Verdi nyomában

2018.09.07. 08:43 caruso_

01-001_1.JPGÉrdemes pár órás kitérőt tenni a Milánó – Bologna autópályán, a Cremona után letérőket ugyanis varázslatos világ fogadja a Pó-síkságon. A kis és még kisebb utak mentén mintha megállt volna az idő. Noha a lovakat traktorok váltották fel, a vizet-villanyt mindenhova rég bekötötték és a mezőgazdaságot is gépesítették, a kisbirtokok, falvacskák, mezők hangulata mit sem változott az elmúlt kétszáz évben. Itt született 205 éve Giuseppe Verdi. Az 19. század egyik legnagyobb operaszerzőjének szülőföldje mégsem turistaparadicsom. Látogató csak elvétve fordul elő errefelé, jöttükön pedig a múzeumi személyzet csodálkozik leginkább.

02-001_1.JPGLe Roncole - a szülőház

A „Verdi kegyhelyeket” vagy legalábbis az épületeket, melyeket ennek szántak, láthatóan hatalmas összegekből hoztak rendbe a néhány évvel ezelőtti bicentenáriumra – majd az ünnepségsorozat elmúltával sorsukra hagyták őket. Érdekes, hogy az egyes épületek a múzeumok – emlékszobák más-már típusát képviselik, közös jellemzőjük azonban, hogy valamilyen oknál fogva mindegyik zsákutca. Le Roncole ugyan már a bronzkorban lakott település volt, Verdi 1813-as születése idejében sem lehetett több útszéli pihenőnél, néhány házból álló falucskánál. Napjainkra a „történelmi múltat” egy apró templom és a szülőház képviseli. Az építmény egyszerre volt kocsma, vegyesbolt és a Verdi család lakhelye. A gyönyörűen felújított hófehérre meszelt házben természetesen semmi sem maradt meg az eredeti berendezésből. A recepción túl csak a falak állnak, olykor néhány nyersfa bútorral kiegészítve. Már a kamrában furcsa érzése támad a látogatónak, amikor a hordók mögé egy mustot csenő kisfiú árnyképét vetítik, ám mindez az emeleti szobában kulminálódik. A helységben – melyet a kurátorok talán a Verdi sorozatból okulva a nagy komponista közvetlen szülőhelyéül jelöltek ki – egy hatalmas fehér lepellel leterített ágy áll, rajta egy enyhén poros műrózsa csokor. Félő, hogy a Nagy Pillanat átélését hivatott elősegíteni az a szülést mutató rövidfilm, melyet ízlésesen az ágyra vetítenek. A jobb érzésű látogató ekkor menekülve távozik Le Roncoléból.


03-001.JPGA mustot lopó gyermek

04-001.JPGAz ágy melyen...

Az ifjú Verdi útja, a környék „nagyvárosába” Bussetóba vezetett (melyet valóban Bussetónak ejtenek két ss-tel, nem Buzettónak). A 2017-es népszámolás szerint a helyiségnek 7009 lakosa van, ha azonban az ember augusztus vége felé délben érkezik, az adat több mint költői túlzásnak hat. Le Roncoléval ellentétben Busseto jóval alkalmasabb arra, hogy egy Verdi szülőföld kultusz bástyája legyen. Egyetlen jelentősebb utcájának árkádsora Bolognát idézi, a főtér pedig bizonyos nézőpontból fotózva egészen nagystílűnek hat. A városban három étterem működik, a Piazza Verdin (ez maga a történelmi főtér) álló Café Centralét egy kínai család üzemeltetni, ami látszólag hidegen hagyja a helyieket. Más pedig ritkán vetődik arra. Nagyon szemfülesnek kell lennie annak, aki a bussetoi Verdi múzeumokat végig akarja látogatni, nyitva-tartásuk több mint szeszélyes, a jelzett időpontok (mi több időszakok!) is inkább csak tájékoztató jellegűek. A Piazza Verdin a templom szomszédságában áll a Barezzi ház, melynek első emeletét bizonyos időszakokban minden órakor kinyitja egy motiválatlan asszony. A nagystílű polgárlakás éke a szalon, néhány korabeli bútorral, festménnyel és Verdi halotti maszkjával. A többi (három) szobában ismeretlen okokból tilos a fotózás. Érthetetlen mit óvnak, hiszen a vitrinekben szinte kivétel nélkül fénymásolt levelek, színlapok vannak kitéve, minden különösebb logikai ívet nélkülözve. Nyilvánvalóan Milánóban őriz minden valamirevaló dokumentumot és relikviát a Ricordi cég, mely egy cseppet lehetett volna nagystílűbb a vidéki múzeumocskával.

 05-001.JPGA téglaszínű Barezzi ház...

06-001_1.JPG...és a szalon.

A Piazza Verdi közepén, az egykori Pallavicini erőd – ma városháza, illetve Teatro Verdi előtt áll a komponista monumentális szobra. Maga a színház látogatható, és érdemes is megtekinteni, ugyanis ez az a hely, ahol akaratlanul is a legtöbbet lehet megérteni a nagy zeneszerző gondolatvilágából. Bussetónak egészen 1868-ig nem volt méltó színháza. A tanácsurak felkeresték az akkor már híres zeneszerzőt, hogy támogassa az építkezést. Verdi a rá jellemző racionalitással közölte, hogy a vállalkozás drága és teljesen felesleges. Aztán adott 100.000 lírát. Nagyon várták, hogy a komponista jelenlétével emelje a megnyitó fényét, de Verdi sohasem tette be lábát az épületbe. A 150 éves színház ma is eredeti állapotában tekinthető meg, alig 300 férőhelyes nézőterével valószínűleg a legkisebb olasz operaház. Arturo Toscanini 1913-ban, a Verdi centenáriumon ingyen lépett fel, a Scala együettesével a Traviatát és a Falstaffot hozták Milánóból, a bicentenáriumon pedig Riccardo Muti vezényelte a hattyúdalt. Miközben ahhoz, hogy akárcsak egy redukált zenekar elférjen, az első három sort ki kell szedni. Franco Zeffirelli néhány éve Aidát (!) rendezett az alig hét méteres nyílással rendelkező színpadon.

 07-001.JPGA Piazza Verdi

08-001_1.JPGTeatro Verdi, Busseto

Busseto urai, a Pallaviccinik az 1500-as években megelégelték a „város közepén álló” erődöt és távolabb (legalább 500 méterrel) egy új légies palotácskát építtettek maguknak – mely leginkább a Szaffi című rajzfilm Loncsár palotájára hajaz. Ebben az épületegyesben két múzeumot is létrehoztak 2013-ban. A főszárnyban kapott helyet a fenséges elnevezésű Museo nazionale Giuseppe Verdi. A villa 22 termében valójában nincsen más, mint egy Pier Luigi Pizzi látványtervező által megálmodott installációsorozat. Minden Verdi operát egy eredeti látványterv reprodukciója elé állított jelmezes baba képvisel. Mennyiségileg rendben is van az életmű, az azonban kérdéses, hogy, ha valaki végigsétál a kiállításon, bármi plusz információval gazdagodik-e. A nemzeti múzeum kongó shopjában elsősorban Verdi képregényeket árultak.

 09-001_1.JPGVilla Pallavicini

10-001.JPGA Palazzo delle Scuderieban kapott helye a Museo Renata Tebaldi. Rejtély, miért éppen itt alakították ki a pesarói szoprán emlékhelyét. Az sem világos, hogy pontosan mit őrizhetnek itt, a gyűjtemény ugyanis a nyáron éppen zárva tart. Talán nem számítanak ebben az évszakban látogatókra. A kirakott brosúrák szerint ezúttal egy tucat viseltes jelmezt és néhány vitrinbe rakott színpadi ékszert neveznek múzeumnak. 

Ha valaki Bussetoban akarna megszállni, a legkézenfekvőbb lehetőség a Piazza Carlo Bergonzin látványosan tornyosuló Hotel I due Foscari. A nagy tenor néhány kilométerre a várostól született s a szálloda ma is fia tulajdonában van. Valószínűleg az ifjú Bergonzi sem lehet különösebben rászorulva a bevételre, a hotel ugyanis augusztusban zárva tart.

 11-001.JPG

Hotel I due Foscari

Ha Bussetótól el is tudott szakadni Verdi, szűkebben vett szülőföldjétől sohasem. 1848-ban vásárolta meg a Sant’Agata-i birtokot, melyen felépíttette villáját, ahol visszavonulása éveit töltötte. A házban ma is a Maria Filomena Verdi, a zeneszerző unokatestvére lánya leszármazottai élnek, de olykor öt földszinti szobát (bennük a komponista illetve Giuseppe Strepponi halálos ágyai…) megnyitnak a látogatók előtt. Olykor.

 12-001.JPGSant'Agata Casa Verdi

A Verdi túrával nehéz fél napnál több időt tölteni, különösen annak tükrében, hogy gyakorlatilag zsákbamacska, mikor, mit talál nyitva a jámbor látogató. A környék központja Cremona, mely a nyár végén szintén a Ferragosto ernyedtségének minden jelét magán viseli. A főtéren és a dómon kívül a város legfontosabb nevezetessége az érett Mussolini stílusban épített Palazzo dell'Artéban elhelyezett Museo del Violino. Cremona évszázadok óta – ma is – a hegedűkészítők városa. A 2013-ban újranyílt tárlat egy tökéletesen végiggondolt és minden látogató számára feledhetetlen élményt tartogató, minden 21. századi igényt kielégítő múzeum, melyben a hegedűkészítés történetébe, titkába lehet beavatást nyerni. A számos önállóan kezelhető digitális csoda mellett felépítettek egy hegedűkészítő műhelyet is, egy teremben pedig a maguk méltó pompájában állnak a Stradivarik, Amantik és Guarnierik.

 13-001.JPGMuseo del Violino

14-001.JPGA hegedűszoba

S hogy mit tartogat jövőre a staggione Verdi szülőföldjén? Az operajátszás éppen a műfaj őshazájában van a legnagyobb válságban. Az egykor virágzó kis színházak ma üresen állank, de teljes évad is csak néhány nagyobb városban van. Opera Lombardia néven összefogott öt közeli színház (Bergamo, Brescia, Como, Cremona és Pavia), hogy összevont társulatuk azonos műsorral minden városban fellépjen két-két este. Idén a Reims-i utazás, a Tosca, a Falstaff, a Rinaldo és Az emberi hang – Parasztbecsület páros szerepel műsorukon. Városonként tíz este. Ennyi maradt az operaéletből Verdi szűkebben vett szülőföldjén.

Szólj hozzá!

Címkék: Giuseppe Verdi

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr9214226979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (4) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (43) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (9) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (159) Billy Budd (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (14) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (3) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (21) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (2) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (9) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (44) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (5) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (2) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (1) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (2) Királyi Operaház Stockholm (3) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (21) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (2) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (7) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (21) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (29) Operaház (108) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (1) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (4) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (35) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (4) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (18) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (8) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (1) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (5) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő