Az Operaház és a Tanácsköztársaság

2014.03.22. 08:43 caruso_

40917.jpg„Az Operában ma este a Denevért játszották. A második felvonásnál tartottak, ahol Orlovszky herceg fényes szalonjában estély van. A fináléhoz készültek, amikor egyszerre besietett a sötét nézőtérre egy sereg fiatalember. Egészen a zenekarig mentek és ott harsány hangon kihirdették, hogy megalakult a szovjetköztársaság. A közönség az első percben ijedten sietett  a kijáratok felé, a színészek is szétrebbentek, de ekkor Kornay Rezső operaénekes a színpad elejére állott, felgyújtatta a nézőtér lámpáit és megnyugtatta a közönséget, megmondta, hogy miről van szó. A benyomult fiatalemberek elkiáltották magukat: Éljen a szovjetköztársaság! A közönség, amely ismét megtöltötte a nézőteret, velük együtt éljenzett. A zenekar pedig, amely a riadalom első perceiben elnémult, rázendített a marseillaise-re. Mikor az utolsó hangok elhaltak, Dalnoky Viktor a színpadról megkérdezte: Folytassuk az előadást? Folytassák – zúgta rá a közönség. S ezután tovább folyt az előadás ott, ahol elhagyták, a második felvonás híres fináléjánál.” - írta a Pesti Napló 1921. március 22-én.

Tagno.jpgMárcius 21, a Tanácsköztársaság kikiáltásának napja a kommunista hatalomátvétel után piros betűs ünnep lett, s maradt egészen a rendszerváltozásig. Azóta, mindegy varázsütésre, mindenki megfeledkezett a a magyarországi proletárdiktatúra kikiáltásának napjáról. Valljuk be, az elmúlt negyed században nem sokunknak jutott eszébe, hogy mi is történt 1919 tavaszán. Pedig a „dicsőséges 133 nap” hazánk 20. századi történelmének egyik meghatározó időszaka. Megítélése az elmúlt 95 évben sem volt egységes, és ma sem az. A vérengzés és a túlkapások mellett olyan szociális intézkedések is születtek, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak. S itt kerül a képbe az Operaház, mely IV. Károly trónfosztása után Magyar Nemzeti előnéven működött. Miután 1918 őszén Bánffy Miklóst lemondatták, a színház vezetésével Zádor Dezsőt bízták meg. A főzeneigazgató 1913 óta a kiváló olasz Egisto Tango volt. Mindkét vezetőt Bánffy hozta az Operaházhoz. Zádor (1870 – 1931) elsősorban Németországban (Berlin, München) működött baritonistaként. Az első, közel teljes Faust lemezfelvétel (1908) Valentin-ja, elsősorban a nagy Wagner karakterszerepekben (Alberich, Beckmesser, Klingsor) aratott sikereket. A magyar operatörténetbe mint A kékszakállú herceg vára ősbemutatójának rendezője írta be a nevét. A világháború végeztével vezetőként nem lehetett könnyű feladat a szétzilált társulat egyben tartása. Ma már tudjuk, hogy Bánffy gróf távozása és Radnai Miklós 1925-ös kinevezése közti időszak volt az Operaház történetének egyik legviszontagságosabb időszaka. Mégis, Zádor egy olyan társulatot vett át, melynek vezető magánénekesei Medek Anna, Sándor Erzsi, Sebeők Sára, Basilides Mária, Haselbeck Olga, Környei Béla, Pilinszky Zsigmond, Székelyhidy Ferenc, Palló Imre, Rózsa Lajos, Szende Ferenc, Kálmán Oszkár és Venczell Béla voltak. Legendás nevek! Egisto Tango mellett Kerner István állt a legtöbbet a zenekar élén.

operaházi tagok felvonulása 1919 május 1.jpg

Operaház dolgozók, 1919. május 1.

Ha a végignézzük az Operaház műsorát 1919 tavaszán és nyarán, nem látunk szembetűnő változást a korábbiakhoz képest. Már a világháború alatt megszűntek a híres pesti vendégjárások, a jelzett időszakban sem lépett fel egyetlen külföldi művész a színházban. Az előadások azonban zavartalanul folytak. Kezdési idejük, az éjszakai kijárási tilalom miatt általában fél 6 volt. A Tanácsköztársaság kikiáltásának másnapján, március 22-én kommunizálták a színházakat. Innentől kezdve minden magántulajdonban lévő színház és mulató fölött az állam rendelkezett. A megnyitása óta is állami tulajdonban lévő Operaházat ez nem érintette. Reinitz Béla, - ez a különös és hányattatott sorsú zeneszerző, az Ady versek első dalköltője, a Tanácsköztársaság művészeti ügyeinek kormánybiztosa - nem nyúlt a színház vezetőségéhez. Sőt, a legendák szerint Egisto Tango volt egyike azon keveseknek, akiket tisztelt. Az előre megváltott színházjegyek március 27-étől érvényüket vesztették. Az Operaházban direktórium alakul, melynek elnöke Gábor József, a teljes társulat bizalmát élvező tenorista lett. Hogy ténykedésük miből állt, sohasem derült ki. Az operaházi plakátok alján öles betűkkel hirdették a Lukács György és Kunfy Zsigmond által jegyzett rendeletet:  „A jegyek nagyobb része a szakszervezetek rendelkezésére áll. A jegyek kisebbik részét a szakszervezetek által esetleg igénybe nem vett jegyeket nappali jegypénztára árusítja rendes helyárakon, mégpedig csak azon a napon, amelyre az illető előadás ki van tűzve.” Tehát az Operaház is a népé lett. Az erős hatalomhoz mindig lojális sajtó azonnal a kezdeményezés mellé állt és diadalmasan számolt be az első előadásokról, melyet a páholyukból egymást lornyonozó burzsujok helyett végre a proletárok látogathattak, filléres áron. Megtartották az első gyerek előadást is. Úgy tűnik azonban, hogy a proletároknak a kultúr-éhségükön gyorsan felülkerekedett az élelmességük. Már április 4-én rendeletet kellett hozni a jegyüzérkedés ellen, ugyanis egyes proletárok jó áron továbbadták páholyjegyeiket az eredeti operaértő közönségnek. Mai szemmel nézve elképesztően sok darabot tartott műsorán ebben a pár hónapban a színház: 33 operát és 8 balettet. Játszottak Gluckot (Május királynője, Orfeuszt), Mozartot (Szöktetés a szerájból, A varázsfuvola), Verdit (Traviata, Az álarcosbál, Aida), egyetlen Wagnert (Lohengrin), meglepően sok franciát (Carmen, Lakmé, Faust, A zsidónő, A hugenották, Hoffmann meséi, Sámson és Delila, Mignon), Puccinit (Bohémélet, Tosca, Pillangókisasszony), német dalműveket (A hegyek alján, Jancsi és Juliska, A windsori víg nők, A denevér), veristákat (Parasztbecsület, Bajazzók) és olyan magyar operákat, melyek mára a feledés homályába vesztek (ifj. Ábrányi: Don Quijote, Gajáry: A makrancos herceg, Goldmark: Sába királynője, Hubay: A cremonai hegedűs, Poldini: A csavargó és a királylány). Meglepő módon Erkeltől semmit.

Ariadne_Naxos _szigetén1919.jpgHárom bemutató is esett a Tanácsköztársaság időszakára. Richard Strauss újdonságát, az Ariadné Naxosz szigetén-t még Bánffy kötötte le a színháznak. Valószínűleg Zádor ambicionálhatta a premiert, melyet nemcsak rendezett, hanem a Zenetanár szerepét is énekelte. (Mentségére legyen mondva, hogy ezen a nehezen kiosztható kényes feladaton kívül nem lépett fel igazgató-főrendezőként.) A közönség olyannyira nem volt kíváncsi a műre, hogy a kiváló szereposztás ellenére, az évadban mindössze kétszer került színre, s nem sokkal később fél évszázadra el is tűnt a repertoárról. A második újdonság az első magyar parasztopera, Krausz Mihály Marikája volt. A véres dráma, – melynek végén a főhősnő szíven szúrja magát, mert apja szerelmese helyett az ispánnak adja őt nőül – meglepően sikeres volt, az évadban hétszer adták. Az egyfelvonásos Marikával egy estén újították fel Dohnányi, – Tanácsköztársaság Zenei Direktóriumának tagja – balettjét, a Pierrette fátyolát. A mű új koreográfiáját a szerző éppen aktuális felesége, Elsa Galafrés készítette. A Dohnányi által vezényelt előadás szereplői meglehetősen tarka képet mutatnak. A darabban fellépett ugyanis a színész végzettségű, mozdulatművészet iránt érdeklődő Galafrés mellett a magyar balett három meghatározó alakja, Otto Zöbisch, Brada Ede és Nádasi Ferenc, de rajtuk kívül Toronyi Gyula és Palló Imre magánénekesek is. Az évad utolsó újdonsága az Otello felújítása volt, június 8-án, három kiváló énekes, Környei Béla, Rózsa Lajos és Sándor Erzsi főszereplésével. Az előadást Tango vezényelte és Ferenczi Frigyes rendezte, ugyanis állítólag a próbák alatt Zádor Dezső összeveszett az olasz maesteroval. Az igazgató, megunva az erőfitogtatást, júniusban lemondott. A két hónapos nyári szünet közben összeomlott a Tanácsköztársaság és bevonultak Pestre a román csapatok, majd 1919 novemberében Horthy. A szeptemberben induló évadban már ifj. Ábrányi Emilt találjuk az igazgatói székben, aki azzal kezdte működését, hogy két hétre minden tagnak felmondott, hogy aztán többségüket újra szerződtesse. Hosszas perek kezdődtek, de ezt Egisto Tango már nem várta meg, önként távozott, hogy aztán évtizedekéig Koppenhága zenei életét gazdagítsa.  

Horthy_fehér_lovon.jpg


1919_001.jpgZádor Dezső még egyszer nyilatkozott a hazai sajtónak. 1919. október 6-án már útban volt Berlin felé, amikor a Magyar Estilap riporterének válaszolt. Saját bukásáról nem beszélt, a jövő felé nézett. „Amint politikai változás van, változik az igazgató is. Ez bűn a művészet ellen, mert a politikának semmi köze a művészethez. Az igazgatónak a pártokon felül kell állnia és sehol a világon sem történik, hogy ezért menesztenek egy operaigazgatót, mert a kormány, vagy egyes tagja megbukott. Ezt csak nálunk csinálják meg. A másik nagy baj, – és ez okozza az anarchiát – hogy az Operaházban nincs fegyelem. Az igazgatót semmibe sem veszik, intézkedéseit nem respektálják. Ellenkezőleg, folyton azt tippelik, mikor menesztik és ki lesz az utódja. Ezt aszerint állapítják meg, hogy az igazgató-jelölteteket kik protezsálják.” Hetvenöt év távlatából úgy tűnik, Zádor Dezső a fenti mondatokat ma is elmondhatta volna.

Fotók: Operaház Emléktár és Fortepan

Szólj hozzá!

Címkék: Operaház

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr205873287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Almási Sári (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Harteros (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (5) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (46) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (10) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (163) Billy Budd (1) Birgit Nilsson (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Brigitte Fassbaender (1) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (15) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (4) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (22) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (3) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (11) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (47) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (7) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Giacomini (1) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Himnusz (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (3) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (2) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (3) Királyi Operaház Stockholm (3) Kirill Petrenko (2) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (23) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (3) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (8) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (24) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (30) Operaház (113) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (2) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (6) Pogány László (1) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (38) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (19) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (9) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) Sólyom-Nagy Sándor (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (2) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) Tiroler Festspiele Erl (2) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (6) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása