Rossini az Operában

2017.11.22. 13:10 caruso_

etienne-carjat-gioachino-rossini_-caricature-et-felicien-david-_1810---1876_-caricature-_2-works.jpgGioacchino Rossinit a legnépszerűbb operaszerzők között tartjuk számon, ám, ha megkapargatjuk ezt a felületes állítást, villámgyorsan kiderült, hogy mindez koránt sincs így. Rossinit, A sevillai borbély szerzőjét tiszteli a haza közönség, a szerző több mint 40 operájának tizede sem szólalt meg itthon.

A sevillai borbély már a régi Nemzeti Színház életében is fontos szerepet játszott, hiszen ez volt az Astoriánál álló teátrum első operaelőadása, 1837. augusztus 29-én, Rosnia szerepében Dérynével. Szép gesztusként 1884-ben, amikor a társulat átkötözött a Sugár úti palotába, szintén a vígoperát adták. A sevillai borbély már ekkor is igen népszerű volt, hiszen összesen 165-ször adták a Nemzeti Színházba. 1837 után másfél évtizedet kellett várni Pesten a következő Rossini bemutatóra, miközben Donizetti és Bellini művei sorra kerültek színre. Az Otello nem lett sikerdarab, mindössze tízszer adták 1852-től. Négy évvel később mutatták be a Pesarói hattyú utolsó operáját, a Tell Vilmost, mely már sokkal inkább Meyerbeer hatását tükröző francia nagyopera, mint bel canto darab. A hatalmas apparátust felvonultató mű sikert aratott, s 86 este töltötte meg a Nemzeti Színház nézőterét. Az utolsó Rossini újdonság az Operaház megnyitása előtt a Hamupipőke volt 1858-ban, mely mindössze öt előadást ért meg.

09a_sevillai_rosler_endre_almaviva_grof_01.jpgAz új házba értelemszerűen a korábbi népszerű műveket, köztük A sevillai borbélyt és a Tell Vilmost hozta át a társulat. Míg az előbbi 1884 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan műsoron van, az utóbbi 1907-ig (78 előadás erejéig) tartotta magát. A sevillai borbély első felújítására 1919 decemberében került sor, Harsányi Zsolt új fordításában, olyan kiváló művészek közreműködésével, mint Székelyhidy Ferenc, Dalnoki Viktor, Sándor Erzsi, Venczell Béla és Szemere Árpád. Amikor az 1920-as években az Operaház a Városi Színházat is bérelte, természetes a népszerű vígoperát is átvitte. Sergio Failoni 1929-ben vette át a darab vezénylését, s meg is tisztította az elmúlt évek porától, vélhetően ő volt az első, aki az eredeti secco recitativókat játszatta a korábbi prózák helyett. 1934-ben Rékai András rendezte a mű felújítását Oláh Gusztáv új díszleteiben, az ifjú Ferencsik János vezényletével, a főszerepek ekkor Radnai Miklós fiatal művészei, Rösler Endre, Maleczky Oszkár, Szabó Lujza, Kálmán Oszkár és Svéd Sándor énekelték. A produkció túlélte a világégést, 1947-ben Fricsay Ferenc vezényletével mutatkozott be egy ifjú szereplőgárda, Mindszenti Ödönnel az élen. Hosszú évtizedek után, 1941-ben került ismét színre a Tell Vilmos, Nádasdy Kálmán rendezésében, Rubányi Vilmos vezényletével, a címszerepet Palló Imre, Arnoldot Halmos János, Matildét Osváth Júlia énekelte. A produkció nem bizonyult különösebben népszerűnek, még a világháború vége előtt 15 előadás után lekerült a játékrendről. Rossini születésének 150. évfordulója adta az alkalmat 1942-ben, hogy az elmaradhatatlan Sevillai borbély és a friss Tell mellett a bolognai Teatro Communale elhozza a Hamupipőkét az akkor már jónevű Fedora Barbieri főszereplésével.

 melis_sevillai_1951_01.jpgFigaro: Melis György

A sevillai borbély 1951-es felújítását a pályakezdő Mikó András állította színpadra, Majorossy Aladár vezényletével. A produkció egészen 1984-ig, összesen 329-szer volt látható, gyakran az Erkel Színházban is. Az eredeti szereposztások élén Rösler Endre és Remsey Győző, Galsay Ervin és Katona Lajos, Gencsy Sári és Gyurkovics Mária, Melis György és Radnay György, Bencze Miklós és Littasy György állt. Az 1966-os felfrissítéskor mutatkozott be Réti József, Bordás György, Ágai Karola, Bende Zsolt és Begányi Ferenc, 1975-ben Lehoczky Éva és Polgár László, 1978-ban Berkes János, Ötvös Csilla és Miller Lajos.

dery_g_ilosfalvy_r_tell_vilmos_1963_001.jpgIdőközben 1959-ban felbukkant a Sergio Failoni halála óta várva-várt olasz karmester, aki örömmel töltött huzamosabb időt Budapesten. Lamberto Gardelli, az olasz operaritkaságok nagy barátja első önálló betanításul az Ory grófját választotta, ez volt Szinetár Miklós egyik első operaházi rendezése. Az 1960-as előadás szenzációja Réti József volt a címszerepben, aki váltótárs nélkül énekelte a produkció 28 előadását. Mellette az első szereposztásban Gyurkovics Mária, Házy Erzsébet, Melis György és Faragó András, a másodikban Gencsy Sári, Koltay Valéria, Bende Zsolt és Nádas Tibor brillírozott. Három évvel később Gardelli a Tell Vilmost tanította be, a rendező ezúttal Mikó András, a koreográfus Seregi László volt. A címszerepet Jámbor László és Palócz László, Arnoldot Ilosfalvy Róbert és Kelen Tibor, Matildot Déry Gabriella és Dunszt Mária énekelte. A produkció mindössze 17 előadást ért meg. Az 1960-as évek Rossini bemutatói Gardelli nélkül folytatódtak, Békés András Hamupipőkéjét Lukács Ervin illetve Borbély Gyula vezényelte. A főszerepeket Réti József és Bertha Alfonz, Bende Zsolt és Dene József, Radnay György és Várhelyi Endre játszotta, Hamupipőke szerepe lett Barlay Zsuzsa nagy kiugrása, akit Szirmay Márta váltott. Az 1965-ös premiert követően 35-ször játszották az előadást, melyet 1981-ben Alberto Erede betanításában poroltak le. Ekkor Ramirót a főiskolás Bándi János, Dandinit Gáti István, Magnificot Gregor József, a címszerepet Takács Klára énekelte.

 ory_grofja_002.jpgJelent az Ory grófja I. felvonásából

Hosszas szünet után 1976-ban került csak színre Rossini-újdonság az Erkel Színházban, A török Itáliában. A Lukács Ervin által vezényelt előadást Huszár Klára fordította és rendezte, a főszerepekben Sólyom-Nagy Sándor és Gáti István, Várhelyi Endre és Polgár László, Ágai Karola és Kalmár Magda, Korondy György és Szigeti László lépett színre. Alig egy évvel később Póka Balázs, Bordás György, Ötvös Csilla és Fülöp Attila is bemutatkozott a 36 előadást megért vígoperába. 1986. április 5. piros betűs dátum a hazai Rossini-játszás történetében. Békés András Sevillai borbély rendezése korszakhatárt jelez. A gondosan összeválogatott fiatalok – Berkes János, Tóth János, Pánczél Éva, Csurja Tamás, valamint Kováts Kolos – boldogan játszottak a fergeteges ritmusú produkcióban, melyet Kovács János vezényelt. A Békés rendezés máig több mint 150-szer került színre, 2009-ben egy évtizednyi szünet után Kovalik Balázs újította fel.

 sevillai-jelenet1.JPGA sevillai borbély (1986)

Noha 1970-ban a a Teatro Comunale di Bologna két előadás erejéig vendégszerepelt Budapesten a Mózessel, a hazai bemutatóra 1992-ig várni kellett. Az operából Lamberto Gardelli 1980-ban készített felvéltet, s az operaházi előadás vezénylésére is az idős mestert kérték fel. Kerényi Miklós Gábor látványos rendezésében a címszerepet Airizer Csaba és Berczelly István kapta, mellettük Szűcs Márta és Maria Teresa Uribe, Ge Yi és Albert Tamás, Sólyom-Nagy Sándor és Stanislav  Mickievich, Misura Zsuzsa és Balatoni Éva jutott hálás feladathoz. Az 1990-as évek másik Rossini újdonsága Nagy Viktor gyereke számára készült színes Hamupipőkéje volt. Az 1998-as előadás eredetileg a Thália Színházban került színre, de később az Operaházban és az Erkel Színházban is látható volt. Az első szereposztásban Kovácsházi István, Massányi Viktor, Gregor József és Ulbrich Andrea, a másodikban Yojiro Oyama, Sárkány Kázmér, Szüle Tamás és Gémes Katalin énekelt a Kovács János, illetve Kesselyák Gergely által vezénylet premiereken. A produkció 2011-ig 77 előadást ért meg.  2003 januárjában Szinetár Miklós rendezett egy 24 előadást megért Sevillai borbély sorozatot, majd néhány hónappal később Petrovics Emil kezdeményezésére a Millenáris Teátrumban Alkalom szüli a tolvajt című kétfelvonásos vígopera is színre került hatszor.

 tas_ildiko_airizer_csaba_szucs_marta_mozes_1992_001.jpgTas Ildikó, Airizer Csaba és Szűcs Márta a Mózesben

Az Operaház első 130 évében tehát összesen hét Rossini opera került színre: A sevillai borbély, a Tell Vilmos, a Hamupipőke, az Ory grófja, a Török Itáliában, a Mózes, illetve az Alkalom szüli a tolvajt, 1132 előadásban, melynek mintegy a kétharmadát a Sevillai teszi ki a maga 791 előadásával. Remélhetőleg a néhány napja bemutatott Olasz nő Algírban gyökeret tud verni a színház repertoárján, hiszen a mester egyik legkiválóbb vígoperája, mely méltatlanul maradt le korábban az Operaház játékrendjéről.

1 komment

Címkék: operaházi kronológia Gioacchino Rossini

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr613346077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.11.23. 13:27:27

Kár, hogy nem tudom megszeretni Rossinit, többször nekifutottam, de nem. Inkább a kortárs Donizetti, akinek a vígoperái tényleg viccesek.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (3) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro De Marchi (1) Alessandro Scarlatti (1) Alexander Vinogradov (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Almási Sári (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (2) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Bauer Kanabas (4) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (3) Angerer Margit (1) Anja Harteros (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Pappano (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (2) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) AZ Antikrisztus bukása (1) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (4) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (2) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (3) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (5) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A windsori víg nők (1) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (50) Bál a Savoyban (3) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (7) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (13) Bayerische Theaterakademie München (10) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Bejun Mehta (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (12) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (193) Billy Budd (1) Birgit Nilsson (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Brigitte Fassbaender (1) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Capriccio (1) Carlo Bergonzi (1) Carl Heinrich Graun (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (15) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (2) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Chrisopher Maltman (1) Christian Jost (2) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (4) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudia Mahnke (1) Claudio Monteverdi (1) Claus Guth (2) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Der Schatzgräber (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (7) Diana Damrau (1) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Die andere Frau (A másik nő) (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (5) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (4) Doris Soffel (2) Dózsa György (1) Dózsa Imre (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (23) Elina Garanca (2) Elza van den Heever (1) Enea Scala (1) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (3) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (11) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Ernst Krenek (2) Eugen dAlbert (1) Evelino Pidò (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (52) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fidelio (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (2) film (7) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Lanzillotta (1) Francesco Meli (2) Francis Poulenc (1) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (2) Franz Schubert (4) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (3) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (3) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (5) Giacomo Puccini (21) Gianni Schicchi (4) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Giacomini (1) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustavo Dudamel (1) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (2) Hankiss Ilona (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Himnusz (1) Hoffmann meséi (5) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (3) Hunyadi László (4) Húzd rá Jonny! (1) I. világháború (5) Iain MacNeil (1) Ian Bostridge (2) idézet (45) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (2) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (7) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Holloway (1) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (3) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (4) kántor (1) Karel Burian (2) Karenina Anna (1) Karine Deshayes (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Karsten Januschke (2) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) Kent Nagano (3) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (3) Királyi Operaház Stockholm (3) Kirill Petrenko (2) Kirill Serebrennikov (2) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Klaus Florian Vogt (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (8) könyv (24) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (27) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (2) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) Lea Desandre (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Hussain (3) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Louis Langrée (1) Luca Pisaroni (2) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Ludwig van Beethoven (1) Luigi Dallapiccola (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (2) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (4) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (3) Martha Mödl (1) Márton Dávid (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (3) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (8) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Nagy (3) Michael Obst (1) Michael Schade (3) Michele Pertusi (1) Mikó András (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Mojka Erdmann (1) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Mundruczó Kornél (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Nagy Zoltán (3) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (24) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nikolaus Lehnhoff (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) Olivier Py (1) OMIKE (1) opera (30) Opéra-Comique (1) Operaház (119) operaházak (4) operaházi kronológia (41) operakultúra (4) opera abc (23) Opera Ballet Vlaanderen (2) Opéra national de Paris (8) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (7) Oper Graz (6) Oper Leipzig (4) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Orr (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Otto Nicolai (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (2) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pavol Breslik (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (6) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pier Giorgio Morandi (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (11) Plácido Domingo (6) Pogány László (1) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (17) Richard Wagner (39) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rote Laterne (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Sabine Devieilhe (1) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (1) Samuel Marino (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (21) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Silla (1) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (9) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) Sólyom-Nagy Máté (1) Sólyom-Nagy Sándor (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (3) Staatsoper Hamburg (3) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (2) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Stéphane Degout (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (2) Széll Kálmán (1) Szende Ferenc (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tanja Ariane Baumgartner (2) Tannhäuser (4) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Tatjana Gürbaca (1) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (3) Teatro Regio di Parma (1) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (18) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Erfurt (1) Theater Freiburg (1) Théâtre Royal de la Monnaie (2) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) Tiroler Festspiele Erl (2) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Torsten Rasch (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Triptichon (2) Trisztán és Izolda (6) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) Ulisse (1) utazás (3) Valer Barna Sabadus (5) Varga András (1) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Viktor Ullmann (2) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vittorio Prato (1) Vladimir Jurowski (1) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (11) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Željko Lučić (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása