…és Izolda

2016.11.28. 11:08 caruso_

trisztan1.jpgErős felütéssel kezdte az idei szezonját a grazi operaház, amikor első premierként a Trisztán és Izoldát tűzte műsorára. A mindössze harmincnyolc éves Nora Schmid, akinek ez a második önálló évadja Ausztria második legnagyobb operaházában, látszólag igyekszik folytatni elődje, a Bregezi Fesztivál élére került Elisabeth Sobotka jó érzékkel kiválogatott újdonságokra nyitott irányvonalát. Mindazonáltal első pillantásra több mint merészségnek tűnik Wagner legstatikusabb zenedrámáját egy pályakezdő rendezőre bízni, úgy, hogy a címszerepekre is olyan művészeket kértek fel, akik korábban még nem énekelték a hatalmas szólamokat. A színház igényességét jelzi, hogy a kitűzött bemutató előtt másfél évvel felkérték a magánénekeseket és számolatlanul biztosítottak számukra a korrepeticiót.

 A Münchenben végzett Verena Stoiber az elmúlt években a stuttgarti operánál korunk legnevesebb rendezői mellett dolgozott asszisztensként. 2014-ben alkotótársával, a díszlet- és jelmeztervező Sophia Schneiderrel megnyerte a rangos RingAward-ot. Egy berlini kísérleti előadás után (Konrad Boehmer: Sensor – ősbemutató) idén tavasszal Nürnbergben készítette el első önálló munkáját, a Rigolettót. Attól, hogy valaki tapasztalt és kiváló asszisztens, még nem feltétlenül lesz jó rendező. Az alkotók mellett számos fogást el lehet lesni, de ahhoz, hogy valaki önállóan színpadra álmodjon egy darabot egészen más képességek is szükségeltetnek.

 photowerk_og_tristan_hpii_hires_014-2-880x586.jpgJelenet az I. felvonásból

A Trisztán és Izolda egy minden szakmai tudás birtokában lévő, élete legnagyobb szerelmi fellángolását átélő-átszenvedő férfi korszakos mesterműve, melyről az elmúlt másfél évszázadban könyvtárnyi elemzés született. Ám miután a dráma témája időtlen, szerencsére mindig lehet új nézőpontból vizsgálni. Verena Stoiber nő. Nő, aki igen férfias szakmát választott, hiszen rendezőként a művészektől a díszítőkig mindenkin érvényesítenie kell az akaratát. A férfi által megírt (elsírt) Trisztán és Izoldát az esetek legnagyobb részében férfiak állítják színpadra, éppen ezért érdekes egy olyan alkotóra bízni az operát, aki nagyonis női szemmel veszi nagyító alá a zenedrámát. Stoiber története nem a bájitalt ivó szerelmesek drámája, hanem a minden férfinak kiszolgáltatott nőé. A rendezőnek kétségkívül van igazsága, létezhet a történetnek egy feminista olvasata, kérdés, hogy az ötórás darab egyensúlya mennyire billen el, ha ezt az utat választja valaki.

 photowerk_og_tristan_hpii_lores_064-880x586.jpgDshamilja Kaiser és Gun-Brit Barkmin

Egy ízlésesen berendezett kétszintes lakás halljában játszódik az előadás, felül terasszal és Izolda hálószobájával, alul kanapé, kandalló, a kert felé nyitott bárpult és egy kis medence. Az I. felvonásban Trisztán és Izolda múltjának három attribútuma ékesíti a teret: egy polcon a kehely, amiben egykor az ital volt, mely meggyógyította Trisztán sebét, a kandalló felett a kard, mellyel Izolda vőlegényének fejét egykor levágta a hős, s a medence szélén kivilágított üvegvitrinben szegény Morold gondosan kifőzött koronás koponyája. Tökéletes kép, melyben minden a helyén van. Hajóról és utazásról szó sincs, Izolda mégis rab. Kiszolgáltatott megalázott asszony. Álmából az Ifjú hajós hangja ébreszti, szobájából az erkélyre megy, megnézni nem ébredt-e fel a bölcsőben ringó babája. Amikor azonban Brangäne kérdésére felszakadnak a múlt sebei, a pólyát leveti a mélybe: a gyerek, a Megnemszületett nincs sehol, csupán a fehér vászon lebeg a nő kezében, aki megadta magát a sorsnak. Verena Stoiber okosan oldja fel „Izolda felvonásának” statikusságát, Trisztán, Kurwenal és a „matrózok”, a férfiak barátai vendégségbe jönnek és röhögve hallgatják végig a nő elbeszélését Trisztán álnokságáról. Amikor a társaság a kertbe távozik a végsőkig elkeseredett asszony a gyógyszeres ládájához nyúl. A visszatérő fölényes Trisztánnal (vadászni volt, egy nyulat hozott) négyszemközt királynőként tárgyal Izolda, mindketten sértettek és áldozatok egyszerre. A férfi leveszi a nagy kardot a falról, kezük érzékien összefonódik a markolaton. Izolda nem hagyja, hogy Trisztán megigya a mérget, a kehely a földre esik, csak a nő emel egyetlen cseppet az ajkához. Már indulnának fel kéz a kézben a hálószobába, amikor visszatérnek a férfiak (szintén nyulakkal…) és jelentik Marke érkezését. Izolda összeomlik.

 photowerk_og_tristan_hpi_lores_045-880x586.jpgNyári Zoltán és Gun-Brit Barkmin

A tökéletes és kerek lélektani dráma I. felvonás után ugyanott folytatódik a történet. A bútorok kissé ziláltan, az egyik falon fáklya, melyet Izolda a megfelelő pillanatban elolt. A főhősnő és Trisztán, aki a hálószoba előtt szenvelgett távozik a színről. Hatalmas fák ereszkednek le föntről a szobába, a szerelmesek ebbe a különös álomvilágba térnek vissza. Ahogy sétálnak az erdőben, fejük éppen kilóg a gyökerek közül, miközben testük már a föld alatt van. Félig élnek, félig holtak. Hosszú kettősük alatt véletlenül sem érnek egymáshoz, sőt, a lassan fokozódó záró szakasznál azzal foglalatoskodnak, hogy az elejtett nyulat megnyúzzák, majd békés egyetértésben nyílt lángon megsüssék. Ebbe az idillbe toppan be a két idő előtti barbár lény, Melot és a Marke – hátán egy elejtett szarvasbikát cipelve. Trisztán nem tud mit kezdeni a feltámadt lelkiismeret-furdalásával leszúrja a királyt, önmagát pedig megvakítja.

 photowerk_og_tristan_hpii_hires_128-880x586.jpgNyári Zoltán és Guido Jentjens

Az utolsó részben a sivár szoba közepén egyedül ül a megvénült vak Trisztán. Senkije sem maradt, csak az álmaiban vizionálja élete korábbi fontos szereplőit, akik vele ellentétben még mindig olyan fiatalok, mint amikor még látott. Se pásztor, se vérfürdőbe torkoló kardozások nincsenek, még Kurwenal is megcsalja, amikor az utolsó monológ alatt, amikor Izolda jöttét kéne figyelni, a hű barát inkább az asszony takaróját ölelgeti. A megbocsátó Marke – akit csak az álmában tudott megölni – magával viszi a pólyából a gyereket, Izolda pedig a teliholdba énekli bánatos szerelmi halálát, miközben az agg Trisztán kileheli a lelkét.

 photowerk_og_tristan_hpii_lores_121-880x586.jpgAz opera zárójelenete

Verena Stoiber olyan okos előadást rendezett, ami még napokkal később is foglalkoztatja a nézőt. Sajnos azonban mondanivalójához (amivel lehet egyetérteni vagy sem) egyelőre nem feltétlenül van meg az eszköztára. Míg az I. felvonás realizmusa működik, addig a későbbi világok már közel sem funkcionálnak olyen jól. A nézőtéren halk és jogos nevetés futott végig a hatalmas agancsos vadat cipelő Marke láttán, s lehet, hogy a férfiak „aközben” is a hasukra gondolnak, de a nyúlgrillezés, mint színpadi eszköz harmatos. Az ügyetlenségeken kívül kifejezetten sportszerűtlennek tűnik, hogy míg Izolda szerepe tökéletesen fel van építve, addig Trisztánnak az elképesztően nehéz III. felvonás előtt órákat kell a sminkben tölteni, majd a negyvenperces magánjelenetében mindössze annyi segítséget kap, hogy olykor elvergődhet egy-egy pohár vízért. Verena Stoiber mindenestre megmutatta oroszlánkörmeit, érdemes megjegyezni a nevét!

A grazi zenekar nagy Richard Strauss, Schreker és Korngold darabokon edződve jutott el a Trisztán és Izolda világáig. Robin Engelen karmestertől nem telt sokkal több, mint hogy viszonylag gyors és kevéssé árnyalt tempókkal végigmenjen a darabon. A szépen éneklő vonósok mellett a fafúvósok olykor alig ütötték meg egy konzervatóriumi diákegyüttes felkészültségét és hangszeres tudását.

 photowerk_og_tristan_hpi_lores_057-880x586.jpgJelenet a II. felvonásból

A címszerepeket végigénekelni emberfeletti teljesítmény. Akinek sikerül, éppenúgy nemzeti hős, mint egy maratoni futó. Sokan fogadták kétkedéssel, amikor megtudták, hogy Nyári Zoltán belevág Trisztán eléneklésébe. Froh és Erik után sok lépcsőfokot szoktak végigjárni a tenoristák, míg neki mernek vágni a csúcsok csúcsának. Nyári halálugrása azonban több mint siker: diadal. A szerep meglepően jól áll a művész hangjának, egyszerre férfias és mégis benne van Trisztán ősi fájdalma. Sem memóriazavar, sem félrecsuklott hang nem sötétíti a teljesítményt, sőt, a végtelennek tűnő III. felvonást az utolsó pillanatáig győzte vocéval és erőnléttel. Az I. részben majdnem Pinkertonként indul a figura, de a továbbiakban olyan szinten magára hagyja a rendező a művészt, hogy szinte kizárólag vokális eszközökkel küzdhet Trisztán igazáért. Remélhetőleg Nyári Zoltánt a sikeres bemutatkozás után többfelé meghívják, hogy elmélyíthesse barátságát a csodálatos szereppel. Az Amelie-arcú Gun-Brit Barkmin napjainkban számos nagy színházban énekli a 20. századi izgalmas rosszlányokat (Salome, Wozzeck-Marie, Katyerina Izmajlova). Pikáns arcú, okos énekesnő, aki olykor, ha kedve tartja, belemegy a szerepbe is. Valószínűleg azért vállalta el a grazi felkérést, hogy a nyugodtan színházban beénekelhesse a szerepet. Wagner hősnője azonban kissé nagy falat számára, hangja nem mindig jön át a zenekaron, s az I. felvonás végre el is fárad. A helyi művészek közül Dshamilja Kaiser gyöngyű hangú és dikciójú Brangäne, Markus Buttler  kiváló, maszkulin Kurwenal. Guido Jentjens, inkább basszbariton, mint basszus, Marke királya hangban és alakításban is súlytalan. A Trisztán és Izolda felújítása bizonyítja, hogy Graz még mindig olyan műhely, amire érdemes odafigyeni.

Fotó: © Werner Kmetitsch

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló Trisztán és Izolda Richard Wagner Nyári Zoltán Gun-Brit Barkmin Oper Graz

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr6312005714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (4) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (43) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (9) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (159) Billy Budd (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (14) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (3) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (21) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (2) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (9) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (44) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (5) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (2) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (1) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (2) Királyi Operaház Stockholm (3) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (21) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (2) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (7) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (21) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (29) Operaház (108) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (1) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (4) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (35) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (4) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (18) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (8) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (1) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (5) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő