A Gombostűálló luftballon – emlékezés Szőnyi Olgára

2013.02.18. 09:52 caruso_

Szonyi_Olga2.jpgNéhány hete elhunyt Szőnyi Olga. Ismét kevesebbek lettünk egy hatalmas művésszel. S ismét úgy ment el valaki, hogy nem kérdeztük meg. Magával vitte titkait a nyolcvanhárom évesen eltávozott művésznő. Utólag pedig hiába keressük, alig találunk nyomokat arra, hogy megfejtsük, mi lakozott titokzatos mosolya mögött. Interjúkat alig adott, fénykorának magazinjai csupán címlapfotónak használták a mindig dekoratív mezzoszopránt, Házy Erzsébet szőkeségének fekete ellenpólusát. Hagyatékában egy különös gépelt papírra bukkanunk, a sorokat a hatvanas évek végén vetette papírra: „Annak a feladatnak, hogy beszéljek magamról, nagyon nehezen, s a kifejezéseket kutatva állok elébe. A ráismerés, hogy a bennem lévő gondolatokat, érzéseket igazából csakis a zene nyelvén tudom közölni – mai nyelven szólva – teenegger koromban történt. Jóhangú leányka voltam és az a tény, hogy szüleimnek nem volt pénze hangszervásárlásra, egyenes irányba vitt a felé, hogy minden zenélési vágyamat az éneklésben találjam meg. Nagy igyekezettel tanultam, s így jóformán iskoláim elvégzése után az Opera tagja lettem. Két esztendős szezont mint énekkari tag működtem, majd kiemeltek és szólista lettem. Egyik szép szerep a másikat követte. Első főszerepem Verdi Don Carlosának Ebolija volt. Ezt a szerepet azóta is éneklem, sőt részt vettem vele a Budapesti Operaház moszkvai vendégszereplésén, a kölni, frankfurti opera felújításain is. (…) Egy soha nem álmodott, sarkalatos változást hozott életembe az a csoda, hogy Bartók Kékszakállújának Judit szerepét az Operaház kiosztotta rám. A feladat súlya olyan tanulásra ösztönzött – és ezt nem is mondhatom múlt időben – hogy minden más teendő az életben csak másodlagossá vált. Az a rendkívüli szerencse, hogy a csodálatos, egyedi, felejthetetlen Székely Mihály partnere lehettem egy alkalommal Londonban a Royal Festival Hallban Doráti Antal vezénylete alatt, egy amerikai lemezfelvételt is hozott. Ez a Székely Mihállyal közös lemezem olyan kihatással lett egész eddigi pályafutásomra, aminek jelentőségét akkor még nem fogtam fel.” Eddig jutott Szőnyi Olga addigi élete átgondolásában. Nem szól róla, hogy már a háború előtt Lichtenberg Emil Budapesti Ének és Zenekarának gyerekkarában énekelt. Az Operaház énekkarába 1950-ben került, s ezzel párhuzamosan járt a Zeneakadémiára, ahol dr. Sipos Jenő és Varga Pál növendéke volt. 1952-ben nevezték ki szólistának, a színház tagja marad 1979-es nyugdíjazásáig. Hiába volt az Operaház egyik vezető művésze, fent valahogy megfeledkeztek róla, állami kitüntetést alig kapott. Liszt-díj, érdemes művész (1971), Magyar Köztársaság középkeresztje (1994) és élete végén az annyira vágyott Bartók – Pásztory díj, két éve.

„A Don Carlos Eboli hercegnője volt az a szerep, melyben kiugrottam és ami a későbbiekben is végigkísérte a pályámat.” – nyilatkozta egy helyen. S valóban, ha Szőnyi Olga neve felmerül valahol, valaki biztos rávágja: „Ő volt Eboli!”. Hiába énekelte végig a majd teljes mezzoszoprán repertoárt, neve ezzel a szereppel forrott össze. Gertrúd, Carmen és Amneris Komlóssy Erzsébet volt, Judit és Mária Lujza Palánkay Klára, Brünnhilde Delly Rózsi és Kasza Katalin, Fidelio Báthy Anna, Octavian Sándor Judit vagy Házy Erzsébet. Pedig Szőnyi Olga ezeket a szerepeket is számtalanszor énekelte, bizonyára kiválóan. Eboli jelmezét először 1956 februárjában ölthette magára, partnerei ekkor Székely Mihály, Báthy Anna, Simándy József és Palló Imre voltak. Összesen nyolcvanhét előadást énekelt belőle Pesten. Ezzel a szereppel debütált Kölnben, ahova Kertész István hívta, és ahova az 1960-as években állandó vendégszerződés kötötte, és Frankfurtban (1965), ahol Solti György szintén le akarta szerződtetni. Hogy Szőnyi Olgát miért engedte ki olyan sokszor külföldre az államhatóság, rejtély. Ő mindenesetre mindig visszatért.


Szonyi_Olga_Ariadné Naxosz szigetén_1967_10_24.jpg„Nekem csak külföldi lemezem van.” – nyilatkozta többször nem kis fájdalommal. S abból sem sok – tehetjük hozzá. Miért nem rögzített vele egy portré-lemeznyi anyagot a Hungaroton? Miért nem kérték fel egyetlen operalemezük főszerepére sem? Sohasem fog kiderülni. A nemzetközi cd piacon két felvétele ma is hozzáférhető: a Kertész István által vezényelt Háry János (Melis György és Komlóssy Erzsébet a főszereplők) és a fent említett Kékszakállú Doráti Antallal és Székely Mihállyal, aki már nem érhette meg a megjelenést. Judit lett Szőnyi Olga másik ikonikus szerepe. Nádasdy Kálmán 1959-es legendás rendezésében 1961. májusában mutatkozott be egy friss szereposztás, Faragó András a címszerepben, és egy ígéretes karmester, a később az NSZK-ba disszidált Tóth Péter. Juditként beutazta a világot, Párizs, London, Edinburgh, New York, Chicago, Boston, Cleveland, Bécs és Wuppertal közönsége tapsolt neki. 1979-es nyugdíjazása után tíz évvel Petrovics Emil csábította vissza két Kékszakállú előadás erejéig az Operaház színpadára. Így írt ekkor Várnai Péter: „..Mit lehet tőlük tanulni? Ha egy szóban akarnám sűríteni, azt mondanám, stílust, vagy még inkább: szellemet, esetleg: alázatot. Azt a nehezen körülírható jelenséget, hogy az énekesnek formátuma, egyénisége van, hogy teljesen egybeforr az alakítandó szereppel, hogy nemcsak hanggal, nemcsak árnyalatokkal és dinamikával, de azokkal együtt születő színészi gesztusokkal is élővé tudja tenni a figurát. Ezt az üzenetet hozta a múltból – a nem is olyan régi múltból Szőnyi Olga.”

Az 1970-es évek közepén gazdagodott repertoárja a Fidelio címszerepével, melyet a Fertőrákosi Barlangszínházban énekelt először.  „Az előadás után lefeküdtem, és vártam, hogy meghalok. Ennél többet az úristen nem adhat.” – írta később. Az előadás rádiófelvételét meghallotta egy osztrák ügynök, és Szőnyi Olgát 1979-es operaházi nyugdíjazása után vendégszólistának szerződtette a bécsi Staatsoper. Ezzel minden bizonnyal történelmet írt. Pesten már nem volt rá szükség, kint több kisebb szerep mellett énekelte Vénuszt és Heródiást, valamint Gottfried von Einem Ármány és szerelem című művében Lady Milfordot. Negyedik férje halála után visszavonultan élt. Színpadon utoljára 1994-ben állt, Harmadik felvonás címen rendezett gálát a Kongresszusi Központban. „Aki tud gondolkodni, szeretni és lemondani, annak rendben az élete. Szeretném, ha rólam ugyancsak elmondható lenne a Bartókné Pásztory Dittára emlékező rövid mondat: Megtanulta az idősödés szerénységét. Rövidesen megöregszem, de felnőni sosem fogok. Egy zeneakadémista örömével és lelkesedésével nézem az életet.” – nyilatkozta az est előtt. „Nem tudnám másképp elképzelni az életet. Örülök, hogy Isten lehetővé tette, hogy operaénekes lehettem. Sokat szerepeltem a színpadon, de – úgy gondolom – tudni kell időben abbahagyni is.”- válaszolt egy újságírói kérdésre néhány évvel később. Ahogy oly sokan, ő is megpróbálkozott a tanítással, de ezt is a rá jellemző finom, távolságtartó eleganciával: „Tanítok, mert megkeresett néhány fiatal mezzoszoprán énekesnő, nekik próbálom átadni mindazt, amit lényegesnek érzek az operaéneklésben, és ami persze egyáltalán tanítható.” Sokáig készült megírni önéletrajzát, melynek talányos címe a Gombostűálló luftballon lett volna. Nem tudni, leírt-e belőle valamit, vagy sem. Talán abból megértettünk volna valamit arisztokratikusan zárt személyiségéből, mely immáron örökre eltűnt.

Szőnyi Olga operaházi szerepei (a lista csak 1966 után teljes, addig egy-egy hiány előfordulhat): Ines (A trubadúr), Estrella (Háry János, 1952.XII.16.), Miklós (Hoffmann meséi), Lola (Parasztbecsület), Grimgerde (A walkür) (1952). Alisa (Lammermoori Lucia), Mercedes (Carmen), Giovanna (Rigoletto, 1953.XI.14.), Amelia komornája (Simon Boccanegra), Flora (Traviata), Lady (Fra Diavolo), (1953). Hunyadi Mátyás, Varja (Ifjú gárda) (1954), Három nemesi árva (A rózsalovag, 1954.XII.23.). Eboli, (1956.II.17.), Szomszédasszony (Székely fonó), II. odaliszk (A bűvös szekrény), (1956), Jancsi (Jancsi és Juliska, 1957.IV.21.), Meg (Falstaff) (1957). Grófnő (Farsangi lakodalom, 1958.V.4.), Amneris (Aida), Miss Rosa (Lakmé) (1958), Kádár Kata (1959.IV.), Marina (Borisz Godunov), (1959), Brangene (Trisztán és Izolda, 1959.XI.19.). II. dáma (A varázsfuvola, 1960.I.24.), Dorabella (Cosi fan tutte 1960.XI.24.), Polovec lány (Igor herceg, 1961.I.26.), Gertrud (Bánk bán), Judit (A kékszakállú herceg vára (1961.V.19.), Concepcion (Pásztoróra, 1962.III.11.), Mária Lujza (Háry János, 1962.XII.16.). Elisabet (Elektronikus szerelem, 1963.IV.), Preziosilla (A végzet hatalma, 1964.III.12.). Carmen (1965), Vénusz (Tannhauser) (1967.I.28.), Komponista (Ariadné Naxosz szigetén, 1967.X.29.), Maddaléna (A nürnbergi mesterdalnokok, 1968.IV.7.), Sába királynője (68/9), Brünnhilde (A walkür, 1970.I.15.). Cluvia és Éva anyja (Ránki György: Az ember tragédiája, 1970.XII.4.), Octavian (A rózsalovag, 1971.II.28.), Geschwitz grófnő (Lulu, 1973.III.30.), Fidelio (1974/5), Fricka (A Rajna kincse) (1977/8).

Fotók: Operaház Archívum

2 komment

Címkék: nekrológ Szőnyi Olga

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr395086075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsorzsik 2013.03.28. 07:04:26

Az emlitett szerepeket nemcsak ''bizonyára'' hanem a szó teljes értelmében kiválóan énekelte és alakitotta. Nem volt semmivel sem rosszabb Carmen, mint Tiszay Magda, vagy Komlóssy. Nekem elsősorban nem Eboli volt, hanem Amneris. Nem tudtam nélküle igazán egy Aidát sem élvezni. Mint fiatal kamasz sokáig nem tudtam megérteni, hogy Radames hogyhogy nem őt választotta. Könyörgése Radames életéért számomra egyenértékű volt Simionato-éval. Zárkózott, hűvös viselkedését - ami egyik oka lehetett a hivatalos elismerés hiányának - meglepően meghazudtolta olyan szerepekben, mint például a Borisz Marina Mniszek-je, ahol szenvedélyessége egyszerűen lesöpörte lábáról az ál-Dmitrijt. Nagyon nagy művész volt, távozásával a magyar operakultúra pótolhatatlan veszteséget szenvedett.
Azért a Magyar Rádió hangtárában található vele néhány felvétel és talán Dr. Szomolányi képes lesz elérni, hogy emlékét egy hanglemez is megörökitse.

caruso_ 2013.03.29. 12:35:02

A bizonyára szót azért használtam, mert én már nem láttam, tehát nem szerezhettem róla bizonyságot. Sajnos. Ami felvételt hallottam vele, izgalmasak voltak, de nem biztos, hogy a komplex, személyes élmény hiányában vissza tudják őt varázsolni az utókornak. Kegyetlen egy művészet ez.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (4) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (43) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (9) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (159) Billy Budd (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (14) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (3) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (21) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (2) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (9) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (44) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (5) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (2) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (1) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (2) Királyi Operaház Stockholm (3) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (21) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (2) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (7) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (21) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (29) Operaház (108) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (1) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (4) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (35) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (4) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (18) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (8) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (1) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (5) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő