A varázsfuvola az Operaházban II.

2014.05.27. 08:04 caruso_

Talán soha sem fog kiderülni, mi lehetett az oka annak, hogy 1942-től nem játszották az Operaházban a Varázsfuvolát. Hat év kihagyás után, 1948 februárjában vették elő ismét Mozart operáját. Ekkor már Tóth Aladár igazgató, aki a korábbi vezetőkkel ellentétben Mozart és Bartók mellett tette le névjegyét. A felújítás legprominensebb alakja Otto Klemperer volt, aki Pesten éppen a Varázsfuvolát vezényelte legtöbbször, összesen tizenhatszor. Egy későbbi előadását a Rádió is rögzítette, napjainkban is hozzáférhető lemezen, cd-n. Minden kritikánál többet ér, ha meghallgatjuk a felvételt, egy aranykor kevés ránk maradt hangzó dokumentumainak egyikét. Az előadás Oláh Gusztáv 25. operaházi jubileumának megünneplésére is szolgált. Oláh ismét hármas minőségben: rendezőként, díszlet- és jelmeztervezőként jegyezte a darabot. A produkció látványvilága nem sokban tért el az 1933-astól. Oláh ismét elrója tiszteletét Karl Friedrich Schinkel, a legendás Varázsfuvola-díszlet készítője előtt. Megmaradt az óegyiptomi látványvilág, de Oláh ekkor először – és utoljára – beszélt a szabadkőműves eszmerendszerről.  A premier főszereplői Koréh Endre, Rösler Endre, Mátyás Mária, Osváth Júlia és Mindszenti Ödön voltak. Klemperer után Ferencsik János, Kerekes János, Somogyi László, Pless László, Majorossy Aladár, Lukács Miklós és Kórodi András vezényelték az előadást. Rengeteg Sarastro mutatkozott be Székely Mihály és Kálmán Oszkár mellett: Várhelyi Endre, Littasy György, Bencze Miklós, Bódy József és a vendég Ernster Dezső. Taminót Nagypál László és Remsey Győző, Az Éj királynőjét Gyurkovics Mária, Páka Jolán, Gencsy Sári és a pályakezdő Ágai Karola, Paminát Neményi Lili és Gáncs Edit, Papagenót pedig Karona Lajos és Sárdy János énekelte a premier-szereposztás utáni előadásokon.

VarazsfuvolaKF212.jpgSarastro birodalma - Oláh Gusztáv ceruzarajza - forrás: OSZK

Noha 1956 elsősorban politikai felhangja miatt él a köztudatban, a zenei világ ekkor ünnepelte Mozart születésének 200. évfordulóját. Az Operaház repertoárján ekkor mind az öt nagy mű állandóan szerepel. Az évadban felfrissítették a Don Juant, a Varázsfuvola pedig átkerült az Erkel Színház játékrendjére. (Az opera nem először járt a Köztársaság téren, 1928-ban már játszotta a Városi Színház akkori társulata) A produkció még mindig Oláh Gusztáv munkája, aki a képek alapján kevés egyszerűsítéssel az Erkel kisebb színpadára helyezte át korábbi rendezését, miközben lényegében nem változtatott rajra. Annál szomorúbb olvasni a rendezőóriás cikkét az előadás előtti napokban, melyben előző munkáját önmaga bélyegzi formalistának, melynek hibáit igyekszik kijavítani. Harsányi Zsolt szövegét Fischer Sándor frissítette fel, mindkét szereposztást Kórodi András vezényelte. A szereposztásban nem sok változott a korábbiakhoz képest Sarastro: Székely Mihály és Littasy György, Tamino: Simándy József,  Remsey Győző, később a Debrecenből felszerződő Barta Alfonz, Az Éj királynője: Ágai Karola, Lehoczky Éva majd Gábor Artemisz, Pamina: Osváth Júlia és Gáncs Edit, Papageno: Sárdy János és Nádas Tibor. Mint közismert, Simándynak ez volt az egyetlen Mozart szerepe, melyet aztán kihagyásokkal a 70-es évekig szívesen énekelt.

Varázsfuvola1956_II_9.jpg

Sarastro birodalma, 1956

A varázsfuvola 1960_Ferencsik János_001_1.jpgMikó András 1960-ban rendezhette meg először a Varázsfuvolát.A kritikusok nagy része értetlenséggel vegyes elutasítással fogadta az új előadást. Néhány évvel korábban robbant be a köztudatba az új-bayreuth-i irányzat, melyben a Wagner unokák próbálták megtisztítani nagyapjuk életművét. Mikó ugyanilyen letisztult körszínpadra álmodta a Varázsfuvolát. Az előadáshoz Fülöp Zoltán egyszerű síkidomokból álló díszletet tervezett. Rajk András a három háromszögből álló templommal sem tudott mit kezdeni, de azt végképp nem tudta elfogadni, hogy az őrtállókat miért állították két hengerben. Márk Tivadar jelmezei is megütközést keltettek, különösen a papok „műtősruhái, és a nem szerecsen rabszolgák. A felújítást Ferencsi János vezényelte, a főszerepeket Székely Mihály és Mészáros Sándor, Barta Alfonz és Simándy József, Jasper Bella és Ágai Karola, Házy Erzsébet és Osváth Júlia, Radnay György és Melis György énekelték. Ferencsik után Erdélyi Miklós, Pless László és Medveczky Ádám vették át a darabot, Bódy József, Supala Kolos Ütő Endre és Gregor József; Szigeti László, Gábor Artemisz és Lehóczky Éva; László Margit; Nádas Tibor, Dene József és Kovács Pál állt be. Az évek során többször frissítették fel a teljes szereposztást. 1966-ban Szalma Ferenc, Korondy György, Zádorfalvi Margit, Andor Éva és Dene József mutatkozott be (karmester: Lukács Ervin), 1971-ben Kováts Kolos, Fülöp Attila, Gábor Artemisz majd Forgács Júlia, Andor Éva majd Csengery Adrienne és Bende Zsolt (karmester: Borbély Gyula), végül 1976-ban Polgár László, Hormai József, Gábor Artemisz, Sudlik Mária és Mersei Miklós (karmester: Kovács János). Több disszidens művész, így Littasy György, Leslie Chabay, Geszty Szilvia és Laki Krisztina, és jelentős német énekes, mint Peter Schreier, Edda Moser és Erich Kunz lépett fel a Varázsfuvolában. A produkció elképesztően sok, összesen 320 előadást ért meg két évtized alatt.

Varázsfuvola_Ágai Karola_Éj királynője_25 jubileum_1983_1.JPGMikó András 1960-as rendezést Mikó András 1980-as rendezése váltotta fel. Ha valaha a fiatal rendező gondolt is valamit Mozart remekművéről, a nyugdíj felé közeledő Kossuth-díjas főrendező már nem sokat. Stílustalan munkája ismét majdnem két évtizedig és újabb kétszáz előadáson keresztül szolgálta vasárnap délelőttönként a fiatalok elriasztását a műfajtól. A premier Ferencsik János egyik utolsó fellángolása volt. A főszerepeket Kováts Kolos és Polgár László, Gulyás Dénes és Molnár András, Lehoczky Éva és Nádor Magda, Kalmár Magda és Pászthy Júlia, Gáti István és Vághelyi Gábor énekelték. Később Lukács Ervin, Kórodi András, Kovács János, Medveczky Ádám, Csányi Valéria, Nagy Ferenc és Dénes István is vezényelte az előadásokat. Gregor József, Szüle Tamás, Bárány-Paál László, Király Miklós, Valter Ferenc és Bátor Tamás Sarastro, Bándi János, Hormai József, Daróczi Tamás, Laczó András, Mukk József és Kovácsházi István Tamino, Ágai Karola, Fekete Veronika, Pánti Anna, Murár Györgyi, Székelyhidy Hajnalka, Miklósa Erika és Csonka Zsuzsanna Az Éj királynője, Csengery Adreinne, Andor Éva, Pitti Katalin, Csavlek Etelka, Pelle Erzsébet, Ardó Mária és Gémes Szilvia Pamina, Ötvös Csaba, Martin János, Szilágyi Béla és Sárkány Kázmér Papageno szerepét alakította.

1993-ban hirdették meg az I. Nemzetközi Énekversenyt, a Varázsfuvola szerepeire. A győztesek három előadást énekelhettek az Operaházban, melyet Günter Roth rendezett és Peter Maag vezényelt. Érdemes végigolvasni a nyertesek listáját és elmerengeni azon, hogy egy versenygyőzelem mennyre segít elő egy pályafutást. Az 1993-as nyertesek: Valter Ferenc; Ferdinand von Plettenberg; Trubin Beáta; He-Ok Moon és Gémes Szilvia; Christoph Wendel és Kálmán Péter.

Egy időben az Operaház vezetősége a Thália Színházzal kísérletezett, mint a színház második-harmadik, kamaraoperai játszóhelye. Az első ilyen próbálkozás 1998-ban a Varázsfuvola felújítása volt, Szikora János rendezésében, Vásáry Tamás vezényletével. A premier szereposztásának élén Kováts Kolos, Gulyás Dénes, Pánti Anna, Rost Andrea és Massányi Viktor neve állt. A produkció gyors vándorlásba kezdett, s a következő másfél évtizedben hol az Erkel Színházban, hol az Operaházban, hol ismét a Tháliában tűnt fel a kis színpadra tervezett díszlet. A vándorlás alatt Kovács János, Medveczky Ádám, Csányi Valéria, Gál Tamás, Lukás Ervin, Oberfrank Péter, Köteles Géza, Vashegyi György és Sándor Szabolcs vezényelte az előadást. Sarastro szerepében Polgár László, Rácz István, Valter Ferenc, Palerdi András és Fried Péter, Taminóként Kovácsházi István, Mukk József, Daróczi Tamás, Kiss Péter, Timothy Bentch, Nyári Zoltán és Brickner Szabolcs, Az Éj királynőjeként Miklósa Erika, Trubin Beáta, Szepessy Beáta, Kővári Eszter Sára, Hertelendy Rita, Huszár Barbara, Fischl Mónika és Fonyó Barbara, Paminaként Fülöp Zsuzsanna, Gémes Szilvia, Wierdl Eszter, González Mónika, Herczenik Anna és Létay-Kiss Gabriella, Papagenoként Busa Tamás, Szilágyi Béla, Kovács István, Hábetler András, Molnár Zsolt, Sólyom Nagy Máté és Horváth Ádám lépett fel benne.

Varázsfuvola_1998_Polgár_Rost.JPGJelenet Szikora János Varázsfuvolájából. Középen Polgár Lászlő és Rost Andrea

Miközben az Erkel Színházat életveszélyes állapotára való hivatkozással zárva tartották, az Operaház ismét új játszóhelyek után volt kénytelen nézni. Így jutottak el 2009 telén a Vígszínházhoz, ahhoz a pesti színházépülethez, mely leginkább alkalmas operák előadására. Az előadást a Vígszínház leköszönő vezetője, az opera műfajával először kísérletező Marton László állította színpadra. A Varázsfuvolát a nagy érdeklődésre való tekintettel hármas szereposztásban mutatták be, melyhez a következő évadban újabb főszereplők csatlakoztak. A Vígszínházban végül összesen 33 előadást tartottak, az utolsót 2011. április 11-én, ez volt a 873. Varázsfuvola az Operaház megnyitása óta. A karmesteri pulpitusnál Fischer Ádám, Kovács János, Török Géza majd Kovács László álltak. Sarastrót Polgár László, Rácz István Szvétek László és Fried Péter, Taminót Brickner Szabolcs, Nyári Zoltán Pataky Potyók Dániel, Kőber Tamás és Tarjányi Tamás, Az Éj királynőjét Miklósa Erika, Kolonits Klára, Varga Viktória és Lőrincz Judit, Paminát Hajnóczy Júlia, Fodor Gabriella, Wierdl Eszter és Kriszta Kinga, Papagenót Nagy Ervin, Haja Zsolt, Szegedi Csaba énekelték.

DSC_0037.jpgJelenet Marton László Varázsfuvola rendezéséből, középen Hajnóczy Júlia és Brickner Szabolcs

Az idei évad valóságos Varázsfuvola özönt tartogat a pesti közönségnek: ezzel az operával nyitották meg az újjá varázsolt Zeneakadémia Kistermét, Parázsfuvolácska címmel gyerekváltozat készült az Erkel Színházban, Szinetár Miklós ugyanott kísérletezett Mozart megunhatatlan remekével.

Fotók: Operaház Emléktár

Szólj hozzá!

Címkék: operaházi kronológia A varázsfuvola Wolfgang Amadeus Mozart

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr76212883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (4) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (43) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (9) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (159) Billy Budd (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (14) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (3) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (21) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (2) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (9) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (44) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (5) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (3) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (2) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (1) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (2) Királyi Operaház Stockholm (3) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (21) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (2) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (7) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (21) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (29) Operaház (108) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (1) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (4) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (35) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salomé (1) Salome (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (4) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (18) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (8) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (1) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (5) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő