikonikusabb dátum van a magyar operatörténetben, mint 1937. május 31., „A Nádasdy Bohémélet” premierje.  Bár Oroszországban a rendszerváltás környékén még emlegettek olyan előadásokat, melyeket Saljapin állított színpadra, mára valószínűleg ez a produkció van legrégebb óta egyvégtében egy színház repertoárján. Nádasdy minden bizonnyal nem így tervezte, hiszen igazgatóként rendezései javát maga vette el a műsorról. A Bohémélettel sem foglalkozott 1957 után, a színlapra a neve mellé folyamatosan kikerültek azok a segéderők (Mikó Andrástól Szinetár Miklósig) akik belenyúltak egy kicsit a produkcióba, némi biztos jogdíj fejében. Mára – mit mára, az 1970-es évek közepére, amikor az utolsó Nádasdy által beállított szereplő is kikopott az előadásból – a rendezésnek semmi köze sincs Nádasdy Kálmán alkotásához. Instrukciói nincsenek leírva, a legkorábbi teljes videofelvétel 1962-ból Nikola Nikolov, majd 1987-ból Pavarotti Erkel Színházba préselt látogatásáról maradt fenn, az összes napjainkban a Bohéméletben fellépő művész a rendező visszavonulása után született. Ha valakikhez köthető még a produkció, az a díszlettervező Oláh Gusztáv és a jelmezek megálmodója, Márk Tivadar. Az ő munkáik sem eredeti, a ruhák többször lettek újraszabva, a vásznak átfestve (sőt valaki - vélhetően Csikós Attila - 1993-ban erősen módosította a látványvilágot), sokat korszerűsödött a világítás és egészen mások lettek a frizurák, másképp festik magukat a művészek. Az előadás másik problémája, hogy a Bohémélet a fiatalok operája. S az utolsó generációt, aki még valóban természetes közegének érezhette a gyönyörűséges festett vásznakat, 1977-ban állította be Mikó András. A mai színpadi együttes már nem tudja, nem is tudhatja úgy viselni magát ebben a közegben, ahogy azt Nádasdy megálmodta. Így az évek során egyre jobban eltávolodott a színpadi keret és a benne zajló játék. A BohémÉLETből éppen a lényeg, az ÉLET tűnt el, s maradt a mívesen festett keret. Akik ezt operarendezésnek hívják, alapjaiban sem értik, miről szól a rendezői szakma. Nemcsak napjainkban, hanem Nádasdy idejében, aki élettel töltötte meg a bohémtanyát.

 bohemelet_1957_hazy_nadasdy_ilosfalvy_ferencsik_koltay_lendvai_palocz.jpgHázy Erzsébet, Nádasdy Kálmán, Ilosfalvy Róbert, Ferencsik János, Koltay Valéria, Lendvay Andor és Palócz László 1957-ben, amikor a rendező utoljára foglalkozott a Bohémélettel

Meddő vállalkozás lenne felsorolni az összes énekest, aki az elmúlt majd’ nyolc évtizedben a Bohémélet főszerepeit énekelték. Az eredeti négy bohém Pataky Kálmán, Lendvay Andor, Losonczy György és Székely Mihály mellett Dobay Lívia volt Mimi és Osváth Júlia Musette. Először a világháború után, 1946-ban Fricsay Ferenc frissítette fel zeneileg a produkciót, ekkor Fehér Pál és Neményi Lili játszotta a szerelmespárt. A népoperaként funkcionáló Erkel Színházban 1951-ben két új szereposztás mutatkozott be: Mátray Ferenc és Gera István (Rodolphe), Melis György és Pálfi Endre (Marcell), Mátyás Mária és a napokban elhunyt Cser Tímea (Mimi), valamint Vámos Ágnes és Cserhát Zsuzsa (Musetta). Ferencsik János vezényelte az 1957-es új betanulást, amikor az Ilosfalvy Róbert – Házy Erzsébet páros berobbant. Sass Sylvia 1974-ben mutatkozott be Mimiként, partnere Róka István volt, a karmester Medveczky Ádám. Lamberto Gardelli szintén fiatal művészekkel (Kelen Péter, Póka Balázs, Sólyom-Nagy Sándor, Begányi Ferenc, Kincses Veronika és Csengery Adrienne) frissítette fel a Bohéméletet 1977-ben, két évvel később pedig Lukács Ervin dirigálta a Gulyás Dénes – Tokody Ilona páros debütálását. Kisebb szünet után ifj. Palcsó Sándor és Pier Giorgio Morandi irányításával 1993-ban szólalt meg először olaszul Puccini operája, a főszerepeket ekkor Daróczi Tamás és Ge Yi, Ötvös Csaba és Martin János, Sümegi Eszter és Andreana Horváth m.v., Zempléni Mária és Csonka Zsuzsanna énekelték. Legutóbb 2004-ben Ionel Pantea alakította át néhány előadás erejéig Nádasdy rendezését, Kovácsházi István, Káldi Kiss András, Kolonits Klára és Herczenik Anna közreműködésével. Érdemes felsorolni azokat a világsztárokat, akik az elmúlt évtizedekben a budapesti Bohéméletben énekeltek: Monserrat Caballé, Maria Caniglia, Raina Kabaivanska, Maria Müller, Jeannette Pilou, Katia Ricciarelli, Renata Scotto; Giacomo Aragall, Jussi Björling, José Carreras, Giuseppe di Stefano, Peter Dvorsky, Nicolai Gedda, Giuseppe Giacomoni, Jan Kiepura, Pedro Lavirgen, Veriano Luchetti és természetesen Luciano Pavarotti.

 bohem1977_solyomn_kelen_poka_beganyi_1.jpgA 70-es évek ifjú bohémjei: Sólyom-Nagy Sándor, Kelen Péter, Póka Balázs és Begányi Ferenc

A Bohémélet pesti előadásszáma ezeregyszáz felett van, s ebből legalább ezerszer Nádasdy Kálmán rendezését láthatta a pesti közönség. Érdemes azonban visszalapozni és beleolvasni az 1937-es sajtókivágásokba, mert világosan kiderül, hogy ahogyan napjainkban szentségtörésnek tűnik egy új Bohémélet színpadra állítása Budapesten, éppen olyan problémát okozott a feladat annak idején az ifjú Nádasdy Kálmánnak is. Igen tanulságos például az Újság beharangozója: „Az Operaház művészszemélyzete rendkívül nagy buzgalommal és lelkesedéssel készül Puccini Bohéméletének felújítására. A nagy olasz zeneköltőnek ezt az örökéletű alkotását harminckét év előtt mutatta be az Operaház és azóta ugyanazokkal a díszletekkel és kis eltéréssel csaknem az eredeti rendezéssel került színre állandóan. Rendkívül nehéz tehát a helyzete Nádasdy Kálmánnak, az Operaház zseniális fiatal rendezőjének, akinek úgy kell beállítani Puccini remekművét, hogy a darab eredeti intenciói szerint hozza ki a szöveg minden mozzanatát, de azon kívül a tradíciót se sértse. A közönség ugyanis a tradíció sérelmének vehet olyan újításokat, amelyekhez nincs hozzászokva, aminőket nem várt, de aminők végeredményben helyesek.” Issay Dobrowen, a felújítást vezénylő karmester is hasonló problémákról számol be: „A Bohémélet játékstílusának már kifejlődtek a hagyományai. A megmerevedett előítéletekkel kellett nekem megküzdenem.” Ma már tudjuk, 1937-ben sikerült meggyőzni a közönséget az újítások szükségességéről - és hasznosságáról, talán 110 év után érdekes lehet megnézni a Bohémélet harmadik változatát is...

tokody_kelen_p4010783.jpg

Fotók: Operaház Emlékgyűjtemény

Szólj hozzá!

Címkék: operaházi kronológia Bohémélet Giacomo Puccini

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr188402692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (3) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro De Marchi (1) Alessandro Scarlatti (1) Alexander Vinogradov (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Almási Sári (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (2) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Bauer Kanabas (4) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (3) Angerer Margit (1) Anja Harteros (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Pappano (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (2) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) AZ Antikrisztus bukása (1) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (4) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (2) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (3) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (5) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A windsori víg nők (1) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (50) Bál a Savoyban (3) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (7) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (13) Bayerische Theaterakademie München (10) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Bejun Mehta (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (12) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (193) Billy Budd (1) Birgit Nilsson (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Brigitte Fassbaender (1) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Capriccio (1) Carlo Bergonzi (1) Carl Heinrich Graun (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (15) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (2) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Chrisopher Maltman (1) Christian Jost (2) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (4) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudia Mahnke (1) Claudio Monteverdi (1) Claus Guth (2) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Der Schatzgräber (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (7) Diana Damrau (1) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Die andere Frau (A másik nő) (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (5) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (4) Doris Soffel (2) Dózsa György (1) Dózsa Imre (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (23) Elina Garanca (2) Elza van den Heever (1) Enea Scala (1) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (3) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (11) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Ernst Krenek (2) Eugen dAlbert (1) Evelino Pidò (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (52) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fidelio (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (2) film (7) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Lanzillotta (1) Francesco Meli (2) Francis Poulenc (1) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (2) Franz Schubert (4) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (3) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (3) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (5) Giacomo Puccini (21) Gianni Schicchi (4) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Giacomini (1) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustavo Dudamel (1) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (2) Hankiss Ilona (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Himnusz (1) Hoffmann meséi (5) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (3) Hunyadi László (4) Húzd rá Jonny! (1) I. világháború (5) Iain MacNeil (1) Ian Bostridge (2) idézet (45) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (2) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (7) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Holloway (1) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (3) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (4) kántor (1) Karel Burian (2) Karenina Anna (1) Karine Deshayes (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Karsten Januschke (2) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) Kent Nagano (3) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (3) Királyi Operaház Stockholm (3) Kirill Petrenko (2) Kirill Serebrennikov (2) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Klaus Florian Vogt (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (8) könyv (24) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (27) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (2) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) Lea Desandre (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Hussain (3) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Louis Langrée (1) Luca Pisaroni (2) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Ludwig van Beethoven (1) Luigi Dallapiccola (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (2) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (4) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (3) Martha Mödl (1) Márton Dávid (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (3) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (8) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Nagy (3) Michael Obst (1) Michael Schade (3) Michele Pertusi (1) Mikó András (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Mojka Erdmann (1) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Mundruczó Kornél (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Nagy Zoltán (3) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (24) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nikolaus Lehnhoff (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) Olivier Py (1) OMIKE (1) opera (30) Opéra-Comique (1) Operaház (119) operaházak (4) operaházi kronológia (41) operakultúra (4) opera abc (23) Opera Ballet Vlaanderen (2) Opéra national de Paris (8) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (7) Oper Graz (6) Oper Leipzig (4) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Orr (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Otto Nicolai (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (2) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pavol Breslik (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (6) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pier Giorgio Morandi (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (11) Plácido Domingo (6) Pogány László (1) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (17) Richard Wagner (39) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rote Laterne (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Sabine Devieilhe (1) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (1) Samuel Marino (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (21) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Silla (1) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (9) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) Sólyom-Nagy Máté (1) Sólyom-Nagy Sándor (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (3) Staatsoper Hamburg (3) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (2) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Stéphane Degout (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (2) Széll Kálmán (1) Szende Ferenc (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tanja Ariane Baumgartner (2) Tannhäuser (4) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Tatjana Gürbaca (1) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (3) Teatro Regio di Parma (1) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (18) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Erfurt (1) Theater Freiburg (1) Théâtre Royal de la Monnaie (2) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) Tiroler Festspiele Erl (2) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Torsten Rasch (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Triptichon (2) Trisztán és Izolda (6) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) Ulisse (1) utazás (3) Valer Barna Sabadus (5) Varga András (1) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Viktor Ullmann (2) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vittorio Prato (1) Vladimir Jurowski (1) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (11) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Željko Lučić (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása