Parasztbecsület és Bajazzók az Operában – együtt

2014.09.24. 09:33 caruso_

Parasztbecsület_Helge Roswaenge_Rigó Magda_001.jpgA világháború után sok darab eltűnt az Operaház repertoárjáról, a Parasztbecsület és a Bajazzók azonban továbbra is ugyanúgy közönség-kedvenc maradt, mint korábban. Az első években a színházban rengeteg egyfelvonásos volt műsoron, így a két verista opus csak ritkán szerepelt egy estén. Amikor 1949-től a Városi (majd Erkel) Színház az Operaház második játszóhelye lett, Mascagni és Leoncavallo zenedrámái az elsők között kerültek át a Köztársaság tári épületbe. Ezen kívül szinte minden nyáron kivitték a darabokat a Margitszigetre is. Nagyon sokáig az 1930-as produkciót adták, természetesen folyamatosan frissülő szereposztással. A Parasztbecsületbe a régiek mellett bemutatkozott Delly Rózsi, Birkás Lilian, Czanik Zsófia, Takács Paula, Laczkó Mária, Papp Júlia, Gombos Éva és Elek Éva (Santuzza),  Birkás Lilian, Horányi Karola, Gergely Katalin, Mátyás Mária, Pavlánszky Edina, Endre Borbála, Vámos Ágnes, Házy Erzsébet, Tamássy Éva, Szőnyi Olga, Gombos Éva, Andor Éva és Szabó Rózsa (Lola), Járay József, Megyesi Pál, Liontas Konstantin, Simándy József, Lóránt György, Helge Roswaenge (1958-ban!), Tarnay Gyula, Csongor József, Szellő Lajos, Francisco Lazaro és Mártay Ferenc (Turiddu), Virágos Mihály, Tóth Lajos, Fodor János, Varga András, Radnai György, Oláh József és Sólyom Nagy Sándor (Alfio), Uher Zita, Halász Éva, Garancsy Márta, Szabó Anita és Szirmay Márta (Lucia). Az előadásokat Komor Vilmos, Kerekes János, Pless László, Koltay Ferenc, Lukács Miklós, Tóth Péter és Blum Tamás vezényelte.

Bajazzók_Birkás02.jpgA Bajazzók szereplői is kicserélődtek, 1949-ben Fricsay Ferenc utolsó pesti munkájaként egy teljes új szereposztást is beállított. Leoncavallo operáját énekelték 1945 és 1967 között: Halmos János, Laczó István, Liontas Konstantin, Udvardy Tibor, Göndöcs József, Fehér Pál, Helge Rosswaenge (egy estén a Parasztbecsülettel), Salvatore Puma, Francisco Lazaro, Király Sándor, Angelo lo Forese és Gafni Miklós (Canio), Dobay Lívia, Orosz Júlia, Walter Rózsi, Raskó Magda, Gábor Zsuzsanna, Zoltán Irén, Szilvássy Margit, Pavlánszky Edina, Birkás Lilian, Cserhát Zsuzsa és Vámos Ágnes (Nedda), Farkas Sándor, Palló Imre, Jámbor László, Tóth Lajos, Losonczy György, Böhm Endre, Lendvay Andor, Radnai György, Svéd Sándor, Érdy Pál és Littay Gyula (Tonio), Somló József, Kövecses Béla, Somogyváry Lajos, Külkey László, Kishegyi Árpád, Pásztor Lajos, Réti József és Kelen Tibor (Beppo), Mindszenti Ödön, Virágos Mihály, Klug Ferenc, Reményi Sándor, Rajna András, Csóka Béla, Pálfy Endre, Bende Zsolt és Turpinszky Béla (Silvio). A Parasztbecsület karmesterein kívül Varga Pál, Fricsay Ferenc és Fráter Gedeon vezényelték a Bajazzókat. Mire 1967-ben levették műsorról a 37 éves produkciókat, Mascagni műve 646-szor, Leoncavallóé 611-szer hangzott fel az Operaházban. Ezen kívül a Várszínházban és a Városi Színházban is előadták őket, jópárszor.

Parasztbecsület 1967_001.jpgAz 1967-es Parasztbecsület színpadképe

1967 novemberében, új fordításban, hármas illetve kettős szereposztásban együtt újították fel a Parasztbecsületet és a Bajazzókat. A produkciót Békés András rendezte, a díszleteket Forray Gábor, a jelmezeket Szeitz Gizella tervezte. A premiereket Borbály Gyula és Lendvai György vezényelték. Az Erkel Színház elnyűhetetlen repertoár előadásai 1992-ig mentek, több mint százhatvan szor. A bemutatókon Santuzzát Déry Gabriella, Dunszt Mária és Mátyás Mária, Lolát Szabó Anita, Mészöly Katalin és Ercse Margit, Turiddut Vadas-Kiss László, Korondy György és Albert Miklós, Alfiót Dene József, Széki Sándor és Jámbor László, Luciát Palánkay Klára, Divéky Zsuzsa és Jablonkay Éva, Caniót Simándy József és Szőnyi Ferenc, Neddát Házy Erzsébet és Andor Éva, Toniót Melis György és Sólyom Nagy Sándor, Beppót Réti József és Jagasich Péter, Silviót Bende Zsolt és Turpinszky Béla énekelte. A Bajazzókba 1968-ban állt vissza, vagy be több kiváló művész (Udvardy Tibor, Joviczky József, Szabó Rózsa, Vámos Ágnes, Jámbor László, Losonczy György, Bánhegyi Péter és Miller Lajos. Élete egyik első önálló operaházi munkájaként 1973-ben Medveczky Ádám új szereplőket taníthatott be Mascagni művében Kovács Eszter, Takács Klára, Bordás György és Budai Lívia, a Leoncavallo opusban Karizs Béla, Radnai György, Róka István és Mersei Miklós. A Bajazzók 1980-ban szintén új szereposztást kap (Rozsos István, Zempléni Mária, Patrizio Mendez, Berkes János, Kovács Pál).

Déry Gabriella-Parasztbecsület1-1967.JPGSantuzza: Déry Gabriella

Rajtuk kívül természetesen sorra álltak be a művészek a hálás szerepekbe. Énekelte még Santuzzát Moldován Stefánia, Rohonyi Anikó, Dobránszky Zsuzsanna, Jelena Obrazcova (1981 és 1984), Sudlik Mária, Szendrényi Katalin, Vári Zsuzsanna és Szilfai Márta, Lolát Laczó Ildikó, Forgách Júlia, Póka Eszter, Takács Tamara, Bokor Jutta, Pánczél Éva és Számadó Gabriella, Turiddut Zurab Szotkilava, Karizs Béla, Gaetano Bardini, Korcsmáros Péter, Szaday Géza, Horváth Bálint, Anatolij Szolovjanyenko, B. Nagy János, Daróczi Tamás, Hormai József, Róka István és Farkas Győző, Alfiót Németh József, Tóth László, Sólyom Nagy Sándor, Lukács László, Ötvös Csaba, Gyapjas Tibor és Egri Sándor, Luciát Szabó Anita és Farkas Éva. Az előadásokat Lukács Miklós, Sándor János, Giuseppe Patané, Pál Tamás, Szabó László, Török Géza és Cser Miklós is vezényelte. A Bajazzók új beállói: Szabó Miklós, Gaetano Bardini, Mario del Monaco (1973), Vadas-Kiss László, B. Nagy János, Hormai József, Juhász József (Canio), Dunszt Mária, Kincses Veronika, Bártfai Éva, Terebessy Éva, Vámossy Éva, Tordai Éva, Lukács Gyöngyi, Pelle Erzsébet, Ardó Mária (Nedda), Németh József,, Bordás György (Tonio), Bándi János, Maros Gábor, Kállay Gábor, Pataki Antal, Wendler Attila (Beppo), Póka Balázs, Ötvös Csaba, Martin János (Silvio). A produkciókba számos baráti országból érkezett művész is fellépett. Mire Békés András rendezését levették a műsorról, a Parasztbecsület 807-szer, a Bajazzók 772-szer szerepelt a színház repertoárján.

B Nagy János_002.jpgGurbán János (Tonio) és B. Nagy János (Canio)

Három éves pihenő következett a két darab előadás-történetében. Az első évszázadban egyetlen évadot sem tartottak a slágeroperák nélkül. Az Erkel Színházban1995 tavaszán és ismét hármas szereposztásban, olasz nyelven újították fel a remekműveket. A karmester Medveczky Ádám mellett ezúttal Cser Miklós volt. A Parasztbecsületben Misura Zsuzsa, Szendrényi Katalin és Szilfay Márta (Santuzza), Pánczél Éva, Balatoni Éva és Megyesi Schwarz Lúcia (Lola), B. Nagy János, Andrej Lanczov és Csák József (Turiddu), Berczelly István, Egri Sándor és Németh József (Alfio), Mészöly Katalin, Jász Klára és Sződy Mária (Lucia), a Bajazzókban Hormai József, Bándi János és B. Nagy János (Canio), Zempléni Mária, Csonka Zsuzsanna, és Sümegi Eszter (Nedda), Gurbán János és Németh József (Tonio), Wendler Attila, Pataki Antal és Csányi László (Beppo), Martin János, Káldi Kiss András és Kovács Pál (Silvio) szerepeltek. Mindkét művet Galgóczy Judit rendezte. A Parasztbecsület izgalmas, lecsupaszított fekete-fehér látványvilágát elutasította a közönség, míg a Bajazzók hatalmas sikert aratott. Mascagni operája mindössze három szezont ért meg, előadásait vezényelte Kovács János is, Santuzza szerepébe Marton Éva (1996), Rohonyi Anikó és Sudlik Mária, Alfióéba Gurbán János debütált. A Bajazzókról viszont nem szívesen mondott volna le a színház vezetősége, ezért néhány évig az Angelica nővérrel játszották. Több karmester Kollár Imre, Kaposi Gergely, Oberfrank Géza, Dénes István, Török Géza és Kesselyák Gergely vezényelték Leoncavallo operáját, mely 2007-ig volt műsoron. Bemutatkozott még Gulyás Dénes és Róka István Canio, Fülöp Zsuzsanna és Herczenik Anna Nedda, Busa Tamás Tonio, Kovácsházi István, Ocsovay János, Beöthy-Kiss László és Szappanos Tibor Beppo, Licio Bruno és Massányi Viktor Silvio szerepében.

Parb-FZs_FA.jpgGalgóczy Judit 2001 tavaszán kapott ismét megbízást egy új Parasztbecsület megrendezésére. A díszlet ezúttal a Bajazzók látványvilágával harmonizált. A felújítás karmester Oberfrank Géza, szereplői Temesi Mária és Somogyi Eszter, Gál Erika és Szolnoki Antónia, Bándi János és Wendler Attila, Gurbán János és Egri Sándor, valamint Takács Tamara és Tas Ildikó voltak. Később Santuzzát Szendrényi Katalin, Felber Gabriella, Szilfai Márta és Fülöp Zsuzsanna, Lolát Megyesi Schwarz Lúcia és Mester Viktória, Turiddut Kiss B. Atilla, Csák József és Fekete Attila, Alfiót Perencz Béla, Sárkány Kázmér, Luciát Sánta Jolán is énekelte, Dénes István és Kesselyák Gergely is vezényelték az előadásokat. A két opera utoljára 2007 húsvétján szerepelt együtt az Erkel Színházban. A Parasztbecsült Mascagni Messa di gloriájának magyarországii bemutatójával együtt csendült fel kétszer, koncertszerű előadásban az Operaház színpadán a zeneszerző születésének 150. évfordulófa tiszteletére 2013-ban. János Ács vezényelt, Lukács Gyöngyi, Gál Erika, Bándi János, Fokanov Anatolij, Kovács Annamária éneketek. A Parasztbecsület eddig 859-szor, a Bajazzók 833-szor volt látható.

 Fotók: Operaház, Emlékgyűjtemény

1 komment

Címkék: operaházi kronológia Ruggero Leoncavallo Parasztbecsület Bajazzók Pietro Mascagni

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr826726181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joska141 2014.09.28. 05:47:17

Nagyon-nagyon információgazdag, alapos ismertetés. Nagyon szépen kösönöm, hogy ilyet olvashattam.
Egy személyes élményemet szeretném azért megosztani a témában.
Valamikor az új, Galgóczy Judit féle rendezésben, már nem tudom pontosan, mikor, de Marton Éva is énekelte Santuzzát. Úgy hírdették, hogy ez a művésznő első Santuzza alakítása, a világban még sehol nem énekelte.
Édesanyámmal voltunk az előadáson.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (4) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (43) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (9) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (159) Billy Budd (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (14) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (3) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (21) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (2) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (9) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (44) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (5) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (2) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (1) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (2) Királyi Operaház Stockholm (3) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (21) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (2) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (7) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (21) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (29) Operaház (108) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (1) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (4) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (35) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salome (1) Salomé (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (4) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (18) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (8) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (1) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (5) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő