Falstaff az Operaházban

2013.09.28. 11:43 caruso_

Falstaff_Palló.jpgAz Otello 1887-es, tehát a milánói ősbemutató után mindössze tíz hónappal később színre került nagy sikerű bemutatója után nagy űr keletkezett a hazai Verdi játszásban. Az olasz komponista legnépszerűbb darabjai maradtak csak az Operaház játékrendjén. Hosszú pangás után az 1910-es évek közepén gróf Bánffy Miklós és Hevesi Sándor leheltek új életet az elaggott produkciókba. Ekkor újították fel a Rigolettót, A trubadúrt, a Traviatát, Az álarcosbált, az Aidát és az Otellót. A többi Verdi operát nem adták. Mint oly sok mindenben, a nagy olasz zeneszerző szélesebb hazai megismerésében is Radnai Miklós igazgató volt a fáklyavivő. Neki köszönhető, hogy tetemes – harmincnégy évnyi – késéssel, 1927. május 27-én végül Lányi Viktor műfordításában megszólalt a Falstaff. A magyarországi bemutatót Fleischer Antal vezénylete, az előadást Márkus László rendezte, s a díszleteket is ő tervezte. A címszerepben a kor legnagyobb baritonja, Palló Imre lépett fel, Fordot Farkas Sándor, Fentont Somló József, Alicét Halász Gitta, Annuskát Tóth Erzsi, Mrs. Quickly-t Bársony Dóra énekelte. Meglepően egységes és megdöbbentően unalmas végigolvasni a mindenkori Falstaff előadások kritikáit. Más darabokkal ellentétben itt a sajtó folyamatosan azonos véleményen van. Már a kezdeti időkben felismerik Verdi utolsó operájában a remekművet, és csak a legnagyobb tisztelet hangján írnak róla. Dicsérik az előadást, elsősorban Márkus „Shakespeare-i ihletésű rendezését”. Meglepő módon éppen Palló Imre az, akinek alakításával némi fenntartást fogalmaztak meg. A ránk maradt felvételei alapján valóban pont Falstaffként nehéz elképzelni őt. Ennek ellenére alakítása később beérett, s a szerepet egészen az 50-es évek végig (tehát több mint három évtizeden keresztül) megtartotta. A szakmával ellentétben a közönség nem lett egyből a darab elkötelezett híve. A május bemutató után még négyszer került színre az évadban, majd a következő években csak egy-két előadást tudtak tartani belőle, 1936-ig. Sergio Falioni 1928-ben vette át a darabot, hatását még az 50-es években is emlegetik. Két új Annuska mutatkozott be az évek során: Medák Sári, aki később Anja Silja menedzsere lett és a pályakezdő Orosz Júlia; Budánovits Mária Meg és Quickly szerepét is énekelte. Két világhírű bariton is vendégszerepelt a címszerepben: Giacomo Rimini és Mariano Stabile.

Falstaff 1939_001.jpgHárom év szünet után 1939. március 14-én újította fel az operaház a Falstaffot. Az előadást természetesen Failoni vezényelte, az új díszleteket Oláh Gusztáv tervezte, az előadást Rékai András rendezte, akinek addigi legjobb munkájaként említik a kritikusok. A címszerepet még mindig Palló birtokolja, Ford Hámory Imre, Fenton Sárdy János, Alice Dobay Lívia, Annuska Tamás Ilonka, Quickly Gere Lola volt. Az előadásokat később Ferencsik János vette át, 1951-ben pedig Mario Rossi vezényelte háromszor, de Failoni egészen 1947-ig szívesen vezénylete Verdi remekét. A produkció pár év „háborús szünetet” kivéve egészen 1954-ig műsoron volt. 1947-ben fefrissítették a szereposztást, ekkor állt be Maleczky Oszkár (Ford), Fehér Pál majd Gera István (Fenton), Raskó Magda (Annuska) és Németh Anna (Quickly). Két vendég-együttes is járt az Operaházban, 1942-ben a firenzei Teatro Comunale társulata, – olyan sztárokkal, mint Mariano Stabile, Francesco Albanese és Fedora Barbieri – 1952-ben pedig a berlini Komische Oper hozta el három estére Walter Felstenstein rendezését.

Falstaff1958_Orosz_Raskó_Sándor_Tiszay_001.jpgOrosz Júlia, Raskó Magda, Sándor Judit és Tiszay Magda

1955. novemberében két szereposztásban újította fel a vígoperát az Operaház. Mikó András korai rendezése „megtartotta Rékai András tablóit, csak a magánjeleneteteket változtatta meg.” A díszleteket Fülöp Zoltán, a jelmezeteket Márk Tivadar, a táncokat Horváth Margit készítette. Mindkét szereposztást Kerekes János vezényelte. Palló Imre mellett egy fiatalember debütál a címszerepben, Palócz László. Fordot Maleczky Oszkár és Radnai György, Fentont Gera István és Remsey Győző, Alicét Orosz Júlia és Dobay Lívia, Annuskát Házy Erzsébet és Gáncs Edit, Quickly-t Németh Anna és Tiszay Magda énekelte. Két évvel később új főszereplők mutatkoztak be: Hámory Imre (ezúttal Falstaffként), Bartha Alfonz (Fenton), Balogh Éva m.v. (Alice) és Hankiss Ilona (Annuska). A produkció 1960-ig ment.

Falstaff03.jpgMikó András második Falstaff rendezésének premierje 1966. február 13-án volt. Ez az az előadás, mely többször leporolva egészen a 90-es évikig látható volt. Díszleteit és jelmezeit Makai Péter tervezte, az előadásokat Ferencsik János és Oberfrank Géza, majd Kórodi András vezényelték. A szereposztás a világ bármely dalszínházában lefogadható lett volna. Falstaffként Melis György és Radnai György, Fordként Faragó András és Sebestyén Sándor, Fentotnént Bartha Alfonz és Mátray Ferenc, Aliceként Déry Gabreilla és Ágai Karola, Annuskaként Erdész Zsuzsa és Andor Éva, Quickly-ként Komlóssy Erzsébet és Szirmay Márta váltotta egymást. Tíz éven keresztül futott az előadás, úgyhogy mindössze kétszer lépett fel benne vendégművész: 1968-ban Tito Gobbi, 1974-ben pedig Berdál Valéria. A többi előadáson az kizárólag eredeti szereposztások művészei léptek fel. Ennél nagyobb dolog egy olyan együttes-operával, mint a Falstaff nem történhet. 1977-ben mutatkozott be egy teljesen új szereposztás, Lamberto Gardelli betanításában: Sólyom-Nagy Sándor, Patricio Mendez, Berkes János, Sudlik Mária, Pászthy Júlia és Jablonkay Éva. 1980-ig Giuseppe Patané és Medveczky Ádám is vezénylete a darabot. A 200. előadáson ünnepelte Melis György operaházi tagságának 30. évfordulóját. A színház centenáriumi újranyitását követően 1985 februárjától játszották újra a Falstaffot. Az előadásokat ekkor Erdélyi Miklós vezényelte. A címszerepet ismét Melis György és Sólyom-Nagy Sándor alakította, Ford Patricio Mendez és Kovács Pál, Fenton Berkes János és Bándi János, Alice Sudlik Mária majd Andor Éva, Annuska Pászthy Júlia és Farkes Katalin, Quickly Jablonkay Éva majd Komlóssy Erzsébet volt. 1988 júniusában újabb életet leheltek a produkcióba. A szereposztás élén változatlanul Melis György állt, Ötvös Csaba, Gurbán János és Póka Balázs énekelte Fordot, Gulyás Dénes és Laczó András Fentont, Kukely Júlia és Csavlek Etelka Alicét, Murár Györgyi és Pánti Anna Annuskát, Farkas Éva és Mészöly Katalin Quickly-t, az előadásokat Nagy Ferenc és Oberfrank Géza vezényelte.

Falstaff 1992_001.jpgA II. felovnás fináléja, 1985, fotó Mezey Béla

Falstaff_2002_Gregor_002.jpgA Falstaff budapesti előadás-történetében új fejezetet nyitott a korán elhalt, Gonzálezné Horváth Veronika nevével fémjelzett Budapesti Nemzetközi Énekverseny, melyben a 90-es évek végén egy-egy opera főszerepeiben mérkőztek meg a fiatal művészek, hogy aztán a nyertesek egy új produkció kész előadásában is szerepelhessenek. 1997 januárjában a nem igazán látványos verseny-szerepeket tartalmazó Falstaff zsűrijének elnöke Fedora Barbieri volt. Ősszel az Operaházban „Gianfranco de Bosio Vámos László filmje és alapgondolata szerint vitte színre a darabot, tisztelegve a nagy magyar rendező emléke előtt.” A szép gondolat a gyakorlatban sajnos nem sokat jelentett, az előadást tulajdonképpen Fehér András rakta színpadra, a fent jelzett holt és félholt urak helyett. Előbb Veronában mutatták be a produkciót, aztán 1997 októberében a ráérő verseny győztesek Pesten is eljátszhatták szerepeiket Ötvös Csaba és Kálmándi Mihály mellett. A négy előadást Kocsár Balázs vezényelte, a díszleteket Csikós Attila, a jelmezeket Nica Magnini tervezte. Tanulságos megnézni tizenötév távlatából, hova jutottak a fiatal művészek. Uehara Masitoshi (Fenton), Cinzia Rizzone (Alice), Michaela Stanicu (Annuska), és Paola Rossi (Quickly) idén már sehol sem lép fel. Milena Josipovic (Meg) nagyobb olasz színházakban énekel kisebb szerepeket, Dan Paul Dumitriescu pedig a bécsi Staatsoper tagja. Október 11-én és 12-én két szereposztásba vette át az Operaház az olasz nyelvű  Falstaff produkciót, melyet Medveczky Ádám és Kocsár Balázs vezénylete. A címszerepben Sólyom-Nagy Sándor és Ötvös csaba, Fordként Kálmándi Mihály és Busa tamás, Fentonként Kovácsházi István és Mukk József, Aliceként Csavlek Etelka és Cinzia Rizzone, Annuskaként Kertesi Ingrid és Péter Anikó, Quicklyként Sánta Jolán és Wiedemann Bernadett mutatkozott be. Az együtteshez később csatlakozott Gregor József, Káldi Kiss András, Pelle Erzsébet és Kukely Júlia, Kovács Annamária és Sudlik Mária, valamint Kovács János karmester. A produkció csak két évet élt meg az Operhaázban, aztán 2002 januárjától az Erkel Színházban került színre, felfrissített szereposztással. Gregor József mellett új volt Kiss Péter (Fenton), Bazsinka Zsuzsanna és Rálik Szilvia (Alice), Péter Cecília, Herczenik Anna és Keszei Bori (Annuska) és Mészöly Katalin (Quickly). Végül 2004 tavaszán, négy előadás erejére ismét az Operaházban volt látható a Falstaff, az utolsó április 11-i előadás volt a 293-dik.

Nyolcvanöt év alatt kis megszakításokkal szint állandóan műsoron volt a Falstaff. Ehhez képest az alig háromszáz, nagyon alacsony előadásszám. Úgy tűnik, Verdi késői remeke, a mai napig nem lett itthon közönség-kedvenc. Minden bizonnyal elsősorban a hatalmas énekes-egyéniségek legendás alakításainak – generációk számára Melis Györgynek – köszönhető, hogy a mű Pesten életben tudott maradni.

 Fotók: Operaház Archívum

1 komment

Címkék: operaházi kronológia Giuseppe Verdi Melis György Falstaff

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr245537939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2013.09.28. 23:46:41

Elsőre nekem sem ment át, mondjuk kell hozzá jó karmester is, mert könnyen szétszalad (mondjuk nekem Solti felvételem van). Sajnos annak idején nem becsültem eléggé, hogy Sólyom-Naggyal és Gregorral hallgathattam. Örülök a mostani előadásnak, vettem is rá jegyet.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Almási Sári (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Harteros (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) AZ Antikrisztus bukása (1) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (5) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (46) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (10) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (164) Billy Budd (1) Birgit Nilsson (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Brigitte Fassbaender (1) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (15) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (4) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (22) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (3) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (11) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (47) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (7) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Giacomini (1) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Himnusz (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (3) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (2) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (3) Királyi Operaház Stockholm (3) Kirill Petrenko (2) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (23) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (25) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (3) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (8) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (24) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (30) Operaház (113) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (4) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (2) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (6) Pogány László (1) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (38) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (19) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (9) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) Sólyom-Nagy Sándor (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (2) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) Tiroler Festspiele Erl (2) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (6) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Viktor Ullmann (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása