A varázsfuvola az Operaházban I.

2014.04.24. 09:35 caruso_

A varázsfuvolánál kevés népszerűbb opera létezik. S kevés megfejthetetlenebb is.  Népszerűsége és titkainak száma sem csökkent az elmúlt több mint két évszázadban. Éppen ezért érdemes sorra venni, hogy melyik felújítás hogyan sikerülhetett, hogyan reagált a kritika, illetve, hogy kik énekelték az Operaházban a mű főszerepeit. Sokuk neve teljesen ismeretlen lesz a mai olvasóknak, de ha itt nem szerepelnek, más valószínűleg nem fog megemlékezni róluk. Mozart utolsó operáját először németül játszották hazánkban, az ősbemutató után alig másfél évvel, 1793 februárjában, a Várszínházban. A Varázsfuvolát már Csokonai is lefordította, majd Pály Elek, Varázs-síp címmel. Magyarul először valószínűleg Kolozsvárott adták, 1820-ban. A Nemzeti Színházban a Don Juan és a Figaro házassága után, harmadik Mozart operaként mutatták be meglehetősen későn, 1877. február 17-én. Az előadást Böhm Gusztáv fordította és rendezte. Sarastrót Ney Dávid, Taminót Udvardy Antal (a Metropolitan első Don Ottaviója), Az Éj királynőjét Benza Ida, Paminát Balázsné Bognár Vilma és Papagenót Kőszeghy Károly énekelték. Mozart operája nem volt különösebben sikeres, mindössze 19 előadást ért meg.

Varázsfuvola_Sarastro_Ney D_1890.jpgA Varázsfuvola, szinte napra pontosan egy évvel az Operaház megnyitása után került először színre a színházban, 1885. szeptember 29-én. Valószínűleg változatlan formában hozták át a Nemzeti színházi előadást. A főszerepeket Ney Dávid (Sarastro), Pauli Richard, majd Broulik Ferenc (Tamino), Maleczkyné Ellinger Jozefa, majd Szilágyi Arabella (Éj királynője), Stoll Gizella, majd Rotter Gizella (Pamina) és Kőszeghy Károly, majd Szekeres Lajos (Papageno) énekelték 1888-ig mindössze hét estén. Néhány nap késéssel, a Varázsfuvola ősbemutatójának centenáriumra, 1891. október 6-án porolták le Mozart művét. Az alábbi sorok jól jellemzik, hogyan is vélekedett az 1890-es évek közönsége a dalműről: „A naiv, esetlen szöveg, meg Mozart gyönyörű zenéje sok élvezetes percet szerzett ismét mindnyájunknak, de legyünk őszinték, olykor-olykor untatott is. Ilyen esetekben a kegyeletnek abban lehetne nyilvánulnia, hogy lehetőleg keveset hagyjunk meg abból, mi már Mozartban is túl van haladva. Az előadás, melyet Rebicsek József karmester vezényelt, megtűrt volna még egy-két próbát, mert a szereplők a prózával nem egyszer akadoztak. De a mi a szereposztást, a kiállításra fordított gondot illeti, az előadás beállt jubiláris emlékelőadásnak. A rendezés is gondoskodott róla, hogy a sok változás gyorsan történjék, a felhasznált „Aida”-díszletek és a dalműhöz való ujak tarka látványát nyújtják az egyiptomi mese-országnak”. A kritikák elsősorban Bianchi Bianca Éj királynőjét és Ney Dávid Sarastróját dicsérték. A nagy basszista annak idején ezzel a szereppel robbant ki az énekkarból, s ebben ünnepelte 25. jubileumát is, 1897-ben. Hegedűs Ferenc Papagenójából még hiányzott a néhai közönség-kedvenc Kőszeghy Ferenc bája. Pamina Rotter Gizella, Tamino Szirovatka Károly volt. Ezután a Varázsfuvolát kötelességszerűen eljátsszák néhányszor minden évadban, gyakran ifjúsági előadásban. 1912-ig számos új szereplő mutatkozott be: Szikla Adolf, Rékai Nándor (karmesterek), Szendrői Lajos, Erdős Richárd, Venczell Béla (Sarastro), Arányi Dezső, Gábor József, Kertész Vilmos (Tamino), Blättenbauer Gizella, Pewny Irén, Szilágyiné Bárdossy Ilona, Sándor Erzsi, Maleczky Bianka (Az Éj királynője), Krammer Teréz, Ambrusné Benkő Etelka, Hajdu Ilona, Hardy Helén (Pamina) és Dalnoki Viktor (Papageno).

Varázsfuv_Venczell_Sarastro001.jpgNagyon fontos felújításra került sor 1913. március 11-én. Tulajdonképpen ettől a naptól datálhatjuk a magyar Mozart kultusz kezdetét. Az előadásnak két motorja volt, Hevesi Sándor és Bánffy Miklós, ezúttal díszlet- és jelmeztervezőként. Kevesen tudják, hogy Hevesi, a Nemzeti Színház legendás főrendezője néhány évig az Operaházban tevékenykedett, ahol két nagyon fontos Mozart előadást készített. A Varázsfuvola mellett ő mutatta be a Szöketést is. A rendező – abban a korban egészen szokatlan módon – komolyan vette a librettókat, tehát nem bárgyú mesének kezelte a cselekményt. Harsányi Zsolttal újrafordíttatta a daljátékot. Hevesi felkutatta a bécsi ősbemutatóról szóló leírásokat is. Felfedezte, hogy Mozart korában rokokó jelmezekben játszották az operát. A sikeres premier után ugyan volt olyan kritikus, aki egyszerűen perverz ötletként jellemezte az előadást, de  például Cserna Andor szerint: „ A mai előadásban az lepett meg, hogy végre egyszer megint tudtuk élvezni Mozart zenéjét az Operaházban.” Az előadásokat ismét Rékai Nándor vezényelte, Sarastrót Venczell Béla és Kálmán Oszkár, Taminót Arányi Dezső és Székelyhidy Ferenc, Az Éj királynőjét B. Kosáry Emma és Sándor Erzsi, Paminát Hajdu Ilona, Papagenót Dalnoki Viktor énekelte. A produkció tizenöt éven keresztül szerepelt a színház játékrendjén, de valószínűleg Hevesi távozása után az új szereplők már nem kapták meg a rendező instrukcióit. Ebben az előadásban énekelte először Sarastrót Székely Mihály, mindössze 25 évesen, mutatkozott be Gábor József, és a pályakezdő Rösler Endre Taminóként, a sajnálatosan korán eltávozott Nagy Margit Paminaként, Hegedűs Ferenc és Pogány Ferenc Papagenóként. Furcsa módon, noha Sándor Erzsi – Európa egyik legkiválóbb koloratúrszopránja – a színház rendelkezésére állt, az „Éj királynője kérdés” állandóan napirenden volt. Kipróbálták Maleczky Biankát, Babits Vilmát, Kruÿswÿk Annie-t, Goda Gizellát, és a gyors nemzetközi karriert befutó Alpár Gittát is.

Oláh_Varazsfuvola_Sarastro kertje.jpg

Sarastro kertje - Oláh Gusztáv rajza

Öt év szünet után, 1933. október 28-án került ismét színre a Varázsfuvola az Operaházban.  A darab színre állítása egyedül Oláh Gusztáv kezében futott össze. A kritika ismét rácsodálkozik a műben rejlő lehetőségekre és Oláh zsenijére, egyedül Ybl Ervin siratja Hevesi rendezést, mint egyedüli helyes megoldást”. Úgy tűnik, bizonyos dolgok nem változnak… Módosítássokkal majdnem 30 évig játszották ezt a rendezést, az idősebb generációnak személyes élménye is lehet róla. Valószínű Oláh lehetett az első, aki felismerte a pesti Operában a világítás fontosságát. Legalábbis a kritikák rácsodálkoznak a változatos fényhatásokra. Ugyancsak ő kezdhette el megmozgatni a „leszúrt lábú” énekeseket, ezt egyes a recenziók túlmozgatásként aposztrofálják. A premiert Failoni vezényelte, Sarastrót Székely Mihály és Koréh Endre, Taminót Rösler Endre, Az Éj királynőjét Szabó Lujza és Miklóssy Irén, Paminát Báthy Anna és Ladányi Ilona, Papagenót Maleczky Oszkár énekelte. A következő években beállt Kálmán Oszkár (Sarastro), Gyurkovics Mária, Osváth Júlia, Raffay Erzsi (Az Éj királynője), Réthy Eszter, Tamás Ilonka, Layer Mária (Pamina), Taminóként többször vendégszerepelt a világhírű Helge Roswaenge. 1940 októberében teljesen új szereposztás mutatkozik be. Tamás Ilonka és Osváth Júlia szerepet cserélnek, amivel mindketten jobban járnak. Osváth Éj királynőjeként még Toscanini legendás salzburgi előadásában is felléphetett, de nem mint a későbbi évtizedekben bebizonyosodott, nem az volt az igazi fachja. Sárdy János valószínűleg az egyetlen énekes, aki elénekelte Taminót, majd néhány évvel később, tenor létére Papagenót is. Az előadásban Sarastro Koréh Endre, Papageno Szomolányi János volt. Talán jelképként is értelmezhetjük, hogy a világháború alatt, 1942 után nem játszották a Varázsfuvolát. Fennkölt, tiszta mondanivalója nem illett ahhoz az Operaházhoz, amelyik legkiválóbb tagjait volt kénytelen elbocsátani.

Varázsf003.jpgJelenet az I. felvonásból, 1930.

Fotók: Operaház, Emléktár

3 komment

Címkék: operaházi kronológia A varázsfuvola Wolfgang Amadeus Mozart

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr656076428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.04.24. 21:35:23

Szerencsére már vége annak az időnek, amikor az operákat magyarra fordítva adták elő. Bár nemrég olvastam arról a förmedvényről, hogy a Figaro házasságát Sydney-ben angolul adták elő.

caruso_ 2014.04.24. 23:44:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: De hát a Varázsfuvola a mai napig magyarul megy az Erkel Színházban...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.04.25. 08:49:50

@caruso_:

"De hát a Varázsfuvola a mai napig magyarul megy az Erkel Színházban..."

Ha gyerekeknek játsszák így, az OK, nekik még új és nem tudják követni a feliratot. Egyébként elég baj. A zeneszerző az adott nyelvű librettóra írja a zenét, a szöveg ritmusa nagyban meghatározza a zenéét (bár a fordítottjára is akad azért példa, amikor egy szótagba sűrítenek akár 3-4 szótagnyi szöveget). Más nyelvre lefordítani barbárság, nem olyan, mint egy irodalmi mű.

Persze mindez magánvélemény.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (4) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (43) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (9) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (159) Billy Budd (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (14) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (3) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (21) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (2) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (9) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (46) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (5) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (2) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (1) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (2) Királyi Operaház Stockholm (3) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (21) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (2) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (7) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (21) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (29) Operaház (109) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (1) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (4) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (35) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salomé (1) Salome (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (18) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (8) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (1) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (5) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő