Gyümölcs fetisiszták

2023.01.23. 08:58 caruso_

Egy évvel ezelőtt még minden bizonytalan és kérdéses volt. A covidjárvány (eddigi) utolsó nagy felfutásai miatt tavaly januárban sorra maradtak el az előadások, mindenhol oltási igazolványt kértek, a közönség pedig csak lassan, félve és maszkban merészkedett vissza a színházakba. A Komische Oper Berlin Anyegin-előadásán akkor nagyjából félház lehetett. 2023 januárjából visszanézve mintha csak egy rossz álom lett volna az egész pandémia okozta világbezárás. A nézők ismét özönlenek kedves színházukba, sőt, vannak, akik kezdés előtt „jegyet vennék” táblácskákat szorongatva várják a jószerencséjüket.

drei_orangen_090_c_monikarittershaus.jpgTruffaldino - Fotó: © Monika Rittershaus

Mindez azért egyszerre örvendetes és meglepő, mert nem a Bohéméletet, A varázsfuvolát vagy A diótörőt adják, hanem Prokofjev négyfelvonásosát, A három narancs szerelmesét. S ha ez nem volna elég ok a csodálkozásra, a magyar származású Andreas Homoki által jegyzett produkció bemutatója negyedszázada, 1998-ban volt. Azóta az előadás nem kevesebb mint százhuszonnégy estén szerepelt a színház repertoárján. A Komische Oper Berlin lassan szabadulna is a megdöbbentő szériát futó produkciótól, ám képtelenség levenni a műsorról – a közönség ugyanis rendre visszaköveteli egyik kedvencét!

drei_orangen_001.jpgAz opera nyitójelenete - Fotó: © Monika Rittershaus

Ma már csak mosolyogni lehet azon, hogy Prokofjev szovjet avantgárd operájának ősbemutatója milyen reakciókat válthatott ki 1921-ben a felkészületlen chicagói közönségből. A Vsevolod Meyerhold tanai nyomán, a maga korában abszolút haladó eszmék mentén írt A három narancs szerelmese színháztudományi okfejtéseit történelmi távlatba már helyezte az idő. Ránk maradt azonban a végtelenül szellemes opera, korának izgalmas, zeneileg ma is szemtelen és üde lenyomata. A három narancs azonban – többszöri felfutás után – mostanában ismét nincs divatban, ezért is jó gondolat volt a Komische Oper vezetőségétől, hogy a ritkán hallható, igényes művet – egykori intendánsuk és vezető rendezőjük egyik legjobb munkáját – friss szereposztásban ismét leporolták.

drei_orangen_011.jpgPantalone és a Király - Fotó: © Monika Rittershaus

Mi lehet Homoki rendezésének – és a meghökkentő sikerszériának – titka? Alapvetően talán az, hogy az alkotó szántszándékkal nem állít semmit, mindezt pedig abban a berlini színházi közegben, ahol az önálló és erős rendezői véleményalkotásnak igen komoly hagyományai vannak. A három narancs szerelmese minden szempontból felfogható politikai-társadalmi drámának is – ám Homoki letesz arról, hogy nagyokosan értelmezze az operát. Ez 1998-ban éppoly meglepő lehetett, mint ma. A közönség pedig talán hálás is, hogy ezúttal nem kell kódokat fejtegetnie, csupán élvezni a színes, szórakoztató előadást. A rendező ugyanis – annak ellenére, hogy nem hatolt a mű mélyére – nagyon is precíz, tiszta és végiggondolt produkciót hozott létre.

drei_orangen_055.jpgA Herceg és Truffaldino - Fotó: © Monika Rittershaus

Frank Philipp Schlößmann díszlete nem több, mint a portálnyílás ismétlése néhány lépcsőzetes kulisszával, melyet egy (karakteresen világítható) fehér fal zár le. Az egész előadásban domináns a fehér szín, ez uralja a kórus ruháját, de a szereplők arcát is. Mechthild Seipel remek beszabott kosztümjei tökéletes útmutatást adnak a figurák kissé kusza világában, minden szereplőnek megvan a maga jellegzetes színe, színei, nagyrészük egyszerre a commedia dell'arte maskarája, de a franciakártya valamelyik figuráját is képviseli. A két harcban álló varázsló, Celio és Fata Morgana feketében van, a Herceg és a narancs királylányok aranyban. A zöld a két „csatlós”, Truffaldino és Pantalone, míg a kék és a bordó az ármánykodó Clarissa, Leander és Smeraldina színe.

drei_orangen_019.jpgA kártyacsata - Fotó: © Monika Rittershaus

Homoki előadásában a commedia dell'arte ősi formanyelve nemcsak a látványvilágban, az előadás hangulatában jelenik meg, hanem a szereplők viselkedésében is. Az énekeseknek ugyanis ezúttal nem szükséges szerepet formálni a szó klasszikus értelmében, a figuráknak nincs jellemük, múltjuk, de jövőjük sem. Hatalmas emóciókkal közlekednek, de valójában nem szeretnek, gyűlölnek, és nem is halnak meg igazán. Kicsit olyanok, mintha ugyanabból a varázsdobozból kerültek volna elő, mint Petruska. Ám míg Stravinsky hőse esendősége miatt örök bukásra van ítélve, addig Prokofjevéi arra, hogy mosolyt fakasszanak. Az opera nyitójelenetében megkezdett tragédia–komédia örökérvényű vitának végére (melyet az előadásban két rendre felbukkanó nagy könyv demonstrál) ezen az estén sem kerül pont.

drei_orangen_035.jpgAz összeesküvők: Clarissa, Leander s Smeraldina - Fotó: © Monika Rittershaus

A Komische Oper vezetőségének igényességét jelzi, hogy az előadás ma is olyan friss és eleven, mintha most készült volna. A jelmezeken nyoma sincs a kopásnak, Werner Sauer pedig precíz betanítással és játékvezetéssel állította be az új szereplőket. Homoki rendezése mégis kakukktojás a mai világunkban, egyszerűen azért, mert napjainkban egészen más stílusban és másfajta hozzáállással rendeznek operát.

drei_orangen_051_c_monikarittershaus.jpgJelenet a II. felvonásból - Fotó: © Monika Rittershaus

A szereplőgárda élén a Herceget éneklő Rupert Charlesworth áll. Bár lírai tenorja nem kiemelkedően szép, kissé egyenes hangképzése sem különleges, a fiatal angol énekes tud, vagy legalábbis hordoz valamit, amit kevesen: végtelenül szeretnivaló. Kedves és naiv lényével belopja magát a nézők szívébe. A szerep arra nem ad igazán módot, hogy kiderüljön, efelett milyen művészi tartalékokkal rendelkezik. Az opera buffótenorja, Truffaldino igen kényes szólam, mely ma már meghaladja Ivan Turšić képességeit (a művész már 2010-ben, Hannoverben, Kovalik Balázs rendezésében is énekelte a szólamot). Turšić kedves figurájával és színpadi magabiztosságával kárpótolja a közönséget a hiányzó magas hangokért.

drei_orangen_075.jpgCelio és Farferello - Fotó: © Monika Rittershaus

A Komische Oper rangidős basszistájánál, Jens Larsennél vannak szép számmal mívesibb hangok, Királyként, azaz egy király paródiájaként azonban tökéletesen megállja a helyét. Famulusa, a Pantalonét éneklő Hubert Zapiór nem csupán ígéretes Mozart-bariton, hanem olyan kiváló színész, aki érezhetően élvezi a reflektorok fényében való fürdést. Az opera másik bariton szerepében, Leanderként tökéletesen helyt állt Nagy Zoltán. Az Operaház visszajáró vendége érezhetően otthonosan érezte magát a pompás játéklehetőséget biztosító figurában és a ragyogó berlini együttesben. Jens Larsenhez hasonlóan Philipp Meierhöfer is a Komische Oper egyik oszlopa, Celio és a Szakácsnő szerepében élvezettel, és mégha nem is világszép hanggal komédiázott.

drei_orangen_107.jpgA Herceg és Ninetta - Fotó: © Monika Rittershaus

Még Barry Kosky csábította Berlinbe a lengyel Agnes Zwierkót. A kiváló mezzoszoprán számos nagyszerű szereppel a háta mögött, talán egy csöppet átlendülve karrierje zenitjén hatalmas formátumú alakítást kanyarint Fata Morganából. Boszorkánya valóban egyszerre félelmetes és nevetséges, miközben végig ki tud kacsintani a közönségre, érzékeltetve velük, nektek, értetek megy a játék. A mindig izgalmas Karolina Gumos Smeraldina epizódszerepében is hangsúlyossá tudja tenni két röpke jelenetét. Prokofjev ebben az operájában nem bánt különösebben kegyesen a női figurákkal. Susan Zarrabi Clarissájában már megvan a kellő akarnokság, a valódi csáberő azonban még hiányzik. Az első két narancslány alig néhány ütem után hal szomjan, de a harmadiknak sincs sok eszköze emlékezetes alakítást nyújtani. Ninettaként a nem érdektelen szoprán, Mirka Wagner igyekezett mindent elkövetni a sikerért.

drei_orangen_126.jpgAz opera zárójelenete - Fotó: © Monika Rittershaus

Az estet Hendrik Vestmann oldenburgi főzeneigazgató vezényelte, precízen kézben tartva az együttest, egy olyan zenekar élén, amelyik hallhatóan jól ismeri a művet. A David Cavelius által vezetett, jeles rendezőkön, operetteken és musicaleken is csiszolódott énekkar ezúttal is a főszereplők egyenrangú társaként működött az előadásban. A népes szereplőgárda nagy részben a színház állandó társulatából került ki, ám a próbafolyamat alatt annyira összecsiszolódott az együttes, hogy lehetetlen volt megállapítani, ki a tag és ki a vendég. A jól bepróbált énekesek pedig ebben a produkcióban szinte úgy dolgozhatnak, mint egy cirkuszban: pontosan végrehajtott gyakorlatokkal, de erősen kifelé játszva és így szórakoztatva a publikumot. Ráadásként a nyitány első hangjaitól létrejön már az együttes és a közönség között az az áramkör, mely a Komische Oper sok évtizedes sajátossága és sikerének titka.

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló Nagy Zoltán Szergej Prokofjev Komische Oper Berlin A három narancs szerelmese Andreas Homoki

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr1718032126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (3) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro De Marchi (1) Alessandro Scarlatti (1) Alexander Vinogradov (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Almási Sári (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (2) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Bauer Kanabas (4) Andreas Homoki (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (3) Angerer Margit (1) Anita Rachvelishvili (1) Anja Harteros (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (3) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Pappano (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (2) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Asmik Grigorian (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) AZ Antikrisztus bukása (1) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) Az Orléans-i szűz (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (4) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A három narancs szerelmese (1) A hattyúk tava (2) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (3) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (5) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A varázslónő (1) A walkür (3) A windsori víg nők (1) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (51) Bál a Savoyban (3) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (8) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (13) Bayerische Theaterakademie München (10) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Bejun Mehta (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (12) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (202) Billy Budd (1) Birgit Nilsson (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Brigitte Fassbaender (1) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Calixto Bieito (2) Camilla Nylund (3) Camille Saint-Saëns (1) Camille Saint Saens (2) Capriccio (1) Carlo Bergonzi (1) Carl Heinrich Graun (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (15) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (2) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Chrisopher Maltman (1) Christian Jost (2) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (4) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudia Mahnke (1) Claudio Monteverdi (1) Claus Guth (2) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Der Schatzgräber (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (4) Deutsche Oper Berlin (7) Diana Damrau (1) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Die andere Frau (A másik nő) (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (5) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (4) Doris Soffel (2) Dózsa György (1) Dózsa Imre (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (2) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (24) Elina Garanca (2) Elza van den Heever (1) Enea Scala (1) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (3) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (11) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Ernst Krenek (2) Erwin Schulhoff (1) Eugen dAlbert (1) Evelino Pidò (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (53) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fidelio (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (2) film (7) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Lanzillotta (1) Francesco Meli (2) Francis Poulenc (1) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (2) Franz Schubert (4) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (3) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (3) Gera István (1) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (5) Giacomo Puccini (21) Gianni Schicchi (4) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Giacomini (1) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustavo Dudamel (1) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (2) Hankiss Ilona (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Himnusz (1) Hoffmann meséi (5) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (3) Hunyadi László (4) Húzd rá Jonny! (1) I. világháború (5) Iain MacNeil (2) Ian Bostridge (2) idézet (46) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (2) interjú (3) Intolleranza (1) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (7) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jaromír Weinberger (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Holloway (1) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (3) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (4) kántor (1) Karel Burian (2) Karenina Anna (1) Karine Deshayes (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Karsten Januschke (2) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Katya Kabanova (1) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) Kent Nagano (3) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (3) Királyi Operaház Stockholm (3) Kirill Petrenko (2) Kirill Serebrennikov (2) Kishegyi Árpád (1) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Klaus Florian Vogt (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (10) könyv (24) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (27) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (2) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Lángok (Plameny) (1) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) Lea Desandre (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (5) Leo Hussain (3) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Louis Langrée (1) Luca Pisaroni (2) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Ludwig van Beethoven (1) Luigi Dallapiccola (1) Luigi Nono (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (2) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (4) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (3) Martha Mödl (1) Márton Dávid (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (3) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (8) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Nagy (3) Michael Obst (1) Michael Schade (3) Michele Pertusi (1) Mikó András (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Mojka Erdmann (1) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Mundruczó Kornél (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Nagy Zoltán (4) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (5) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (24) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nikolaus Lehnhoff (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) Olivier Py (1) OMIKE (1) opera (30) Opéra-Comique (1) Operaház (123) operaházak (4) operaházi kronológia (41) operakultúra (4) opera abc (23) Opera Ballet Vlaanderen (2) Opéra national de Paris (8) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (8) Oper Graz (6) Oper Leipzig (4) Oper Wuppertal (1) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Orr (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Otto Nicolai (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (2) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pavol Breslik (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (6) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pier Giorgio Morandi (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (13) Plácido Domingo (6) Pogány László (1) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (17) Richard Wagner (39) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rote Laterne (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (3) Sába királynője (4) Sabine Devieilhe (1) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (2) Samuel Marino (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (21) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Silla (1) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (9) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) Sólyom-Nagy Máté (1) Sólyom-Nagy Sándor (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (4) Staatsoper Hamburg (3) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (2) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Stéphane Degout (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Svanda a dudás (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (2) Széll Kálmán (1) Szende Ferenc (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (4) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tanja Ariane Baumgartner (2) Tannhäuser (4) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Tatjana Gürbaca (1) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (3) Teatro Regio di Parma (1) Tell Vilmos (1) temető (7) Theater an der Wien (18) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Erfurt (1) Theater Freiburg (1) Théâtre Royal de la Monnaie (2) The Rakes Progress (3) Thomas Guggeis (1) Thomas Hampson (2) Tirana (9) Tiroler Festspiele Erl (2) tíz kép (30) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Torsten Rasch (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Triptichon (2) Trisztán és Izolda (6) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) Ulisse (1) utazás (3) Valer Barna Sabadus (5) Varga András (1) Vásáry André (1) Vasily Barkhatov (1) Vérnász (1) vers (1) Viktor Ullmann (2) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vittorio Prato (1) Vladimir Jurowski (1) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (11) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Željko Lučić (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása