Cosi fan tutte az Operában

2014.10.10. 09:27 caruso_

Cosi 1930_Sándor Erzsi_Bodó Erzsi.jpgAz öt nagy Mozart opera közül a Cosi fan tutte került utoljára az Operaház repertoárjára, megdöbbentően későn, csak 1930. január 9-én. Az osztrák szerző műveivel igen nehezen barátkozott meg Budapest közönsége, a Don Giovanni, a Figaro házassága és a Varázsfuvola is csak elvétve szerepelt a színház műsorán. Az 1910-es években gróf Bánffy Miklós és hevesi Sándor indított egy Mozart ciklust, ennek utolsó állomása volt az Álruhás kertészlány átdolgozása Goldini Mirandolinájának cselekményére. Tehát előbb „írtak” egy új Mozart operát és csak utána mutatták be az abszolút nem aktuálisnak tartott Cosi fan tuttét. A késlekedés okáról így ír Diósy Béla" Mi tagadás, a Cosi fan tutte szövege gyenge munka. A szöveg struktúrája laza, drámai cselekménye csekély. A legtöbb alak sablonos és így a szöveg igen hamar unalmassá válik. Annál csodálatosabb az új opera zenéje." A magyarországi bemutatóra Lorenzo da Ponte szövegét Lányi Viktor fordította, a díszleteket és a jelmezeket az előadás rendezője, Márkus László tervezte. Már ekkor táncokkal dúsították a hatszereplős vígoperát, melynek koreográfusa Brada Ede, karmestere Rékai Nándor volt. A bemutatón Fiordiligit Sándor Erzsi, Dorabellát Bodó Erzsi, Ferrandót Rösler Endre, Guglielmót Kálmán Oszkár, Don Alfonsót Szende Ferenc, Despinát (akit az esetleges szemérmetlen áthallások elkerülése végett szemérmesen Rosinává kereszteltek) Halász Gitta énekelte. A Cosi fan tutte nem érdekelte a közönséget. Az első évben hétszer ment, majd 1932-ben még egyszer (ekkor Szabó Lujza és Báthy Anna énekelték a testvérpárt), 1935-től Ferencsik János vette át az előadást, mely 1938-ig maradt repertoáron.

Nádasdy Kálmán kapta a lehetőséget, hogy 1942. január 6-án felfrissítse Márkus László produkcióját. A karmester ismét Ferencsik, az érdeklődés ismét csekély, Péterfi István szerint: A Cosi fan tutte szövegkönyve körül több mint másfélszázada folynak a viták és soha nem is fognak megszűnni. (...) És ha az esztétikusoknak, kritikusoknak, zenetörténészeknek most is érdekes feladat Lorenzo da Ponte csintalan librettójának bírálása, elemzése, magyarázása, ma már nem izgat a védők és támadók érvelése, mert a zenei lángelme töretlen fényében ragyog az egész alkotás." 1943-ig mindössze ötször adják. A régi szereposztásból egyedül Rösler Endre marad meg, ekkor mutatkoznak be azok a művészek – Osváth Júlia, Rigó Magda, Losonczy György és Maleczky Oszkár, akik a következő évtizedben a Cosi fan tutte előadások oszlopai lesznek. Despinát a tragikus sors Szabó Ilonka énekelte, őt a háború után Halász Gitta, majd Neményi Lili pótolta.

Cosi_1942_DR_Márkus001.jpgA I. felvonás fináléja - 1942

A Cosi fan tutte Otto Klemperer jóvoltából foglalta el jogos helyét a hazai operatörténetben. 1948. február 29-től hét előadást vezényelt a darabból, s ezek közül az egyiket a Rádió Archívuma megőrizte, sőt, Németországban cd-n is megjelent. A szereposztás ekkor nem változott. Ellenben néhány héttel később Stúdióelőadásban Mikó András rendezésében, Blum Tamás vezényletével mutatták be a Mozart operát. A fiatal előadói gárdából (Pavlánszky Edina, Mátyás Mária, Somogyváry Lajos, Koszó István, Várhelyi Endre, Koltay Valéria) szinte mindenki átkerült a repertoár előadásba. Ekkoriban énekelte Dobay Lívia és Sándor Judit először Dorabellát, Faragó András Guglielmót és Raskó Magda Despinát.

Tóth Aladár igazgatásának éveiben Mozart művei folyamatosan műsoron szerepelte. A Cosi fan tuttét Oláh Gusztáv újította fel, 1952.november 4-én. A díszleteket ő maga, a jelmezeket Márk Tivadar tervezte, az előadás karmestere ismét Ferencsik volt. A szereposztás ekkor sem sokat változott, Osváth Júlia, Rigó Magda, Faragó András és Neményi Lili mellett Remsey Győző Ferrando szerepében debütált. Érdekes, hogy Melis György mindössze 29 évesen, pályája kezdetén először Don Alfonsót énekelte. Az 1950-es években nagyon megszaporodtak a Cosi fan tutte előadások, Mozart születésének bicentenáriumakor, 1956. január 28-án is adták. Ferencsiktől Kórodi András és Kulka János vette át a darab irányítását, az összecsiszolt együttesbe néhány régi énekes mellett Orosz Júlia mutatkozott be Despinaként.

Cosi 20x30.jpgAz I. felvonás fináléja - 1950

Szinetár Miklós először 1960-ban rendezte meg egyik kedvenc operáját. Furcsa premier lehetett ez, ugyanis a díszlettervező Oláh Gusztáv ekkor már négy éve halott volt. A párhuzamos szereposztásokat Erdélyi Miklós és Lukács Ervin vezényelte. A két együttest Ágai Karola, Szőnyi Olga, Réti József, Melis György (ezúttal Guglielmoként)  Maleczky Oszkár és László Margit, valamint Osváth Júlia, Sándor Judit, Barta Alfonz, Palócz László, Maleczky Oszkár és Koltay Valéria alkotta. Nem sokkal később Nádas Tibor is bemutatkozott Don Alfonso szerepében. A premierről rádiófelvétel készült, sőt a tv is rögzítette az egyik előadást. A produkció 1966-ig maradt műsoron, 1962 februárjában tartották a századik Cosi fan tutte előadást. A (kelet) berlini Staatsoper 1968-as vendégjátéka alkalmából Mozart operáját is elhozta Budapestre, a szereposztásból Peter Schreier neve emelkedik ki. Szinetár rendezését 1970. december 20-án ismét elővették. Az új betanulást Medveczky Ádám vezényelte, a szólistahatost Lehoczky Éva, Ercse Margit, Barta Alfonz, Sólyom Nagy Sándor, Ütő Endre és Kalmár Magda alkotta. Ez a csapat szinte változatlan összeállításban egészen 1977-ig énekelte a darabot, mindig Medveczkyvel. Egyetlen új szereplő Hankiss Ilona volt Despinaként, a korábbi együttesből olykor Ágai Karola, Szőnyi Olga, Nádas Tibor és László Margit is színre lépett.

A Cosi fan tutte előadás-történetének leghosszabb szériája 1979. április 21-én kezdődött. Ekkor mutatták be azt a Szinetár rendezést, amely egészen 2012 márciusáig műsoron volt, összesen 206 előadásban. A felújítást Lukács Ervin vezényelte, a két szereposztásban Kincses Veronika, Takács Klára, Gulyás Dénes, Gáti István, Melis György és Kalmár Magda, illetve Tokody Ilona, Takács Tamara, Gulyás Dénes, Bende Zsolt, Gregor József és Ötvös Csilla énekeltek. A következő években beállt a produkcióba Kórodi András, Medveczky Ádám, Cser Miklós (karmesterek), Csengery Adrienne, Iván Ildikó (Fiordiligi), Leblanc Győző, Bándi János, Réti Csaba (Ferrando). Az Operaház bezárások néhány évig az Erkel Színházban ment az előadás, majd visszakerült a bemutató színhelyére. Néhány évi pihentetés után Mozart halálának centenáriumára 1991-ben Kovács János frissítette fel a produkciót, ekkor Csavlek Etelka, Ulbrich Andrea, Laczó András, Ötvös Csaba, Tóth János és Ötvös Csilla énekelte a szerepeket. A következő években hozzájuk csatlakozott: Dala Péter, Kocsár Balázs, Oberfrank Péter, Kaposi Gergely és Ferenc von Szita (karmesterek), Ardó Mária, Bátori Éva (Fiordiligi), Bokor Jutta, Gémes Katalin (Dorabella), Derecskei Zsolt, Pataki Antal, Kovácsházi István (Ferrando), Martin János, Vághelyi Gábor, Sárkány Kázmár, Busa Tamás (Guglielmo),  Kenesey Gábor, Póka Balázs (Don Alfonso), Földi Melinda és Fülöp Zsuzsanna (Despina).

Cosi1979_Gulyás_Kalmár_Gáti_001.jpgGulyás Dénes, Kalmár Magda és Gáti István 1979-ben

Szintén Kovács János volt az, aki az első olasz nyelvű Cosi fan tutte előadást vezényelte, 1999 októberében. A szólistagárdát ekkor Frankó Tünde, Megyesi Schwarz Lúcia, Kovácsházi István, Licio Bruno, Ötvös Csaba és Iván Ildikó alkotta. Ugyan még ezután is ment magyar a darab, de egyre inkább érvényesült a nemzetközi trend, és az új szereplők már olaszul énekeltek. A következő 13 évben leggyakrabban Vashegyi György vezényelte az előadást, mely egy évadon keresztül a Thália Színházban ment. Újak voltak: González Mónika, Kolonits Klára, Herczenik Anna (Fiordiligi), Meláth Andrea, Vizin Viktória, Schöck Atala, Várhelyi Éva, Mester Viktória, Heiter Melinda (Dorabella), Timothy Bentch, Szappanos Tibor, Vadász Dániel, Megyesi Zoltán (Ferrando), Bátki Fazekas Zoltán, Kovács István, Molnár Levente, Rezsnyák Róbert, Haja Zsolt, Szegedi Csaba (Guglielmo), Gárday Gábor, Ionel Pantea, Busa Tamás (Don Alfonso), Kincses Veronika, Csonka Zsuzsanna, Kukely Júlia és Ardó Mária (Despina).

_MG_0241.JPGHerczenik Anna, Szappanos Tibor, Haja Zsolt és Mester Viktória 2009-ben

Az OperaStúdió 2006-os vizsgakoncertjén az Erkel Színházban egyszer eljátszották a vígoperát Ionel pantea rendezésében, Harazdy Miklós vezényletével. Fodor Beatrix, Borsos Edith, Megyesi Zoltán, Molnár Levente, Ionel Pantea és Sáfár Orsolya mutathatta meg ekkor tudását. A Cosi fan tutte eddig 366-szor szerepelt az Operaház repertoárján.

A 2014-es felújítás rendezője Jiri Menzel, így nyilatkozott az origónak: "Sosem veszem komolyan az opera cselekményét. Az a tapasztalatom, hogy az operának nincs szüksége sztorira, pusztán ürügy, hogy legyen mit elénekelni. Ha az ember elolvassa a librettót, nem tud hova lenni a csodálkozástól, mekkora marhaság.Szerintem ma sem lehet álbajuszt ragasztva elhitetni a kedveseddel, hogy te egy másik ember vagy, és ráhajtani a barátod barátnőjére. Ez nettó marhaság." Ma este kiderül, hogy neki van-e igaza, vagy azoknak a rendezőknek, akik az egyik legmélyebb és legizglamasabb operának tartják Mozart remekművét.

 

Szólj hozzá!

Címkék: operaházi kronológia Cosi fan tutte Wolfgang Amadeus Mozart

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr766776601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (4) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (43) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (9) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (159) Billy Budd (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (14) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (3) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (21) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (2) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (9) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (46) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (5) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (2) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (1) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (2) Királyi Operaház Stockholm (3) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (21) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (2) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (7) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (21) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (29) Operaház (109) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (1) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (4) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (35) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (18) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (8) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (1) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (5) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő