Wagner Itáliában

2015.08.31. 08:49 caruso_

1_perugia_mavarelli.JPGHa az ember járja a világot, lépten-nyomon érhetik meglepetések. Néhány hete, amikor Perugiában körbesétáltam szállodámat, a Palazzo Gnoni-Mavarellit – egy 1860-as évek elején épült, szebb napokat látott, ám kopott patinájában is gazdagságot sugárzó épületet –, döbbenten akadt meg a szemem a hátsó traktusban elhelyezett, málló márványtáblán, amely örök emléket hivatott állítani annak, hogy hotelt egykor maga Richard Wagner is igénybe vette 1880-ban, amikor néhány éjszakát a városban töltött. Wagnerrel egy házban aludni nem ki dolog! De mit keresett a német zeneszerző az akkoriban nem könnyen megközelíthető olasz városban? – adódott az első kérdés. Némi utánajárás után kirajzolódott, hogy Wagner élete második felében szenvedélyesen látogatta Itália különböző városait, ihletet meríteni, vagy szimplán pihenni.

2_peruggia.JPGEmléktábla Perugiában

Először harminckilenc évesen, 1852 nyarán, egy alpesi túra alkalmával a svájci – lombard határon lévő Lago Maggiore környékén járt olasz földön, majd 1853 augusztusának legvégén lépte át huzamosabb időre Svájc déli határát a száműzetésben élő komponista. Két napot a  Torinóban töltött, ahol találkozott Sigismond Thalberggel a világhírű zongoraművésszel és megnézett egy Sevillai borbély előadást, ami felvidította a magányosan utazó komponistát. A következő állomásáról így számolt be első feleségének, Minnának: „Hát ilyet aztán még nem láttam, mint ez a Genova! Leírhatatlanul szép, nagyszerű és sajátos: emellett az isteni város mellett Párizs és London idomtalan ház-, és utcatömeggé zsugorodik előttem.” A Grimaldi és a Fiesco palotákból átalakított hotelben lakott, s döbbenten írta Minnának, hogy a kikötőben valódi négereket látott. Sajnos azt a várost, amit Wagner megismerhetett, a II. világháborús bombázások jórészt örökre eltüntették a Föld felszínéről. Hasonlóképp nem sok látható La Speziából sem, ahova szeptember 5-én érkezett hajóval. Itt a Palazzo Doriában szállt meg. A tengeribetegség alaposan megkínozta a zeneszerzőt, akinek – talán épp a tengeri út hatására – eszébe jutott az a tiszta Esz-dúr hármashangzat, mely nem sokkal később A Rajna kincse Előjátékának alapja lesz. Rosszulléte miatt megszakítja az utazását és inkább hazamegy Zürichbe. Innen vezet majd Párizsba az útja, ahol Liszt bemutatja neki gyermekeit, köztük az akkor tizenhat éves Cosimát.


3_la_spezia_palazzo_doria.jpgAz egykori Hotel Doria homlokzatán is büszkén hirdeti az emléktábla Wagner néhány napos látogatását La Speziában

Öt évvel később, 1858. augusztus 17-én Wagner barátja, Karl Ritter tanácsára ismét elhagyta Zürichet, s 29-én érkezett meg száműzetése újabb helyszínére, Velencébe. A város ekkor osztrák fennhatóság alatt állt. Az első éjszakát a máig működő luxushotelben, a Hotel Danieliben töltötte, majd átköltözött a Palazzo Giustinianibe. A kissé lepusztult lakást később a zürichi ágyával és a zongorájával tette lakályosabbá. Nem érezte különösebben jól magát a városban, gyakran betegeskedett is, miközben a Trisztán és Izolda II. felvonását komponálta. Sűrű levélváltásban állt „Izoldájával”, Mathilde Wesenkdonckkal. A munka mellett sokat sétált, olyakor a Lidóra is áthajózott, végignézte a templomokat és időnként színházba, vagy a Teatro la Fenice operaelőadásaira ment, ahol zömében olasz darabokat játszottak, melyeket Wagner nem kedvelt különösebben. Ellenben mélységes elégtételt érzett, amikor a Szent Márk téren az osztrák katonazenekarok a Rienzi, vagy a Tannhäuser fúvósátiratait játszották. Miután az olasz hazafiak mozgolódni kezdtek, a megfigyelés alatt álló Wagner kitoloncolási végzést kapott 1859. február 1-én. Néhány héten belül, Milánón át tért vissza Svájcba. A város maga azonban mély nyomot hagyott benne, s a későbbiekben többször is visszatért.

 4_hotel_danieli.jpgA Hotel Danieli napjainkban is Velence legelőkelőbb szállodája

Következőleg a Wesendonck házaspár meghívására 1861 novemberében négy napot töltött a Hotel Danieliben. A lelke mélyén fájdalommal töltötte el a zeneszerzőt, hogy Matilde és férje kapcsolata ismét harmonikussá vált, valamit az a tény, hogy az asszony áldott állapotban volt. A következő, 1868-as látogatásáról csak annyit tudnunk, hogy immáron Cosima társaságában érkezett Itáliában. Ellenben az 1876-os körút – mely a Bayreuth dicsőséges megnyitója utáni fáradalmaikat volt hivatott kipihenni –, jóval pontosabban rekonstruálható. Szeptember 15-én Verona, 19-én Velence, 26-án Bologna érintésével 29-én érkeztek meg Nápolyba. Ekkor, Sorrentóban találkozott utoljára Wagner és Friedrich Nietzsche. A tengerpartról november 9-én Rómába utaztak, ahol majd’ egy hónapot töltöttek, hogy aztán Bologna és Firenze érintésével december 20-án érkezzenek haza.

 5_wagner_csalad.jpgA Wagner család 1881-ben

A zeneszerző élte vége felé megszaporodtak az itáliai látogatások, 1880-ban majdnem egy egész évet töltött a Wagner házaspár az országban. Utazásuk célpontja ismét Nápoly volt, ahonnan számtalan kirándulást tettek. Ekkor fedezték fel Ravellóban a Palazzo Rufolo kertjét, mely nem sokkal később Klingsor varázsligetének szolgál mintául. Január elejétől egészen augusztusig maradtak Nápolyban, hogy azután a logikusnak legnagyobb jóindulattal sem nevezhető Róma, Toscana, Pistoia, Lucca, Peruggia, Firenze, Siena (a dóm beleső tere lesz a Parsifal Grál képeinek helyszíne), Firenze, Padova útvonalon fejezzék be a tizenegy hetes vándorlást, végül október 4-én érkeztek meg Velencébe. Előbb a Danieliben, később a Palazzo Contariniben laktak ekkor. Két évvel később, 1882 tavaszán ismét lagúnák városa érintésével kezdték meg vakációjukat, melynek célpontja ezúttal az igen távoli Szicília volt. Cosimával és a gyerekekkel három hét alatt nézték végig Catania, Taormina, Palermo és Acireale nevezeteseit, majd Nápolyon és Velencén keresztül vonatoztak haza.


6_palazzo_vendramin.jpgA Palazzo Vendramin a Canale Grandén

A Wagner család nem sokkal a Parsifal utolsó előadás után, 1882. szeptember 16-án érkezett meg Velencébe, ahol először Verdi kedves szállásában, a Hotel de l'Europe-ban kaptak szobát (ez a helyszín és dátum a kiindulópontja Franz Werfel népszerű, ám minden alapot nélkülöző Verdi regényének), majd a tizennyolc (más források szerint „csak” tizenhárom) szobás Palazzo Vendramin félemeletét bérelték. Ma ez az épület ad otthon Velence kaszinójának. A nagy személyzet miatt Wagnerék szűkösen tudtak csak elhelyezkedni. Számos látogatót fogadtak, köztük Liszt Ferencet, Engelbert Humperdincket és Hermann Levit, a Parsifal ősbemutatójának karmesterét. Karácsonykor, Cosima negyvenötödik születésnapján különleges ajándékkal örvendeztette meg a komponista a feleségét: a Teatro alla Fenicében – zártkörű előadáson – elvezényelte neki ifjúkori, 1832-ben keletkezett C-dúr szimfóniáját. Komponistát ekkor már naponta gyötörték a szívgörcsök. Sőt maga Cosima is, aki korának legnagyobb hangszeres virtuóza és egy francia grófnő lányaként nehezen viselte, hogy hetvenéves ura lángra lobbant az egyik Viráglány, Carrie Pringle iránt. A történtekről Bayreuth Nagyasszonya alaposan kozmetikázott naplójában természetesen semmiféle utalás nem találunk. Hogyan is illett volna bele bármi porszem a legendaépítő dáma történetébe, aki kilencvenkét évesen, 1930-ban hunyta le a szemét, negyvenhét évnyi özvegység után!? Úgy beszélik, 1883. február 13-án reggel veszekedés szűrődött ki a házaspár szobájából, melynek oka csakis Pringle kisasszony lehetett. Ebédnél már nem jelent meg Wagner, akinek nem sokkal később, koradélután állt meg a szíve Palazzo Vendraminben. Testét díszes gondola szállította a Santa Lucia vasútállomásra, hogy aztán Bayreuthban leljen végső nyugalmat.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás Richard Wagner

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr177747160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (4) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (43) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (9) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (159) Billy Budd (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (14) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (3) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (21) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (2) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (9) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (46) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (5) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (2) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (1) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (2) Királyi Operaház Stockholm (3) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (21) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (2) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (7) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (21) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (29) Operaház (109) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (1) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (4) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (35) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salomé (1) Salome (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (18) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (8) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (1) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (5) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő