Aida az Operaházban

2015.04.03. 09:47 caruso_

Első pillanatra nagyon meglepő az a tény, hogy noha az Aida nem csak világszerte, de Budapesten is az egyik legtöbbet játszott opera – csak az Operaház több mint kilencszázszor tűzte eddig műsorára – mégis mindössze ötféle rendezést láthatott belőle a közönség az elmúlt 130 év alatt. A magyarázat nagyon egyszerű: a publikum jelentős része a szép díszleten és a nagy felvonuláson kívül nem sokra kíváncsi Verdi remekművéből.

aida_spannraft_aida.jpgSpannraft Ágoston díszletrajza

Az Aida magyarországi bemutatójára alig három évvel a kairói premier után, 1875. április 10-én került sor a régi Nemzeti Színházban Ormay Ferenc műfordításában. A berlini után ez volt a második Olaszországon kívül tartott előadás. A bemutatót a frissen kinevezett főzeneigazgató, Erkel Sándor tanította be és Böhm Gusztáv rendezte, a díszleteket Lehmann Mór tervezte. A címszerepet Minnie Hauk amerikai szoprán, Amnerist Tannerné Szabó Rózsa (nem sokkal később Erkel Sándor felesége lett), Radamest Ellinger József, Amonasrót Láng Fülöp, Ramfist a veterán Kőszeghy Károly énekelték. A siker minden várakozást felülmúló: „Nem emlékszünk rá, hogy a Nemzeti Színházban valaha is iylen nagy tetszéssel fogadtak volna egy új dalművet. A drámai mozgalmasság, a sajátos kolorit és a dallamok hallatlan nagy bősége együttvéve megragadó hatás tett a közönségre.” Érdemes megfigyelni, hogy a kritikus, aki először találkozott az Aida dallamaival, hogyan próbálta meg az Előjátékot elhelyezni az általa ismert zeneművek rendszerében: „A bevezetés élénk hangulatteljes. Szépsége nem veszít az által, hogy első taktusai Liszt Erzsébet oratóriumára emlékeztetik a hallgatót, s közepe táján Trisánra, majd Tannhäuserre gondolunk.” Az Aida sikerét jelzi, hogy az Operaház megnyitásáig 69 előadást ért meg.

A frissen megnyitott Sugár úti palota sem nélkülözhette a népszerű operát. Már az első évadban, 1885. április 13-án előadták. A Káldy Gyula által rendezett új produkció fő ékessége Spannraft Ágoston díszlete volt. A szereposztás meglehetősen nemzetközire sikeredett: Emma Turolla (Aida) és Vittorina Bartolucci (Amneris) Olaszországból, František Broulik (Radames) Csehországból érkezett, mellettük a francia nemesi ősökkel büszkélkedő Bignio Lajos énekelte Amonasrót, Ney Dávid, egy várpalotai tímár fia pedig Ramfist. A korabeli állapotokat jól jellemzi az alábbi néhány sor: „Az aethiop fogolynők fekete karral és fehér arccal jelentek meg. Az nem baj, ha királyuk nem festi feketére képét, mert az arcjáték többet ér, mint a fekete szín: de a néma csoport mit sem vesztene, ha szerecseneknek látnánk.” A produkció ennek ellenére egészen 1912-ig 162 előadást ért meg. Lehetetlen lenne felsorolni azokat a jeles művészeket, akik felléptek a produkcióban. Csak néhány kiragadott név: Vasquez Italia, Krammer Teréz, Medek Anna (Aida), Fodorné Aranka, Szamosi Elza (Amneris), Giovanni Lunardi, Francesco Signorini (Radames). Hasonló módon képtelenség lenne felsorolni a vendégművészeket, akik közül egyetlen név ragyog leginkább ki: Enrico Carusóé.

aida_hevesi_banffy_004.jpgA Bevonulási jelenet Hevesi Sándor rendezésében

Kicsit több mint száz éve, 1913-ban, a komponista születésének centenáriumán A trubadúrral indult a hazai Verdi játszás első nagy újító hulláma, mely Hevesi Sándor rendező, Bánffy Miklós tervező és Egisto Tango karmester nevéhez köthető. Az új Aida 1913. november 13-án került színre, s egészen 1950-ig műsoron maradt. A premier szereposztása: Medek Anna (Aida), Haselbeck Olga (Amneris), Környei Béla (Radames – a szerep első magyar megszólaltatója), Rózsa S. Lajos (Amonasro) és Venczell Béla (Ramfis). Az előadás két dolog miatt volt szenzáció a maga idejében: a monumentális látvány miatt (korábban elképzelhetetlen volt 300 ember a színpadon és a Lázár utcáig épített díszlet), valamint Hevesinek köszönhetően, aki a dekadens egyiptomi és az ősi-barbár etióp kultúrát szemesítette rendezésében. Az évek során mindebből legjobb esetben is csak a látványvilág maradt meg. A főszereplők közül kiemelkedik Walter Rózsi, Báthy Anna, Rigó Magda és Takács Paula (Aida), Némethy Ella, Basilides Mária, Tutsek Piroska és Palánkay Klára (Amneris), Halmos János, Laczó István és Simándy József (Radames), palló Imre, Svéd Sándor, Losonczy György és Fodor János (Amonasro), Székely Mihály és Koréh Endre (Ramfis) neve. Olyan világnagyságok vendégszerepeltek a produkcióban, mint Pietro Mascagni, Felix Weingertner, Julius Patzak, Helge Roswaelnge, Jussi Björling, Set Svanholm, Giuseppe Lauri-Vopi, Gyenge Anna, Németh Mária, Maria Caniglia, Elisabeth Rethberg és Ebe Stignani.

Az Operaház legrövidebb életű Aida produkcióját – mely „mindössze” 13 szezont ért meg – 1952. február 16-án mutatták be az akkori Városi Színházban. Závodszky Zoltán új fordításában Ferencsik János vezényelte az előadást, melyet Oláh Gusztáv rendezett, ugyancsak ő tervezte a díszleteket, a jelmezeket Márk Tivadar, a koreográfiát Harangozó Gyula. A két szereposztásban Laczkó Mária és Czanik Zsófia, Palánkay Klára és Delly Rózsi, Joviczky József és Laczó István énekelték a főszerepeket. A produkció majd’ minden nyáron a Margitszigeten – az Operaház nyári játszóhelyén – is színre került.

aida_miko.jpgSzőnyi Olga és Margaret Tynes Mikó András rendezésében

1964 decemberében mutatták be azt az Aida produkciót az Erkel Színházban, amelyikről már sokaknak maradt emléke. A Verdi operát Lamberto Gardelli tanította be, Mikó András rendezte, a díszleteket Forray Gábor, a jelmezeket Márk Tivadar, a táncokat Barkóczy Sándor tervezte. A kettős szereposztásban Dunszt Mária és Déry Gabriella (Aida), Komlóssy Erzsébet és Gombos Éva (Amneris), Simándy József és Szellő Lajos (Radames), Szalam Ferenc és Bódy József (Ramfis), Jámbor László és Melis György (Amonasro) énekelték a főszerepeket. Az előadást, mely 1992-ig műsoron maradt, 1980-ban Mihály András irányításával felfrissítették. Néhány név a produkcióba beálló művészek közül: Sudlik Mária, Laczó Ildikó, Tokody Ilona, Misura Zsuzsa, Rohonyi Anikó (Aida), Szőnyi Olga, Ercse Margit, Budai Lívia, Póka Eszter, Mészöly Katalin, Komlósi Ildikó (Amneris), Karizs Béla, Ilosfalvy Róbert, Horváth Bálint, B. Nagy János (Radames). Természetesen húsz év alatt rengeteg vendégművész is megfordult az Erkel Színházban, a legemlékezetesebben – természetesen az 1987-es Domingo – Obrazcova pároson túl: Margaret Tynes, Maria Biesu, Ghena Dimitrova, Anna Tomowa-Sintow, Grace Bumbry, Fiorenza Cossotto, Irina Arhipova, James King, Carlo Cossutta és Kónya Sándor.

aida_totalok_2011.jpgNagy Viktor rendezése

Kicsit több mint két évtizedet élt meg a Nagy Viktor – Csikós Attila – Vágó Nelly – Fodor Antal alkotói négyes által fémjelzett Aida produkció, mely az Erkel Színházon kívül a Margitszigeten, a Szegedi Szabadtéri Játékokon és több német városban is látható volt. Az előadás volt Lamberto Gardelli egyik utolsó munkája. A kettős premieren Misura Zsuzsa és Szilfay Márta, Takács Tamara és Pánczél Éva, B. Nagy János és Molnár András, Airizer Csaba és Bátor Tamás, Sólyom-Nagy Sándor és Berczelly István énekelték a főszerepeket.

Fotók: Operaház Emlékgyűjtemény 

Szólj hozzá!

Címkék: operaházi kronológia Giuseppe Verdi Aida

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr857325386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (4) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (43) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (9) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (159) Billy Budd (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (14) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (3) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (21) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (2) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (9) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (46) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (5) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (2) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (1) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (2) Királyi Operaház Stockholm (3) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (21) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (2) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (7) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (21) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (29) Operaház (109) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (1) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (4) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (35) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (4) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (18) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (8) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (1) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (5) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő