Fagyhalál a lakókocsi tövében

2021.07.20. 13:27 caruso_

01_23.jpgErl egy alig 1.500 lakosú tiroli település az osztrák-német határon, a magyar történelem ismerőinek oly rossz emlékű Kufstein szomszédságában. Az Alpok lábainál fekvő falucska zöld dombján egymás mellett két feltűnően ízléses épület áll: az 1950-es évek végén épült Passionsspielhaus („Passiójátékok Háza”) és a 2014-ben átadott Festspielhaus. A régebbi (eredetileg a hagyományos passiók számára épített) nézőtér nagyjából 1.500 fős – tehát a falu teljes lakossága beleférne –, az újabb fele akkora. Gustav Kuhn, a jeles osztrák karmester 1997-ben itt alapította meg a „Tiroler Festspiele Erl” elnevezésű operafesztivált.

A vállalkozás alapköveként – mintegy programadó darabként – A Rajna kincsét mutatta be, majd az elmúlt években sorban a teljes Wagner-életművet (valamint néhány Verdi- és Mozart-operát), melyet nem csak vezényelt, de általában ő maga is rendezett. Emellett tartanak szimfonikus koncerteket és egy röpke téli szezont is. A fesztiválra minden nyáron toborozzák a zenekart és a kórust, de a saját műhelyeik is kiépültek már. Gustav Kuhnt, a „Tiroli Bayreuth” Wotanját – több meglazult fogú oroszlánhoz hasonlóan – 2018-ban a Me Too-mozgalom lesodorta trónjáról. A fesztivál művészeti irányítását Bernd Loebe, a frankfurti opera jeles intendánsa vette át, akinek a covid-szünet miatt az idei az első évadja. Az impozáns programban többek között két Wagner-mű (A Rajna kincse, Lohengrin), Neil Shicoff mesterkurzusa, valamint Engelbert Humperdinck Királyi gyermekek című meseoperája kapott helyet.

02_knigskinder_tiroler-festspiele-erl-sommer-2021_xiomara-bender_027_51299982256_o.jpgKaren Vuong és Katharina Magiera az I. felvonásban - fotó: TFE Presse (Tiroler Festspiele Erl)

A Königskinder ősbemutatója a New York-i Metropolitanben alig két héttel követte A Nyugat lánya premierjét, s bár az első években jóval többször játszották New Yorkban, mint a Puccini-operát, mégis viszonylag hamar eltűnt a színház műsorrendjéről. Nem véletlenül. Humperdinck műve a romantika hervadó, őszi virága, míg a Fanciulla helyenként ma is meglepi a hallgatót modernségével. A Königskinder se nem olyan „jó”, se nem olyan „fontos” opera, hogy felmerülne a „Miért nem játsszák?” kérdés, ám van annyira szép zene és gondolatgazdag története, hogy olykor érdemes kiemelni a feledés homályából. Német színházak az utóbbi időben időről-időre meg is próbálják leporolni, bizonyára Herr Loebe is hisz az operában, ugyanis Frankfurtban is műsoron tartja. Erlben – egy wagneri alapokra épülő fesztiválon – lehet helye a Wagner holdudvarához tartozó komponista művének, a falut övező hegyek pedig kísértetiesen illusztrálják a mese helyszínét.

03a_knigskinder_tiroler-festspiele-erl-sommer-2021_xiomara-bender_061_51299163672_o.jpgJelenet a II. felvonásból - fotó: TFE Presse (Tiroler Festspiele Erl)

Kulcskérdés, hogy mit tud ma kezdeni egy rendező a kegyetlen és szomorú felnőttmesével, mely fájdalmas lenyomata a mindenkori emberi gonoszságnak és kisszerűségnek. A dél-afrikai Matthew Wild vélhetően nem a legbölcsebb utat választotta, amikor napjainkban játszódó, kisrealista történetként állította színpadra az operát. Így ugyanis a történet mögöttes (és mélyebb) tartalma nem kerülhet kibontásra. Az olyan alapkérdésekre mint „Mit jelent ma az, hogy Boszorkány és Királyfi?”, „Miféle vezető nélkül maradt társadalom az, ami egy megfoghatatlan fickóra hallgatva egy erdei banyára bízza az ország uralkodójának kiválasztását?”, „Mi az a varázskenyér?”, „Hogyan fagyhat meg egy szimpatikus fiatal pár néhány lépésre a várostól?”, stb., nem érkezik válasz. Ehelyett maradtak a világosan megrajzolt figurák és jelenetek, valamint a profi módon lerendelkezett, harsány, hol viccesnek szánt (II. felvonás karakterfigurái), hol kínosra sikeredett ügyetlenkedések (Csak azért, mert az erdőben van egy vizesárok, nem feltétlenül szükséges, hogy az összes szereplő okkal, ok nélkül belegázoljon és fetrengjen benne. Ha egyszer a Boszorkány mankós nyomorék, nem használhatja ugyanazt mankót /és színpadi eszközt/ a III. felvonásban a nyomorékká vert Spielmann. Ha a Királyfi az éh- és fagyhalál küszöbén egy hordóban tüzet gyújt, majd egyszál pólóban kitép a földből két kiszáradt fenyőt, miért szenderül a kuckótól két méterrel odébb jobblétre?). Herbert Murauer kisköltségvetésű díszletei csak fokozzák a hatást. Az I. felvonásban még jót derül a közönség a Boszorkány lakhelyéül szolgáló NDK-s lakókocsin, ám ebből a későbbiekben hot dog-os stand lesz, végül pedig kiégve a városi urak mintegy 30 percet töltenek el benne, kincsek után kutatva. Így tehát az operát az alkotóknak nem sikerült megfejteni, csupán eljátszatani – ehhez azonban kissé hosszú a két és fél órás játékidő.

04_knigskinder_tiroler-festspiele-erl-sommer-2021_xiomara-bender_142_51300928575_o.jpgKaren Vuong és Gerard Schneider a III. felvonásban - fotó: TFE Presse (Tiroler Festspiele Erl)

A korábbi gyakorlattal ellentétben a fesztiválra nem verbuváltak a világ minden tájáról énekeseket, hanem a frankfurti opera volt és jelenlegi tagjai fejezték be szezonjukat Erlben. Mindez azt is eredményezte, hogy magukkal hozták együttesük összeszokott kultúráját. S ha nem is feltétlenül jelentős énekesek vonultak fel, a vokális átlagszínvonal bőven megütötte az európai nívót. Karen Vuong magabiztosan győzte a Libapásztorlány igényes szólamát, ám a figura ösztönös naivságával és fékezhetetlen szabadságvágyával adós maradt. A jókiállású Gerard Schneider kellemes színű hangon, de minden árnyalat és érzelem nélkül énekelte a Királyfit. Az előadás motorja egyértelműen a fiatal Iain MacNeil volt. A pályakezdő bariton már egy 21. századi énekesgeneráció képviselője. Spielmannja inkább Figaro rokona, mint Humperdinck titokzatos alakja. MacNeil hatalmas termetével, hosszú hajával és vörös szakállával inkább rocksztárra emlékeztet, mint sem operaénekesre. Elképesztő energiákat mozgat meg a színpadon, ezen felül három labdával éppúgy képes zsonglőrködni, mint hibátlan cigánykereket hányni. (Korábban ezekre a képességekre különösebb szüksége nem volt egy énekművésznek, hiszen szinte mindent a hangjával fejezett ki.) MacNeil tenorális baritonját valószínűleg nem érdemes CD-n megőrizni, ám a jelenséget nehéz nem szeretni. Katharina Magiera számára igen korán jött a Boszorkány szerepe. A szólamot magabiztosan uralta hatalmas mezzójával, ám szerepábrázolása inkább egy gimnáziumi színjátszókört idézte. Két veterán művész színesítette a hosszú stáblistát, Oskar Hillebrandt (Vendéglős) a színpadi lét természetességéből, Franz Mayer (Tanácselnök) pedig a letűnőfélben lévő német vokális kultúrából adott szép leckét.

05_knigskinder_tiroler-festspiele-erl-sommer-2021_xiomara-bender_100_51300619839_o.jpgSpielmann: Iain MacNeil - fotó: TFE Presse (Tiroler Festspiele Erl)

Az egyre figyelemreméltóbb Karsten Januschke meglepő módon nem Weber, Mendelssohn, vagy a Jancsi és Juliska felől közelítette meg Humperdinck partitúráját, sokkal inkább a 20. század eleji kortársak (Richard Strauss, Franz Schreker, Erich Wolfgang Korngold) irányából. Így nem a német romantika lecsengésének tűnt az opera, inkább egy új kor hajnalának olykor fáradt, olykor harsány termékének. Mindenképpen a fiatal karmester javára írandó, hogy a különböző helyről érkezett zenészekből – egy nem repertoár-opera előadására – olyan ragyogó együttest kovácsolt, mely nagyobb dalszínházakban is megállná a helyét.

Lehet fanyalogni a Königskinder premierje után, de nem szabad elfelejteni, hogy Erl nem Salzburg. Az élő előadás után elégedetten távozó közönség pedig kicsit visszaadta a hitet abban, hogy lassan mégis visszatérhet a pandémia előtti színházi világ.

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló Engelbert Humperdinck Királyi gyermekek Tiroler Festspiele Erl

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr5816644174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Almási Sári (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Harteros (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (5) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (46) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (10) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (163) Billy Budd (1) Birgit Nilsson (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Brigitte Fassbaender (1) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (15) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (4) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (22) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (3) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (11) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (47) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (7) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Giacomini (1) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Himnusz (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (3) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (2) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (3) Királyi Operaház Stockholm (3) Kirill Petrenko (2) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (23) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (3) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (8) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (24) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (30) Operaház (113) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (2) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (6) Pogány László (1) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (38) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (19) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (9) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) Sólyom-Nagy Sándor (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (2) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) Tiroler Festspiele Erl (2) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (6) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása