Elfeledett magyar énekesek – Páka Jolán

2013.04.19. 10:10 caruso_

Páka Jolán_civil_Várkonyi fotó001.jpgAmikor elfeledett művészeink után nyomozok, folyamatosan felmerül bennem a kérdés, hogy egyesek neve-művészete miért maradt fent a mai napig, míg mások, akik nem énekeltek esetenként rosszabbul, miért tűntek mégis el. Megnyugtató választ most sem sikerült kapnom, amikor Páka Jolán életének szálát próbáltam felfejteni. A művésznő 1920. március 20-án született Budapesten. Már hat évesen gyerekszínészként fellépett a Nemzeti Színházban. Énektanulmányait Jászó Györgyné kezdi, s már tizenhét évesen fellép a Vigadóban, mint ígéretes koloratúrszoprán. Amikor Endre Béla 1941 tavaszán megalapítja a Budapesti Kamaraoperát, több pályakezdő mellett Páka Jolánt is fellépteti a kis társulat bemutatkozó előadásán, Méhul: Kincskeresők című vígoperájában. A Zeneakadémián Molnár Imre lesz a mestere, első éves operatanszakos vizsgáján áll először az Operaház színpadán, 1941 júniusában, Gilda szerepéből énekel egy részletet. A főiskolát nem fejezi be, a második évfolyam helyett Kolozsvárra szerződik. Mindössze huszonegy éves.

Páka Jolán_Palló Imre_Lammermoori Lucia 1951013.jpgDonizetti: Lammermoori Lucia, 1951 - Páka Jolán és Palló Imre

Mint ismeretes, Észak-Erdélyt 1940-ben csatolták vissza Magyarországhoz. A magyar kultur-kormányzat ekkor mindent elkövetett, hogy pótolja a korábbi évtizedek hiányait, jelentős összegekkel támogatta a színjátszás ügyét is. A Kolozsvári Nemzeti Színház – mely egykor az ország második legjobb színházaként és Pest előszobájaként volt számon tartva – élére báró Kemény Jánost nevezte ki Hóman Bálint, a főzeneigazgató a fiatal Vaszy Viktor lett. A felújított színház új társulattal 1941 őszén nyitotta meg kapuit. A megnyitó előadásra így emlékezett vissza jóval később Páka Jolán: „Hát az csodálatos, nagyon ünnepi volt, szinte lebegett az ember a gyönyörűségtől, amikor látta a fényárban úszó színházat, a díszmagyarban pompázó előkelőségeket. A csillogó, aranyozott nézőtér alig tudott versenyezni a közönség gazdag ragyogásával. Az ország társadalmi, egyházi, művészi, tudományos élet vezetői mind képviseltették magukat. Jelen volt: Hóman Bálint kultuszminiszter, báró Bánffy Dániel földművelésügyi miniszter, az Erdélyi Párt személyiségei, gróf Bánffy Miklós a Felsőház és gróf Teleki Béla a Képviselőház részéről. (…) A díszelőadáson a Himnusz eléneklése és Táray Ferenc igazgató ünnepi beszéde után Shakespeare: Hamletjének részlete következett: a „Lenni vagy nem lenni” monológ hangzott el először a színpadon, az előadás ott folytatódott, ahol 1919-ben a hatalom félbeszakította. A kolozsvári színészet hőskorát idézte Szentjóbi Szabó László: Mátyás királyról szóló játék bemutatása, amely az egykori Farkas utcai színház első társulatának első előadása volt. Az operaegyüttes Erkel Ferenc: Hunyadi László című dalművéből adott elő részleteket.” A fiatal szoprán egyből főszerepben, a Traviata Violettájaként debütált, s a város gyorsan a szívébe zárta őt. A színház operarepertoárján hároméves működése alatt Mozart, Verdi, Puccini és Erkel művei mellett nagyoperettek szerepeltek. Az Erdélyben töltött szezonok  alatt Páka végigénekli későbbi szerepkörének összes fontos figuráját Lakmét, Gara Máriát, A francia királykisasszonyt, Konstanzát, Musette-t, Rosinát, Adélt és Gildát. Az ígéretes tehetségre Berlinben is felfigyeltek, 1943-ban Az Éj királynőjét énekelte a Komische Operben. Éves szerződést is ajánlottak neki, de ő jobbnak látta hazajönni. A kolozsvári társulat nyaranta Pesten vendégszerepelt, így a művésznőt legjobb szerepeiben a fővárosi közönség is megismerhette. 1944-ben Kolozsvárott forgatták A színház szerelmese című mára sajnos csak töredékesen fennmaradt filmet, melyben szerepet kapott. Páka Jolán – nem meglep módon – egy operaénekesnőt alakít benne. 2010-ben a kolzsvári Filmnett fesztiválon levetítették a megmaradt és helyrehozott kópiát. Amikor Kolozsvárott a helyzet tarthatatlan lett, a kolozsvári együttes Pestre költözik és az éppen üresen álló Magyar Művelődés Házában (ma Erkel Színház), folytatják az évadot egészen a város ostromáig.

Páka Jolán_Sándor Judit_Jancsi és Juliska 1957_001.jpgHumperdinck: Jancsi és Juliska - Erkel Színház, 1958 - Páka Jolán és Sándor Judit

A világháború szétszórta a kolozsvári társulatot, többen visszatértek Erdélybe és újra vállalták a kisebbségi színjátszás megpróbáltatásait, de sokan Budapesten maradtak. Páka Jolánnak szerencséje volt, 1945-ben szerződtette az Operaház. Még mindig csak huszonöt éves, de rutinos énekesnő, több főszereppel a torkában. Újra énektanárhoz kezd járni. Mestere a hajdani koloratúrszoprán, Adler Adelina lesz, aki egykor Maleczkyné Ellinger Jozefa és Bianchi Bianca tanítványa volt. Így Páka Jolán a legrégibb magyar koloratúriskola továbbvivőjévé válik. Példaképének a világhírű olasz Toti dal Montét tekinti. „A koloratúrénekesnő nem gép. Ember. Emberi hang. Ha ez a hang hideg, – érzéstelen technikai bravúrt, énektudást jelent csak, nem emberi lelket, élő érzelmeket… Azt amit egy szó fejez ki: ember… – akkor hiába szép a hang és a tökéletes énektechnika.” – monda egy rádióinterjúban. Az Operaházban is Violettaként debütál, 1945 áprilisában, sikerrel. Sorra énekli a kolozsvári főszerepeit, kis szerepet sosem kapott.  Páka Jolán abban az időszakban került az Operaházba, amikor Gyurkovics Mária a pályája csúcsán volt. A háború után  időben szerződtetik Gencsy Sárit és Mátyás Máriát, aki szintén koloratúrszopránként kezdte a pályafutását. Kritikákat olvasva egyértelműen dicsérik Páka Jolánt, elsősorban fényes magasságaiért, s értetlenségüket fejezik ki, miért nem foglalkoztatják többet a dekoratív szőke szopránt. Gondos kezek megőrizték a szépen vezetett nyilvántartásokat. Páka Jolán alaposan kivette a részét az 50-es évek kultúrmissziójából. Ma már teljesen elképzelhetetlen mennyiségű rádió és hangverseny-fellépést abszolvált ezekben az években. Volt olyan évad, amikor majdnem kilencven koncerten lépett fel, s volt nap, amikor négy különböző helyszínen énekelt egymás után! Fellépett a Horváth kertben, a Margitszigeten, az Állatkerti Színpadon és természetesen járta a vidéket a Gördülő Opera vagonjaiban. Az Operaházban átlagosan évi negyven előadása volt, ez a szám az 50-es évek második felére harminc alá csökkent. Még mindig irigylésre méltó szám, hiszen napjainkban egy koloratúrszoprán alig kap tíznél több előadást Pesten. Sokat utazott külföldre is. 1948-ben még a bécsi Musikvereinsaal Brahms termében adott áriaestet Máthé Jolánnal, aztán már csak a baráti országokban léphetett fel. 1946 nyarán sokakkal együtt Romániában vendégszerepel, miután Román Kulturális Érdemrend II. osztályú keresztjével tüntetik ki. Ez az egyetlen kitüntetése, az élet furcsa fintora, az egykori kolozsvári szoprán felé. Legizgalmasabb utazása a háromhetes albán körút lehetett állandó zenei munkatársával, Tóth Péter karmesterrel és Mátray Ferenccel 1959-ben.

Páka Jolán_Mátrai Ferenc_Lakmé_Városi Sz 1952_002.jpgKoloratúrszopránként nem énekelhetett túl sok szerepet, ismerve az Operaház akkori repertoárját. Tizennyolc éves tagsága alatt fellépett: Lakmé, Lammermoori Lucia, Norina, Gara Mária, Márta (Flotow), Juliska, A francia királykisasszony, Rosetta (Milhaud: Francia saláta), Konstanza, Az Éj királynője, Olympia, Rosina, Médi (Három a kislány), Adél, Gilda és Violetta szerepeiben. Általában régi előadásokba állt be, amikor premierjei voltak, mindig Gyurkovics Mária után a második szereposztást kapta. Híres beugró volt, olykor több évnyi szünet után állt vissza egy-egy darabba. Az újságok ilyenkor rácsodálkoznak, megdicsérik, nem értik, miért nem énekel többet – aztán minden marad a régiben. Az ötvenes évek második felétől egy új koloratúrszoprán nemzedék szivárog be az Operaházba: Ágai Karola, Jasper Bella, Erdész Zsuzsa, Koltay Valéria, Házy Erzsébet és László Margit. Sorra kapják meg Páka Jolán régi szerepeit, aki egyre kevesebb előadáshoz jut. Van olyan évad, amikor szinte kizárólag a János vitézben léptetik fel, a Francia királykisasszonyt több mint kilencvenszer énekelte, utoljára 1963. április 14-én, egy délelőtti előadáson. Az évad végén lenyugdíjazzák, mindössze negyvenhárom évesen. Még majdnem ugyanennyi ideig él, nyolcvanöt esztendősen, 2005. június 11-én hunyt el. Hangját talán őrzi a Rádió és a családi archívum, lemezen mindössze három részlet jelent meg vele: egy Delibes dal, a Hugenottákból az Apród kavatínája és A francia királykisasszony dala.

Köszönet Debreczeni Tóth Ágnesnek, Páka Jolán unokahúgának, aki nélkül ez a megemlékezés nem születhetett volna meg.

Fotó: Operaház Archívum – Páka Jolán hagyatéka

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: Operaház elfeledett magyar énekesek Páka Jolán

A bejegyzés trackback címe:

https://caruso.blog.hu/api/trackback/id/tr795232458

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Рихтер играет Моцарта 2013.04.19. 23:41:10

Рихтер играет Моцарта   Szóval- zenéről baromi nehéz beszélni (főként egy magamfajta botcsinálta zenehallgatónak). Azt sem tudom, egyáltalán érdemes e. Aki nem fogékony az ilyesmire, annak lelkendezhetek napestig, hogy ez a morózus vénember ot...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

#metoo (2) 1956 (6) Aalto Theater Essen (1) Ábrahám Pál (2) Adolphe Adam (3) Adrian Eröd (2) Agnes Baltsa (1) Agneta Eichenholz (2) Agrippina (1) Aida (7) Ailyn Perez (1) ajánló (7) Alban Berg (2) Alekszander Borodin (1) Alessandro Scarlatti (1) Alfred Sramek (1) Alice Herz-Sommer (1) Alszeghy Kálmán (3) Amahl és az éjszakai látogatók (1) Ambrogio Maestri (1) Ambroise Thomas (1) Amilcare Ponchielli (1) Amit akartok (Was ihr wollt) (1) Andreas Schager (2) Andreas Scholl (1) Andrea Chénier (2) André Schuen (2) Angela Denoke (2) Angelica nővér (1) Angerer Margit (1) Anja Kampe (2) Anna Larsson (2) Anna Netrebko (1) Anna Sophie von Otter (2) Anne Roselle (2) Antoine Mariotte (1) Antonín Dvorák (2) Antonio Carlos Gomes (1) Antonio Smareglia (1) Anyegin (1) Arabella (1) Arena di Verona (6) Ariadné Naxosz szigetén (1) Aribert Reimann (1) Arrigo Boito (2) Artaserse (1) Arturo Chacón-Cruz (2) Arturo Toscanini (1) Attila (2) autógramm (1) Az álarcosbál (2) Az arab éjszaka (1) Az árnyék nélküli asszony (2) Az idegen (L Étranger) (1) Az idegen nő (La stragniera) (1) Az istenek alkonya (1) Az öreg hölgy látogatása (1) A bajadér (2) A béke napja (1) A bolygó hollandi (7) A bűvös vadász (4) A csalogány (1) A csavar fordul egyet (3) A csodálatos mandarin (1) A diótörő (3) A fából faragott királyfi (2) A félresikerült menyasszonycsere (1) A hattyúk tava (1) A holtak házából (1) A játékos (1) A kaméliás hölgy (1) A kegyencnő (1) A kékszakállú herceg vára (4) A köpeny (1) A loudoni ördögök (1) A nagy Gatsby (1) A nürnbergi mesterdalnokok (2) A Nyugat lánya (2) A próféta (1) A puritánok (1) A Rajna kincse (4) A sevillai borbély (3) A szerelmeslevél (1) A távoli hang (1) A trubadúr (2) A varázsfuvola (3) A walkür (3) A zsidónő (2) Bajazzók (2) Balassa Sándor (1) balett (43) Bál a Savoyban (2) Bánffy Katalin (1) Bánffy Miklós (5) Bánk bán (1) Bánó András (1) Barabás Marianna (3) báró Orczy Bódog (1) báró Podmaniczky Frigyes (1) Barrie Kosky (5) Bársony Dóra (2) Bartók Béla (7) Bartók Péter (2) Bayerische Staatsoper (9) Bayerische Theaterakademie München (8) Bayreuth (7) Bécsi Újévi Koncert (1) Bedrich Smetana (1) Békés András (2) bélyeg (2) Benjamin Britten (10) Berczelly István (1) Berkes János (1) Bernd Alois Zimmermann (3) Bertrand de Billy (1) beszámoló (159) Billy Budd (1) Bohémélet (2) Borisz Godunov (1) Boris Christoff (1) Boross Csilla (1) Borsa Miklós (1) Bo Skovhus (4) Brandon Jovanovich (2) Bregenzer Festspiele (1) Bretz Gábor (3) Bubik Árpád (1) Buzás Viktor (1) Camilla Nylund (3) Camille Saint Saens (2) Carlo Bergonzi (1) Carl Maria von Weber (5) Carmen (2) Casa Verdi (3) cd (14) Cecilia Bartoli (3) Celeng Mária (1) Chabert ezredes (1) Charles Gounod (4) Christian Jost (1) Christian Thielemann (3) Christof Loy (2) Christopher Ventris (2) Christoph Eschenbach (2) Christoph Pohl (3) Christoph Willibald Gluck (3) Claude Debussy (3) Claudio Monteverdi (1) Conchita Wurst (1) Cosi fan tutte (3) Csinády Dóra (1) Csipkerózsika (2) Daniel Barenboim (1) Daniel Behle (1) Daniel Oren (1) Danton halála (1) Daphné (1) David Alden (2) debreceni Csokonai Színház (1) Deutsche Oper am Rein Düsseldorf (3) Deutsche Oper Berlin (6) Diana fája (L arbore di Diana) (1) Didone abbandonata (1) Dido és Aeneas (1) Dinorah (1) Diótörő és Egérkirály (8) Dmitrij Sosztakovics (4) Dmitri Hvorostovsky (4) Dmitry Korchak (1) Dohnányi Ernő (4) Domenico Scarlatti (1) Döme Zoltán (1) Donald Runnicles (1) Don Giovanni (1) Don Quijote (3) Dózsa György (1) dr. Tóth Aladár (1) E. T. A. Hoffmann (8) Edita Gruberova (1) Edith Haller (2) Eduard von Winterstein Theater Annaberg Buchholz (1) Edvard Grieg (1) Edward Clug (1) Egisto Tango (3) Ékkövek (Juwels) (1) Eladott menyasszony (1) Elektra (2) elfeledett magyar énekesek (21) Elina Garanca (2) énekverseny (1) Engelbert Humperdinck (2) Enrico Caruso (10) Eötvös Péter (1) építészet (6) Erdélyi Hajnal (1) Erkel Ferenc (9) Erkel Színház (5) Ermanno Wolf-Ferrari (1) Ernani (2) Eugen dAlbert (1) Evelyn Herlitzius (3) évforduló (46) Fabio Luisi (2) Falstaff (3) Farsangi lakodalom (1) Faust (3) Fehér András (1) Feld Kálmán (1) Feltámadás (1) Ferdinand Fellner (3) Ferrucio Furlanetto (5) Festspielhaus St. Pölten (1) Fierrabras (1) Figaro házassága (1) film (5) Fischer Ádám (1) Fjodor Saljapin (2) Flight (1) Florentine Klepper (2) Fodor Géza (2) Fosca (1) fotó (2) Frair Alessandro (1) Francesco Meli (2) Franco Zeffirelli (1) Franz Grundheber (1) Franz Schreker (1) Franz Schubert (3) Fráter Gedeon (1) Fricsay Ferenc (1) Friedmann Mór (1) Fülöp Attila (2) Gábory Magda (1) Gabriele Schnaut (1) Gaetano Donizetti (6) Gafni Miklós (1) Gál György Sándor (1) Gáncs Edit (1) Gárdonyi Géza (1) Gartnerplatztheater (2) Georges Bizet (1) George Balanchine (1) George Philipp Telemann (1) Georg Friedrich Handel (6) Georg Zeppenfeld (2) Gere Lola (1) Gerhard Siegler (2) Giacomo Meyerbeer (4) Giacomo Puccini (18) Gianni Schicchi (2) Gian Carlo Menotti (1) Gioacchino Rossini (8) Gioconda (1) Giovanna Casolla (1) Giovanni Paisiello (1) Giselle (3) Giuseppe Verdi (40) Goldmark Károly (7) Gombos Éva (1) Göre Gábor (1) Gottfried von Einem (2) Götz von Berlichingen (1) Grace Bumbry (2) gróf Esterházy Ferenc (1) gróf Esterházy Miklós József (1) Gulyás Dénes (1) Gun-Brit Barkmin (2) Gustav Mahler (4) Gyenge Anna (2) Győri Balett (1) Győri Nemzeti Színház (1) Gyurkovics Mária (1) Hágai Katalin (1) Halál Velencében (1) Halka (1) Hamari Júlia (1) Hamlet (1) Hans Heiling (1) Hans Pfitzner (1) Hans Werner Henze (1) Három nővér (1) Háry János (4) Hector Berlioz (1) Heinrich Marschner (1) Helen Traubel (1) Henry Purcell (1) Hermann Helner (3) Hermann Waltershausen (1) Hoffmann meséi (3) Horthy Miklós (1) Horvát Nemzeti Színház Zágráb (6) Hovanscsina (1) Hubay Jenő (3) Hugenották (2) Hunyadi László (4) I. világháború (5) Ian Bostridge (1) idézet (43) Idomeneo (1) ifj. Alexandre Dumas (1) ifj. Nagy Zoltán (1) Ifjú szerelmesek elégiája (1) Igor herceg (1) Igor Stravinsky (9) II. világháború (1) Il primo omicidio (1) Ingo Metzmacher (2) Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (1) interjú (3) Iphigénia Tauriszban (2) István király (1) I pazzi per progetto (1) Jacques Fromental Halévy (1) Jacques Offenbach (5) Jane Archibald (1) János vitéz (1) Járay József (1) Jean-Christophe Malliot (2) Jennifer Wilson (2) Jenufa (1) Jiri Bubenicek (2) Johann Adolf Hasse (3) John Lundgren (2) John Osborn (2) John Relyea (2) Jolanta (1) Jonas Kaufmann (2) Jonathan Dove (1) José Carreras (1) Joyce DiDonato (3) Juan Diego Florez (3) Jules Massenet (4) Juliane Banse (1) Julius Caesar (2) Kacsoh Pongrác (1) Kálmán Imre (2) Kálmán Péter (3) kántor (1) Karel Burian (1) Karenina Anna (1) Karl Eilaszberg (1) Karol Szymanowski (1) Kárpáth Rezső (1) Kasper Holten (2) Kathleen Ferrier (1) Katonák (Die Soldaten) (3) Kelen Péter (1) Kelen Tibor (2) Keleti Éva (1) Kenéz Ernő (1) Kenneth MacMillan (1) képeslap (1) képregény (1) képzőművészet (1) Kerényi Mikós Dávid (8) Kertesi Ingrid (1) Kertész Iván (1) kiállítás (2) Királyi gyermekek (2) Királyi Operaház Stockholm (3) Kisvárosi Lady Macbeth (1) Kodály Zoltán (4) Kolonits Klára (1) Komische Oper Berlin (6) könyv (21) Kossuth Kiadó (2) Kovács János (1) Kovalik Balázs (24) Kováts Nóra (1) Kövesdy Pál (1) Kozmér Alexandra (1) Krénusz József (1) Krzystof Pendereczki (1) Kukely Júlia (1) Kukuska Tatjana (1) Kurt Weill (1) Laczkfi (1) Laczó István (1) Lamberto Gardelli (1) Lammermoori Lucia (2) Laurisin Lajos (1) Lauri Vasar (2) Lawrence Brownlee (3) Lazarus (1) Lear (1) lego (1) Lehár Ferenc (1) Lendvai Ervin (1) Leningrád szimfónia (1) Leonard Bernstein (1) Leos Janacek (4) Leo Mujić (3) Leo Nucci (3) Leo Slezák (2) Les Ballets de Monte Carlo (2) Le Bal (1) Lohengrin (5) Lucca (1) Luciano Pavarotti (2) Lucia Popp (1) Ludwig Karpath (1) Luisa Mandelli (2) Lulu (1) Macbeth (4) Madonna ékszere (1) magyar operák (21) Mahagonny (1) Makropulos-ügy (2) Manfred Trojahn (1) Manon (1) Maria Bergtsson (3) Maria Callas (2) Mariella Devia (2) Markgräfliches Opernhaus Bayreuth (1) Markus Marquardt (2) Martha Mödl (1) Massányi Viktor (1) Mats Ek (1) Mefistofele (2) Melissa Hamilton (2) Melis György (5) Metropolis (1) Metropolitan Opera New York (7) Mezey Béla (1) Michael Hofstetter (8) Michael Obst (1) Michael Schade (2) Michele Pertusi (1) Miskolci Nemzeti Színház (1) Misura Zsuzsa (1) Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (2) Moshe Leiser (3) Müller Katica (1) Nabucco (3) Nadar (1) Nádasdy Kálmán (2) Nadja Michael (1) Nagy Ferenc (1) Narciso (1) Narodni Divadlo Praha (2) Natalie Dessay (4) Neil Shicoff (3) nekrológ (21) Neményi Lili (1) Nemzeti Színház (2) Népszínház-Vígopera (1) népzene (1) Nina Stemme (3) Nino Machiadze (1) Nopcsa Elek (1) Norma (2) Nyári Zoltán (1) Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1) Oberammgau (1) Oberon (1) Oberto (1) Oláh Gusztáv (2) Olasz nő Algírban (1) OMIKE (1) opera (29) Operaház (109) operaházak (4) operaházi kronológia (40) operakultúra (4) opera abc (23) Opéra national de Paris (6) operett (4) Opern Köln (2) Oper Frankfurt (5) Oper Graz (6) Oper Leipzig (3) Orendt Gyula (1) Orfeusz (3) Orfeusz az alvilágban (1) Ory grófja (2) Oscar Strasnoy (1) Otello (5) Otto Klemperer (1) Ottrubay Melinda (1) Páka Jolán (1) Palcsó Sándor (1) Palestrina (1) Palló Imre (1) Paola Capriolo (1) Parasztbecsület (2) Parsifal (7) Patrice Caurier (3) Patrizia Ciofi (1) Paul Potts (1) Pécsi Balett (1) Pécsi Nemzeti Színház (1) Peer Gynt (2) Pelléas és Mélisande (1) Pelle Erzsébet (1) Perotti Gyula (2) Peskó Zoltán (1) Pesti Német Színház (1) Peter Grimes (4) Peter Konwitschny (4) Petrovics Emil (1) Philippe Jaroussky (2) Pietro Mascagni (2) Pietro Spagnoli (2) Pikk dáma (2) Pilinszky Zsigmond (2) Pillangókisasszony (1) Piotr Beczala (1) Pjotr Iljics Csajkovszkij (9) Plácido Domingo (4) Poldini Ede (1) Pol Plancon (1) popkultúra (1) Poppea megkoronázása (1) Rab István (1) Radnai Miklós (1) Radnay György (1) Ramon Vinay (1) recept (1) Renata Tebaldi (3) Renée Fleming (1) René Jacobs (2) René Pape (3) Ricarda Merbeth (2) Riccardo Muti (1) Richard Strauss (15) Richard Wagner (35) Rigoletto (2) Ripp van Winkle (1) Roberto Alagna (1) Roberto Aronica (1) Roberto Frontali (1) Roger király (1) Roland Geyer (3) Romeo Castellucci (1) Rómeó és Júlia (1) Rőser Orsolya (1) Rösler Endre (1) Rothauser Teréz (1) Roxana Contantinescu (2) Rózsa S. Lajos (2) Rudolf Nureyev (2) Ruggero Leoncavallo (4) Ruszalka (2) Sába királynője (4) Salomé (1) Salome (1) Salzburgi Ünnepi Játékok (5) Sámson és Delila (1) Samuel Ramey (1) Sámy Zoltán (1) Schiff Etel (1) Schilling Árpád (1) Sebeők Sári (3) Seidl Antal (2) Semiramide (1) Semperoper Drezda (18) Seregi László (1) Sergio Failoni (3) Simándy József (3) Simon Boccanegra (5) Simon István (8) Simon Keenlyside (1) Slovenské Narodné Divadlo Bratislava (3) SNG Opera in balet Ljubljana (1) Solaris (1) Solti György (1) St. Margarithen (1) Staatsballet Berlin (1) Staatsoper Bécs (41) Staatsoper Berlin (2) Staatsoper Hannover (4) Staatstheater Braunschweig (3) Staatstheater Nürnberg (1) Stadttheater Giessen (6) Stanislaw Moniuszko (1) Styriarte (1) Sudlik Mária (1) Susanna Mälkki (2) Susan Boyle (1) Sylvie Guillem (1) Szadko (1) Szamosi Elza (1) Szarvas Janina (2) Szegedi Nemzeti Színház (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (4) Székely fonó (1) Székely Mihály (1) Széll Kálmán (1) Szerelmi bájital (2) Szergej Prokofjev (3) Szigeti László (1) Sziget vazullusa (1) szilveszter (2) színház (1) Szokolay Sándor (1) Szőnyi Olga (1) Tamássy Éva (1) Tannhäuser (3) Tatárjárás (1) Tata Várszínház (2) Teatro alla Scala Milano (6) Teatro Carlo Felice Genova (1) Teatro Comunale Bologna (1) Teatro dellOpera Roma (1) Teatro La Fenice Velence (2) Tell Vilmos (1) temető (6) Theater an der Wien (17) Theater Bielefeld (1) Theater Chemnitz (1) Theater Freiburg (1) The Rakes Progress (3) Thomas Hampson (2) Tirana (9) tíz kép (29) Tomasz Konieczny (1) Torre del Lago (1) Torsten Fischer (1) Tosca (2) Tóth Dénes (1) Traviata (4) Trisztán és Izolda (5) Trójaiak (1) Turandot (4) Tüzes angyal (1) Udvardy Tibor (1) ügynök (1) Új Színház (1) Ulf Schirmer (3) utazás (3) Valer Barna Sabadus (4) Vásáry André (1) Vérnász (1) vers (1) Vincent d Indy (1) Vincenzo Bellini (4) Vladimir Malakhov (1) Volksoper Bécs (1) Werner Egk (1) William Forsythe (1) Willi Boskovsky (1) Wolfgang Amadeus Mozart (10) Wolfgang Koch (2) Wozzeck (1) Xerxes (1) Zádor Dezső (1) Závodszky Zoltán (1) Zubin Mehta (1) Címkefelhő