Magyarországra mindig haza fogok jönni – interjú Barabás Mariannával, a Les Ballets de Monte-Carlo első magyar szólistájával

2016.08.05. 11:58 caruso_

foto_carl_thoborg.jpgAugusztus 5-én a Budapesti Nyári Fesztiválon ismét hazánkba a Les Ballets de Monte-Carlo. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Jean-Christophe Maillot 1996-ban készült Rómeó és Júliáját láthatják az érdeklődők. Az előadásnak hazai vonatkozású érdekessége, hogy Lady Capulet szerepét a monacói társulat vezető szólistája, a Barabás Marianna táncolja.

Voltak előtted magyar táncosok a társulatban?
Előttem jópár évvel Vékes Roland dolgozott Monte Carlóban, de én vagyok az első, akit szólistának vettek fel.

Hol figyelt fel rád Jean-Christophe Maillot?
Először Stockholmban dolgoztunk együtt, ami nagyon inspiráló volt számomra. Miután nyolc évet éltem a svéd fővárosban úgy döntöttem, hogy itt az ideje váltani. Monacóban próbálkoztam először, hiszen mindig nagy álmom volt, hogy huzamosabban intenzív közelségben dolgozhassak egy aktív koreográfussal. 

vers_un_pays_sage_partner_gabriele_corrado_foto_alice_blangero_1.jpgVers un pays sage - Gabriele Corrado és Barabás Marianna, fotó: Alice Blangero

Miért jó, speciális számodra vagy szerinted az együttes? Mitől speciális alkotó Malliot, létezik olyan, hogy „Mailliot-stílus”?
Jean-Christophe nemcsak nagyszerű koreográfus és rendező hanem, zseniális színész is egyben. Ettől igazán nagyszerű, amit csinál. Nagyon közel áll a táncosaihoz és a színpadra állítás során nemcsak mechanikusan bepróbálja a darabot, hanem valóban Juliát, Romeót és Lady Capuletet csinál a táncosaiból. Nem azt kéri, hogy táncold és játszd el az adott karaktert, hanem azt, hogy válj azzá arra az estére.
A koreográfiáiban nincsenek felesleges manírok, minden pillantásnak, mozdulatnak vagy sokszor éppen a mozdulatlanságnak értelme van. Semmit sem lehet mímelni, úgy csinálni, mintha csinálnánk. És ez nemcsak a főszereplőkre vonatkozik, hanem minden egyes színpadi közreműködőre. Jean-Christophe sokszor mondja, hogy ha csak egyetlen embert figyelne a balettkarból végig az egész előadás alatt, akkor is meg kell tudnia értenie az egész történetet. Ettől egyedülálló minden koreográfiája, az első pillanattól az utolsóig él és lélegzik. 
Ráadásul abban a kivételes helyzetben van az együttes, hogy Jean-Christophe múzsája, Bernice Coppieters – akire az elmúlt évek során szinte az összes női főszerepet koreografálta – miután tavaly visszavonult az aktív tánctól, próbavezető balettmesterként dolgozik az együttessel. Bernice több évtizeden keresztül táncolta a legkülönfélébb főszerepeket, így nála jobban senki nem tudja, hogy mitől lesz igazán kiváló egy alakítás. Én mindkettőjüktől rengeteg segítséget és odaadást kaptam, amiért elmondhatatlanul hálás vagyok. Nagyon kevés táncosnak adatik meg, hogy ilyen kiváló művészekkel dolgozhasson nap, mint nap.

 lac_partner_gabriele_corrado_foto_alice_blangero.jpgLac- Gabriele Corrado és Barabás Marianna, fotó: Alice Blangero

Miben más Maillot Rómeója, mint a Pesten játszott 1985-ös Seregi László féle változat?
A monacói előadásban sokkal letisztultabb a színpadkép, minimális jelmez, és a díszlet. Központi szerepet kap például Lőrinc barát és hiányzik Júlia apja.

Miben más Lady szerepe, mint a Shakespeare figura? Számodra milyen érzés eltáncolni, miből építkezel, mit mozgat meg benned?
Miután Malliot kihagyta Capuletet, a Lady szerepe sokkal összetettebb lett. Egy elegáns és igen erős nő, aki egy személyben testesíti meg az anyai szeretet és az apai szigort. Legbelül szereti Júliát, de ezt csak ritkán mutatja ki, vasszigorral neveli. Noha még csak néhányszor táncoltam el, már most ez az egyik kedvenc szerepem. Technikailag és színészileg is nagyon összetett, ugyanis a darab során elveszíti azt a két embert, akik számára a legfontosabbak voltak. Tybalt és Julia halálakor is táncol egy-egy nagy szólót.
Ilyenkor az embernek a lelkében nagyon mélyre kell nyúlnia… Nehéz megfogalmazni pontosan miből is építkezem ezekben a jelenetekben, talán abból, amit eddig megéltem… és ott, abban a pillanatban valóban elhiszem, hogy a gyermekem fekszik előttem holtan. Nem könnyű. Az ember szenved, őrjöng, sír, elgyászolja a családját a színpadon, aztán hazamegy és nekiáll mosogatni… Fura dolog ez. 

 romeo_et_juliette_partner_gabriele_corrado_foto_alice_blangero.jpgRoméo et Juliette - fotó: Alice Blangero

Magyarországon tanultál táncolni, mégis elmentél innen, hova és mi ennek az oka?
A Magyar Táncművészeti Főiskolán végeztem és utána egy fél szezont töltöttem a Magyar Nemzeti Balettnél. Ezek után szerződtem Stockholmba, a Svéd Királyi Baletthez. Ennek akkor részben magánéleti oka volt, részben pedig vonzott az új, az ismeretlen, és úgy éreztem sok lehetőség van a stockholmi társulatban. Szerencsére így is lett, nyolc év, klasszikus és modern repertoár, rengeteg emberrel dolgozhattam együtt… és elsősorban így ismerkedtem meg Jean-Christophe-fal.

Milyennek tartod a magyar táncképzést az egyébhez képest, neked miben segített?
Magyarországon a méltán híres Vaganova rendszeren alapuló képzés szerint tanítottak minket. Nagyon jó ez az iskola és rengeteg sikeres magyar táncos van szerte a világban! Technikailag és művészileg is remek táncosokat képeznek itthon, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket.


Szerinted létezik olyan, hogy pesti közönség? Neked mért fontos itthon táncolni? Gondolkoztál rajta, hogy hazaköltözz?
Nagyon várom már, hogy újból Pesten táncolhassak. Elképesztően régen, 2008-ben léptem itt fel utoljára, s a nyolc év szinte egy fél táncos-karrier… Jó lesz a Margitszigeten táncolni, de egyelőre nem tervezem, hogy hazaköltözöm.

romeo_et_juliette_foto_alice_blangero.jpgAmikor a szülő beíratja a tízéves gyerekét balettozni, a kislány pont arról álmodik, hogy olyan lesz, mint Te: magas, szőke, mosolygós, aki 30 éves kora előtt feljut a csúcsra, Európa egyik leghíresebb városában vezető szólista lesz. Főszerepek sorát kapja egy éven belül, a bőröndje mindig az ajtó mellett áll, hiszen a fél világot beutazza. Léteznek ennek az áloméletnek az árnyoldalai?
Ez egy kivételesen gyönyörű szakma, ahol a közönség csak a végeredményt látja, miközben hihetetlen mennyiségű munka van egy-egy előadás mögött. A művészet mellett ott van a kőkemény fizikai oldala, a légies balerinák élsportolóként küzdenek. 
Nemrég összeszámoltam, az idei szezonban több mint száz órát repültem! Rengeteget utazunk, így a bőröndöm gyakorlatilag tényleg mindig az ajtó mellett áll. Fantasztikus dolog, ha az ember azt csinálhatja, amit szeret, ráadásul az egész világot beutazhatja. De azt sem szabad elfelejteni, hogy nem nyaralni megyünk Mexikóba. Rengeteg próba és előadás vár ránk, amikor megérkezünk egy 14 órás repülőút után bedagadt lábakkal, azonnal meg kell szokni a klímát és az időzónát. Az ember mindezt megérzi a fizikai teljesítő képességén. Szerencsére azért mindig van egy-két nap amikor lehet turistáskodni. 

Ennyi vándorlás után mit tekintesz otthonodnak?
Erre nem könnyű válaszolni. Magyarországra mindig haza fogok jönni, hiszen itt él a családom, akik mindenben feltétel nélkül támogatnak, és akik nélkül nem jutottam volna el oda, ahol most vagyok. Efölött abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy több otthonom is van. Stockholm mindig is az marad, hiszen ott él a barátaim többsége és nagyon szeretem a várost, de most már Monacóban is otthon érzem magam…

Az interjú a szinhaz.hu számára készült
portréfotó: Carl Thoborg

Szólj hozzá!

Címkék: interjú balett Barabás Marianna

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr198953360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (4) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (43) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (9) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (159) Billy Budd (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (14) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (3) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (21) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (2) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (9) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (44) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (5) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (3) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (2) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (1) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (2) Királyi Operaház Stockholm (3) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (21) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (2) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (7) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (21) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (29) Operaház (108) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (1) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (4) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (35) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salomé (1) Salome (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (4) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (18) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (8) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (1) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (5) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő