Nem történt semmi…

2017.05.08. 07:44 caruso_

drama2013088_0059.jpgAz operett műfajának egyik ősi alapszabálya, hogy a szereplők a fergeteges fináléban összeborulva csókokat hintenek a felszabadultan tapsoló közönségnek. Ezzel szemben a Komische Oper Bál a Savoyban produkciója utolsó száma alatt a nézőtér dermedt csendjéből innen-onnan elfojtott szipogás tör elő. Barry Kosky a műfaj minden írt és íratlan szabályával szembeszegül, amikor a tapsot megszakítva annyit mondat a főhősnőjével: „Hölgyeim és uraim, engedjék meg, hogy elénekeljünk Önöknek búcsúzóul még egy gyönyörű Ábrahám Pál számot!” Ekkor az egész vidám kompánia megfogja egymás kezét és a néma csendben, minden zenei kíséret nélkül, lassan, komolyan a semmibe meredve rákezd a jól ismert slágerbe: „Nem történt semmi, csak elválunk csendben, good night, good nigth, good night!”


ball-im-savoy-c-iko-freese-02.jpgközépen: Dagmar Manzel

Kosky, miután 2012-ben a Komische Oper vezetője lett, a nyitó évadja utolsó premierjeként visszahozta a színházba az operett picit olykor lenézett, de a közönség által rettentően szeretett műfaját. Pestről nézve, nem tűnik mindez többnek, mint néhány teltház-gyanús könnyű sikernek. Pedig a Bál a Savoyban felújítás nagyságrendekkel mutat ezen túl: kultúrtörténeti tett. Kosky – miként Hans Sachs, sokat kockáztatott, de hitt a darabban, s a premier után ugyanazt kérdezhette, mint Wagner poétája: "Jól választottam meg a tanúmat?" Ábrahám operettjét 1932-ben a berlini Metropol Theaterben mutatták be. Ma ez az épület ad otthont a Komische Oper együttesének. Az ősbemutatót a szerző vezényelte, és három sztár, Alpár Gitta, Bársony Rózsi és Dénes Oszkár vitte sikerre. Alig egy évvel később, „bizonyos okokból” mind a négy magyarnak el kellett hagynia német fővárost, karrierjük megtört, a Savoy pedig 80 évig nem csendült fel Berlinben. Kosky tehát az előadás fináléjában egyszerre mintegy Requiemet daloltat a szerzőért és a lehető legkifinomultabb színházi eszközökkel figyelmezteti a nézőket azokra a kincsekre, melyeket egykor zsidó művészek teremtettek Berlin számára.

 ballimsavoy_14.jpgközépen: Agnes Zwierko

A mindig újra éhes, 30-as évek világvégi hangulatának nosztalgiájában ismét szívesen megmártózó Berlin Kosky lába elé vetette magát, s a változatlan szereposztással futó Ábrahám operettre négy éve nem lehet jegyet kapni, az ARTE-nek köszönhetően pedig tízezrekhez jutott el a produkció. A Bál a Savoyban pedig ma is éppoly friss revűoperett, mint az ősbemutatója idején lehetett. Kosky – és kiapadhatatlan fantáziájú koreográfusa Otto Pichler – nem avatkozik be durván az operett szövetébe, még az eredeti librettót sem bolygatta igazán. A zenei anyagot öt további Ábrahám-slágerrel bővítették és Adam Benzwi, az előadás karmestere kissé dzsesszesebbre hangszerelte a partitúrát.  Franciák, amerikaiak, törökök… a rendező Nizza helyett Berlinbe teszi át a cselekményt, felismerve, hogy a francia fürdőváros annyira kapcsolódik a műhöz, mint Rejtő hősei Afrikához. Míg jelmezei szemkápráztatóak (tervező: Esther Bialas), díszletet szinte csak jelzésként használ, Klaus Grünberg egyetlen hatalmas szürke selyemlepellel jelképezett Bálja többet mondd el a helyszínről, mint a világ bármelyik egyéb II. felvonás díszlete, a benne lézengő 20 kóristával és 4 pár táncossal. A felvilág sznob bálja ugyanis nem más, mint egy poppers-szagú travicirkusz, ahol mindenki azon versenyezik, hogy tud nagyobb majom lenni, avagy más szóval hogyan tudja a legszabadabban kifejezni önmagát.

 ball-im-savoy-c-iko-freese-04.jpgKatherine Mehrling

Kosky legnagyobb tette a fergeteges tempójú előadásban azonban mégsem az, hogy a 30-as évek miliőjét visszavarázsolta az egykori Metropol Theater színpadára. A Bál a Savoyban szereplői – nem lehet nem észrevenni – valószerűtlenül idős művészek. Míg a világ egyre újabb sztárokat fedez fel, majd dob el néhány év alatt, a rendező tudatosan szembemenve az árral korosabb művészeket válogatott össze. Ők sokévtizedes tapasztalatuk birtokában még ismerik az operett műfaj hagyományos titkait. Olyan tudásnak vannak birtokában, amihez a fiatalabbaknak általában már sem affinitásuk, sem szemük. Az előadás mégsem naftalinszagú, vagy lötyögős. Hiszen egészen más súlya lesz egy dalnak, egy odavetett mondatnak, vagy akárcsak egy szemvillanásnak attól, hogy egy (színpadi és magán) élet tapasztalata áll mögötte. Ritka napjainkban az az előadás, amely az első pillanattól ilyen erővel magába szippantja – és három órán keresztül fogva is tartja a nézőt –, aki nem tehet mást, mit sodródik az árral, nevet, sír és csodálja a művészeket, akikről nem is lehet elfogódottság nélkül nyilatkozni.

 ball-im-savoy-3.jpgKatherine Mehrling és Helmut Baumann

Dagmar Manzel már a falbontás előtt jelentős kelet-német színésznő volt, aki az elmúlt másfél évtizedben jó érzékkel fordult a zenés műfajok felé. Talán nem túlzás azt állítani, hogy színpadi jelenléte érhetővé teszi a mai közönség számára is, mi lehetett az, amit nagyszüleik Marlene Dietrichben, Zarah Leanderben, Fritzi Massaryban vagy Fedák Sáriban csodáltak. Manzel a színpadi létet olyan fokon birtokolja, hogy a nézőtérem mindenki érzi úgy, csak rá néz, csak neki játszik. Nem lehet nem szeretni és nem vele menni, nincs az a kicsapongó férj, aki nem térden állva pitizve térne vissza egy ilyen Madeleine-hez. Katharine Mehrling, aki nemrég Bécsben Evitaként tündökölt méltó utódja Bársony Rózsinak Daisyként. Alakját egyfajta fanyar erotika lengi körbe, mintha tisztába lenne azzal, hogy a húspiacon ma ő a legdrágább argentin marhasteak. Ének- és tánctudásánál talán csak a stílusérzéke lenyűgözőbb. Helmut Baumann Németország egyik legismertebb musical színésze, aki 15 éven keresztül vezette a Theater des Westerns-t is jelenleg 78 évesen (!) olyan magabiztossággal és olyan kondícióban játssza végig Musztafa táncoskomikus szerepét, hogy az a fele annyi idős kollégáknak is becsületére válna. Az elegancia és a sárm csak hab a tortán. Christoph Späth de Faublas márki hálátlanabb szerepében méltón egészíti ki a főszereplő négyest. Kosky -  aki homoszexuálisként és kelet-európai zsidó szülők ivadékaként egyszemélyben testesíti meg azt, amit a náci Németország elpusztítandónak ítélt – mélységes emberismerettel a csodált sztár, La Tangolita szerepét nem spanyol démonra vette, hanem egy uborkaszagú bajszos lengyel asszonnyal, Agnes Zwierkoval játszatta el. A kiváló önkritikával rendelkező művésznő felismerte a ziccer-szerepben rejlő lehetőséget, az anyanyelvén énekelt belépőjével mintha a Földanya érkezett volna a lebujba. Kosky kedves ötletként az inas – szobalány párost is megajándékozza egy szép nosztalgikus Ábrahám-slágerrel, a Pardon, Madame-mal (melyet jiddisül adtak elő...). A produkció lüktetését nem csak átveszi, hanem továbbvinni és képes az ének- és tánckar. Az előadásban többször felbukkan a Savoy Boys, valójában Lindenquintett Berlin férfi-vokál együttes, akik sikerrel idézik meg a 30-as éves speciális műfaját. A világháború előtt több ilyen szórakoztatta a német főváros közönségét, többek között a magyar alapokon (Kardos Sándor, Nyíri Pál) nyugvó Kardosch Sänger.

 ball-im-savoy-c-iko-freese-03.jpg

A berlini közönség ma úgy örül a Bál a Savoyban előadásainak, mint egy gyerek, aki megtalálja a rég elfeledett játékát. Reméljük, ezúttal jobban fognak rá vigyázni.

Fotó: Iko Freese, drama-berlin.de

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló Ábrahám Pál Bál a Savoyban Komische Oper Berlin Barrie Kosky

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr4812485919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Almási Sári (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Harteros (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) AZ Antikrisztus bukása (1) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (5) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (46) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (10) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (164) Billy Budd (1) Birgit Nilsson (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Brigitte Fassbaender (1) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (15) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (4) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (22) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (3) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (11) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (47) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (7) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Giacomini (1) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Himnusz (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (3) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (2) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (3) Királyi Operaház Stockholm (3) Kirill Petrenko (2) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (23) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (25) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (3) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (8) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (24) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (30) Operaház (113) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (4) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (2) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (6) Pogány László (1) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (38) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (19) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (9) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) Sólyom-Nagy Sándor (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (2) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) Tiroler Festspiele Erl (2) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (6) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Viktor Ullmann (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása